Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

VANDRING

Vandring - nära och fjärran

Grenledare: Tina Lalander tina.lalander@friluftsframjandet.se

Vi har vandringar både i närmiljön, på vår vackra ö, och lite längre bort och då oftast arrangemang som sträcker sig över flera dagar. Ibland är det vandring med något speciellt tema och ibland är vi bara ute för att uppleva naturen, få motion och träffa andra som vill ha sällskap på turen.

 

Tisdagsvandringar för vardagslediga

Tisdagar kl. 10.00 samlas vi vid Lidingöloppsmonumentet på Grönsta gärde. Vårsäsongen börjar 4 april och håller på till 30 maj. Höstsäsongen börjar 5 september och slutar 28 november. Vi vandrar i Grönstaskogen, eller Trollskogen som vi vill kalla den, och är ute omkring 2 timmar. Lätt vandring omkring 4 km, och en rast på vägen när vi sätter i oss medhavd matsäck.

Ingen förhandsanmälan, och vi går i alla väder. Gratis för medlemmar, även pröva på.

Ansvarig ledare: Siw Linde 073 984 89 53. Ledare är vanligen Siw och Magnus Linde, men ibland får någon annan rycka in.

Information om ändringar meddelas på telefon 767 39 07.

 

Vandring på Gällnö i Stockholms skärgård lördag 10 juni

Vi åker skärgårdsbåt och vandrar på Gällnö.  Ön representerar en typisk del av mellanskärgården. I såväl geologiskt, historiskt som biologiskt hänseende uppvisar Gällnö en genuin skärgårdsmiljö, där odlingslandskap och bebyggelse bevarats ovanligt väl. På Gällnö finns ett odlingslandskap med ganska stora, sammanhängande åkrar, betes- och hagmarker.

Mer information http://skargardsstiftelsen.se/omrade/gallno/

Detta är en heldagstur. Vi kommer vandra i ett normalt vandringstempo (ca 3 km/timme) och du bör ha god kondition. Medtag vatten, varm dryck och matsäck för två raster. Vandringskängor rekommenderas och kläder efter väder. Kanske ett dopp i det uppfriskande vattnet hinns med också.

Start: Vi samlas vid Gåshaga brygga. Exakta tider kommer att läggas upp på hemsidan när tidtabellerna finns tillgängliga. Det går bra att ta båten från stan också.

Anmälan för medlemmar, och för dig som vill bli medlem, sker via hemsidan:

http://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/vandring-pa-gallno-i-stockholms-skargard-lordag-10-juni/

Övriga anmäler sig per e-post till per.larsen@friluftsframjandet.se. Anmälan senast torsdag 8 juni.

Kostnad för vandringen är 50 kr för medlem, och 100 kr för icke-medlem. Betalas kontant på plats eller via Swish 123-1556828

Ledare: Per Larsén och Anders Rosswall

 

Vandring med möjlighet till tystnad 3 september

Lämna storstadens brus bakom dig under några timmar och följ med på en vandring med möjlighet till tystnad! Vi går ca 1 mil och stannar vid två tillfällen (á 20 minuter), utöver fikapauserna, för en stunds aktiv tystnad. Under de tysta stunderna gör varje deltagare som den vill: mediterar, sitter, ligger ner, blundar, tittar. Det enda kravet är att det är tyst. Matsäcken äter vi vid andra tillfällen.

Vandringen sker till stor del i Lidingöloppsspåret där underlaget är bred skogsstig, men bitvis rätt kuperat. Vi går i ett normalt vandringstempo (ca 3 km/timme) och du ska ha god kondition. Ta med vatten och matsäck för två raster. Kläder efter väder, rejäla vandringsskor eller kängor och gärna en varm tröja och något att sitta på under de tysta stunderna.

Anmälan för medlemmar, och för dig som vill bli medlem, sker här:

http://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/vandring-med-mojlighet-till-tystnad-3-september/

Övriga anmäler sig per e-post till karin.stridh@friluftsframjandet.se. Anmälan senast fredag den 1 september.

Kostnad för vandringen är 50 kr för medlem och 100 kr för icke medlem. Betalas kontant på plats eller via Swish 123-1556828

Ledare: Karin Stridh och Per Larsén

Välkommen!

 

Vandring på Öland under Kristi Himmelfärdshelgen 2017 

Vi planerar en vandring i FF regi på Öland under Kristi Himmelfärdshelgen 2017 (25-28 maj).

Resan är FULLBOKAD.

Öland erbjuder många olika typer av vandringar och för det mesta på plant och lättgånget underlag. Vi kommer att vandra i världsarvet på Stora Alvaret och södra udden. I Mittlandskogen på Jordtorpsåsen utanför Algutsrum och kanske även en tur längre norrut.  

Programmet för våra vandringar görs under våren. Inspiration kan ni finna i nedanstående länkar:

http://www.vandringsguiden.se/vandringsleder/oland/

http://www.cyklapaoland.se/pages.asp?r_id=5387

Följande gäller:

Var och en tar sig för egen maskin till Kalmar (flyg, tåg eller buss).

Start: centrala Kalmar torsdag 25 maj på eftermiddagen.

Kommunikation: till och från Öland och under vistelsen: Vi hyr två minibussar

Boende: Rosenborgs friluftspensionat (i närheten av Algutsrum/Färjestaden). Där bor vi under hela vistelsen, antingen i stuga eller dubbelrum och frukost ingår i priset.

Vill man bo i enkelrum medför detta förstås en högre kostnad. Tillgången på enkelrum är begränsad.

http://www.rosenborg-oland.se/bb/ 

Mat: frukost ingår i boendekostnaden (dubbelrum alternativ stuga) och kostnaden för lunchpaket är inräknad. Möjlighet att äta middagar på Rosenborg finns.

Hemfärd: söndag 28 maj, eftermiddag från Öland.

Kostnad: den ungefärliga kostnaden för detta blir per person mellan 2500- 3000 kronor – då ingår boende, frukost, lunchpaket, bilkostnad och avgift för arrangemangen.  Middagar och egen transport till/från Kalmar tillkommer. Deltagande förutsätter medlemskap i Friluftsfrämjandet och god kondition då vissa dagsetapper kan bli ganska långa.
Priset kan ändras beroende på deltagarantalet.

Max antal deltagare: 13 personer

Övrig information: Buss (Silverpilen) går från Stockholm till Kalmar varje dag.

http://www.silverlinjen.se/  Annars kan man åka tåg eller flyg till Kalmar.

Många vandrarhälsningar

Tina (Lalander), ledare

Per (Larsén), ledare

 

Vandring på Koster 23-27 augusti 2017

På Sydkoster finns ett par områden som ingår i nationalparken, i övrigt är stora delar av den rika naturen skyddad som naturreservat.
På Kosteröarna möter en sällan skådad mångfald. Här trivs många kärlväxter, små märkliga svampar och näst intill utrotade bin och fjärilar.
På både Nord- och Sydkoster finns markerade vandringsleder. De går genom dunkla tallskogar och lövdungar, över ljunghedar, kala klipphällar och ner till fuktiga strandängar. Det varierade landskapet skapar förutsättning för det rika växt- och djurlivet.
Vi bor bekvämt i stugor på Kostergården på Sydkoster, www.kostergarden.com

Kostnad ca 3500 kr per person. I detta ingår avgift för turledning. Kostnaden är preliminär tills vi ser hur många som deltar. Alla transporter tillkommer liksom måltider. Stugorna är fullt utrustade för självhushåll. En ICA-butik finns några km bort från hotellet. Kostergården har också servering.

Deltagande förutsätter medlemskap i Friluftsfrämjandet.

Du bokar här:

http://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/vandring-pa-koster-23-27-augusti-2017/

och genom att betala in anmälningsavgiften, 1 000 kr till Lidingö lokalavdelnings plusgiro 59 45 54 – 8. Skriv Koster 2017 och namn på inbetalningen. Först när anmälningsavgiften är inbetald har du en plats garanterad. Skicka samtidigt ett e-postmeddelande till per.larsen@friluftsframjandet där du meddelar att du betalt anmälningsavgiften till vandringen.

Resevillkor och försäkring:
Vid akut sjukdom gäller det avbeställningsskydd du har via en privat försäkring, mot uppvisande av läkarintyg.
Som medlem omfattas du av Friluftsfrämjandets Olycksfallsförsäkring när du deltar i en aktivitet.

