Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Våra bästa utrustningstips – så kommer du igång med mountainbike

Över stock och sten, uppför och utför, och självklart med fika – att cykla mountainbike är en härlig naturupplevelse. Många vill börja med mountainbike, men vet inte hur. Mountainbike-ledare Annika tipsar här om vad som är bra att tänka på.

Annika är mountainbike-ledare i Friluftsfrämjandet, och har de senaste åren skapat flera olika äventyr för barn och vuxna, nybörjare och erfarna.

–Att cykla mountainbike i grupp är kul, samtidigt som vi lär oss mer tillsammans. Vi ledare planerar äventyren så att de är trygga och samtidigt lite utmanande för alla, säger Annika.

Välja cykel

Beroende på typ av terräng och ekonomi väljer du en mountainbike som har stötdämpare fram och bak, bara fram, eller varken eller. För nybörjare och barn är en stel ram med dämpargaffel fram ett bra alternativ. Det ger bra komfort samtidigt som det innebär en lägre kostnad och mindre krav på kunskap och underhåll jämfört med både fram och bak. Stötdämpare fram och bak, så kallade heldämpad, är bra för dig som är mer erfaren eller om du riskerar få ont i rygg eller nacke.

–För den som är nybörjare rekommenderar jag att låna eller hyra, för att komma igång och samtidigt testa olika mountainbikes. I nästa steg är det rimligt att leta efter en begagnad cykel att köpa. Ta då gärna hjälp av en cykelkunnig vän som kan hjälpa dig kolla igenom cykeln noga, säger Annika.

En ny mountainbike kan kosta upp mot 20–30 000 kronor, och högre pris innebär ofta högre kvalitet och mer funktioner. För en motionär bör 10–15 000 kr räcka till en bra mountainbike, enligt Annika.

–När du väljer mountainbike till barn är det viktigt att välja rätt storlek. Barncyklar är relativt tunga, vilket gör dem svårare att cykla med och lyfta över rötter. Välj en cykel med högre kvalitet, och minska kostnaden genom att köpa cykeln begagnad, säger Annika.

Barn ska endast ha handbroms så att fötterna inte kläms mellan rot, sten och en pedal som inte kan trampa bakåt. Barn släpper lätt pedalerna, och kommer då inte heller åt fotbromsen.

Hjälm, kläder och annat

Moderna cykelhjälmar är lätta, säkra, luftiga och sitter tryggt. Många justeras med remmar under hakan och med vredet i nacken som fixerar hjälmen runt huvudet.

–Om du slår i huvudet kan hjälmen skadas utan att det syns. Så kontrollera hjälmen ofta. En skadad hjälm ska alltid bytas ut, säger Annika.

Längs grusvägar och fina stigar funkar vanliga gymnastikskor och plattformspedaler. På en cykelsko är sulan styvare så att ingen kraft går förlorad. Skon sitter fast i pedalen så att du kan både trycka och dra, och minskar risken att halka av i utmanande terräng. Om du ramlar ska bindningen mellan cykelskon och pedal lösas ut.

Handskar ger bra grepp runt styret, skyddar vid fall och är en viktig del av din utrustning. Cykelbyxor med vaddering, så kallad ”padding”, i rumpan minskar risken för skavsår. Paddingen kan vara anpassad efter kön, så prova dig fram till vad som känns bäst för dig.

–Det är bra att ha med ett Första hjälpen-kit, multiverktyg för enklare reparationer, ”färsk” slang och pump, dricka och energi att äta. Glöm inte att dessutom packa bra fika, och att ta tid för att njuta av naturen, säger Annika.

En smutsig mountainbike ska tvättas med diskmedel, svamp och vatten. Då och då behöver kedjan smörjas. Kolla regelbundet att däcken är fräscha och att inget glappar på cykeln.

–I cykelvärlden är många hjälpsamma, så våga fråga om hjälp om du är osäker på cykelfix, säger Annika.

Annika, ledare mountainbike

-Att vara ledare är kul! Jag skulle kunna tänka mig att utbilda mig till fjälledare också, och köra cykelturer i fjällen. Eller kanske paddling, kajak eller något annat skoj. Oavsett hur vill jag fortsätta med det jag brinner för – att göra friluftslivet tillgängligt för fler.

Hitta äventyr på cykel

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning