Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Utrustning med mera. Hur fungerar det?

Här kan du läsa mer om vår utrustning för paraskidåkning och licenstagning.

Sitski

En sitski består av en sits monterad på en fjädrande ställning. Denna är fäst på en skida. Sitskiåkare använder kryckstavar för att balansera åkningen. Sitski kräver lite styrka men mer av balans och koordination. Sitskin kan förses med ett ryggstöd med korsett för personer som har sämre sittbalans. Utrustningen anpassas efter personens behov.


Bild på Sitski.

Skicart 

En skicart består av en stabil sits monterad på fyra skidor. Skicarten är stadig och det krävs inte mycket styrka och balans av åkaren. Med de främre skidorna styrs och bromsas skicarten. Skicarten kan styras av åkaren med spakar för händerna, pedaler för fötterna eller en kombination av de båda. Behöver åkaren hjälp att styra kan en medåkare göra detta bakifrån med en eller två skacklar. Skicarten ställs in och anpassas efter varje persons behov.

Bild på Skicart.

Biski

En biski består av en stabil sits monterad på två skidor. Skidorna kantställs simultant när sitsen lutas. På detta sätt och genom att vrida överkroppen svänger en biski. Biskin är stabilare än en sitski. De flesta biskiåkare använder kryckstavar. Behöver åkaren hjälp att styra och bromsa kan en medåkare hjälpa till genom att hålla i ramen, hålla i tömmar eller säkra biskin med rep.


Bild på Biski.

Stående utförsåkning

Vid stående utförsåkning anpassas personens skidor och bindningar efter behov. Det går bra att åka utför med bara en stav, eller med kryckstavar. En kryckstav ser ut som en krycka med en skida nedtill.

Utbildning och licenstagning

Licenskrav finns för att få framföra skicart eller åka lift och köra skicart på egen hand utan ledare. För åkaren krävs en  genomgången utbildning om minst 15 timmar och avlagt godkänt licensprov bestående av både teori och praktik. 

Licenskravet för biski är ersatt av ett ansvarskrav på åkaren och eventuell medåkare att ha kontroll över sin utrustning. 

Åkaren ska också vara väl förtrogen med hur åkredskapet uppför sig i olika typer av lutningar och snöunderlag, samt hur man framför dem i liften och hanteringen vid en eventuell evakuering.  

Åkaren bör kunna påvisa att man kan hantera utrustningen på ett säkert sätt. Friluftsfrämjandetsutbildade biskiinstruktörer kan skriva under ett intyg, efter genomgången utbildning, som åkare kan visa upp vid hyrtillfället.

Friluftsfrämjandet Region Öst erbjuder instruktörsutbildningar, allmänmedåkarutbildningar och licenstagning för åkare och medåkare. Vi berättar gärna mer om vad som krävs för just dig för att kunna köra anpassad utrustning.