Mer info om Koster: http://www.vastsverige.com//kosterhavets-nationalpark/
http://kosteroarna.com/

Ledare: Per Larsén

 

Nyligen genomfört:

Vandring i Nackareservatet måndag 24 april

Vi vandrar från Hellasgården ca 10 km på antingen Gröna spåret eller Blå spåret och kommer till Solsidan i Saltsjöbaden. Turen går genom natur som präglas av omväxlande skogsmarker och öppen terräng med gammalt odlingslandskap. Erstaviksmarkerna är ingen ”tillrättalagd” natur, och just det har sin tjusning. 

Mer information www.naturkartan.se/nacka/ 

Detta är en heldagstur. Vi kommer vandra i ett normalt vandringstempo (ca 3 km/timme) och du bör ha god kondition. Medtag vatten, varm dryck och matsäck för två raster. Vandringskängor rekommenderas och kläder efter väder. 

Start: Vi samlas vid Larsbergs brygga och tar Sjövägen (Pendelbåtslinje 80) kl 09:46 över till Nacka strand och därefter buss 840 kl 10:20 till Hellasgården. Det går också bra att ansluta där. Vandringen börjar omedelbart när bussen kommer fram 10:31. Vi åker hem från Solsidan med Saltsjöbanan.

Anmälan för medlemmar, och för dig som vill bli medlem, sker via hemsidan:

http://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/vandring-i-nackareservatet-mandag-24-april/

Övriga anmäler sig per e-post till per.larsen@friluftsframjandet.se. Anmälan senast fredag 21 april.

Kostnad för vandringen är 50 kr för medlem, och 100 kr för icke-medlem. Betalas kontant på plats eller via Swish 123-1556828

Ledare: Per Larsén och Tina Lalander

 

Vårvandring i Ekbacken torsdag 11 maj kl. 14-16

Vi samlas vid brostugan i Larsberg och vandrar i Ekbacken när blomningen och våren är som vackrast. Med oss har vi Karin Byström som känner området väl och de rara örter som växer där. Med oss har vi också Martin Lagerlöf från Naturskog, som har fått kommunens uppdrag att varsamt sköta lövskogslunden, så att dess värden består. Martin berättar för oss om sina idéer och sitt arbete. Glöm inte termos och matsäck i ryggsäcken.

Vandringen arrangeras i samarbete med Naturskyddsföreningen. Info: Christian Gottlieb 070 303 29 14.

 

Fågelvandring med guide, söndag 14 maj

Vi vandrar runt Angarnsjöängen ca. 7,5 km. utefter en av stockholmsområdets bästa fågelsjöar. Medtag kikare, gärna fågelbok, sittunderlag, matsäck, varm dryck och vattenflaska. Rejäla vandringsskor eller stövlar (det kan vara blött) och kläder efter väder.

När och var: samling kl 07:00 vid Lidingövallens huvudentré. Resan görs i egna bilar. Passagerare betalar föraren 8 kr per mil. Hemkomst ca. kl. 13-14.

Om du inte vill komma till samlingen på Lidingö, kan du komma direkt till parkeringen Örsta (Angarn) kl 07:30. Vägbeskrivning: Kör Norrtäljevägen/E18 från Roslagstull. Ta av vid avfart 187 mot Åkersberga. Kör till rondellen. Ta andra avfarten mot Angarn/Gillinge. Fortsätt mot Angarn 5,3 km, där kyrkan ligger till vänster i korsningen. Kör rakt fram till skylten Angarnssjöängens naturreservat. Sväng vänster, in på parkeringen.

Anmälan: här på hemsidan för medlemmar:

http://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/fagelvandring-med-guide-sondag-14-maj/

Ej medlemmar anmäler till anders.rosswall@gmail.com. Anmäl senast torsdag 11 maj.

Pris: 50 kr för medlem och 100 kr för övriga. Betalas kontant eller via Swish 123-1556828.

Ledare: Jan Scheja och Anders Rosswall.

Max 20 deltagare.

 

Kvällsfågelsång 22 maj

Vandring runt Stockbysjön. Vi lyssnar och lär oss om kvällssjungade fåglar. Medtag kikare.

Samling kl. 20:00 vid Stockbysjöns P-plats. Åter c:a 21:30.

Klädsel efter väderlek. Ingen föranmälan, ingen kostnad.

Ledare är Jan Scheja.

 

Rapporter om tidigare vandringar hittar ni här (och på Facebook):

http://www.friluftsframjandet.se/regioner/malardalen/lokalavdelningar/lidingo/rapporter--bilder-fran-vara-aktiviteter/