Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Långfärdsskridsko

Anmälan, utrustning, samling

FF Knivsta erbjuder ledarledda skridskoturer på både sjöar och skärgårdsisar inom rimligt avstånd. Övernattningsturer görs när så är möjligt och om närisarna inte är åkbara. Våra turer är vanligen 3-5 mil långa och graderas enligt Friluftsfrämjandets sex-gradiga skala. Knivstas turer varierar vanligen mellan 3-5 på denna skala.

Ledarledda turer ordnas på helgerna när det finns åkbara isar inom rimligt avstånd. Ibland utlyses turer även under veckodagar. Det innebär att turer utlyses i stort sett varje helg, ibland både lördag och söndag. Observera att information om kommande turer kan komma med kort varsel kvällen innan, detta för att ledarna behöver invänta dagsfärska rapporter om isläget. Information om turer skickas ut via e-postlistan Ismail. Den som vill vara med på Ismailen skickar ett meddelande till sektionsledare Estelle Ågren: estelleagren64(a)gmail.com. Rapporter från våra turer skickas ut med Knivstas ismail och läggs ut på skridskonätet (www.skridskonet.se) snart efter genomförd tur. Som medlem i FF Knivsta kan Du få tillgång till skridskonätet med samma inloggning  som till Friluftsfrämjandet, om Du i Din profil kryssat för att Du har intresse för långfärdsskridsko.

Grupp

Beskrivning

Turlängd

km/dag

Åktid

tim/dag

1

Elitåkare med väldigt högt temp

Åker hela dagen i väldigt högt tempo. Tar inga raster.

Över 80

Hel dag

2

Högt tempo med kortare raster

Näst intill träningspass med full fart framåt och korta raster.

 60 – 70

 6 – 7

3

Vana åkare med god fart

Högre temp och mindre raster. Åker hela dagen. Mer erfarenhet och kunskap.

 40 – 60

 5 – 7

4

Vana åkare i hygglig fart

Lite högre tempo än grupp 5 och något längre sträcka. Vi har även här oftast 2 fikaraster. 

  30 – 40

 4 – 7 

5

Lugnt tempo för mindre vana åkare

Vi håller ett lugnare temp och tar en del korta pausar. Har oftast 2 fika raster. Passar dig som nyligen gått en säkerhetskurs och/eller vill åka lugnt med flera pauser.

 Ca 20

 3 – 5 

6

Nybörjare

Begränsat åkområde. Nybörjar/säkerhetskurs ligger på denna nivå. Exempel på tur kan vara naturisövning

   

 

Obligatorisk säkerhetsutrustning för deltagare vid Friluftsfrämjandets skridskoturer:

- Isdubbar,
- Dubbelpik (alt. ispik + extrastav),
- Livlina infäst i midjeremmen, karbinhaken fäst högt upp via ett förlängningsband
- Fullständigt ombyte packat i vattentäta påsar i ryggsäck med midjerem och grenrem
- Matsäck & dryck

Ryggsäcken är din "flytväst" och ska ha god bärighet och sitta stadigt på kroppen. Livlinan ska kunna kastas både till och från den som eventuellt plurrar och den ska sitta fast i midjeremmen. Med tanke på issäkerhet kollar vi utrustningen både på parkeringen och på isen. Ledarna har rätt att avvisa den som inte har rätt utrustning!

Startplats: Samling vid Ängby park, korsning Gredelbyleden-Apelsinvägen (Eniro; Google Maps). Samlingstid och plats enligt meddelande på Ismailen. Kom om möjligt med bil eftersom ibland vill vi ställa bilar såväl vid starten som vid målet för en medvindstur.

KOSTNADER: Medlemskap FF krävs: Bg 5378-9350, person 360 kr, familj 530 kr, se huvudsidan! Bilersättningssystem: En passagerare betalar 12 kronor/mil till föraren, medan två passagerare betalar 8 kr/mil och tre 6 kr/mil. För närvarande tas ingen avgift ut för turerna. För fem i en bil gäller 5 kr/mil. OBS: Friluftsfrämjandets olycksfallsförsäkring gäller endast medlemmar i FF.

Foto: Björnudden, Valloxen