Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Skridskor

Långa, nästan ljudlösa skär. Få upplevelser slår en lyckad tur på långfärdsskridskor – och i Sverige har vi verkligen perfekta förutsättningar.

Under namnet Västerskrinnarna samarbetar vi med Västerorts lokalavdelning och har på så vis möjlighet att erbjuda långfärdsskridskoturer i flera olika grupper med avseende på turernas längd och svårighetsgrad. Turerna görs på såväl närliggande sjöisar som de något mer avlägsna havsisarna.

Vi erbjuder även en isbana vid Tranholmen som har kafé på söndagar.

Utrustning

Vi avvisar alla åkare som är bristfälligt utrustade – läs därför noga vår information om utrustning. Där får du bland annat veta hur stor ryggsäck du bör ha, hur du ska packa den och hur isdubbarna ska placeras. Mer information om utrustning kan du läsa här.

Gruppindelning

För att du, men även övriga deltagare, ska få behållning av turen är det viktigt att du väljer rätt grupp att åka med. Välj hellre en lättare grupp än en snabbare om du är osäker på din åkkapasitet. Gruppindelning nedan visar vad som gäller i längd och hastighet för de olika grupperna.

  • Grupp 1 - Erfarna, konditionsstarka åkare. Åksträcka ca 10 mil och mer än 20 km/h.
  • Grupp 2 - Erfarna, konditionsstarka åkare. Åksträcka ca 6-8 mil, 16-18 km/h.
  • Grupp 3 - Vana åkare. Åksträcka ca 5-6 mil, 13-15 km/h.
  • Grupp 4 - Vana åkare som åker i måttlig fart. Åksträcka ca 4-5 mil, 10-12 km/h.
  • Grupp 5 - Mindre vana åkare som vill åka lugnt. Åksträcka ca 3 mil, högst 10 km/h.

Kurser

Västerskrinnarna har kurser att erbjuda inom långfärdsskridsko. Klicka här för att gå till deras sida och läsa mer om detta.

Kostnader

Kostnaden för att delta i tur är 40 kronor för Friluftsfrämjandets medlemmar, icke medlemmar betalar 80 kronor. Du kan också köpa ett häfte om fyra turer för 120 kronor för medlemmar. Avgiften betalas på plats till ledarna.

Färdmedel

Många av våra turer planeras så att vi kan använda kommunala färdmedel till startplatsen och/eller tillbaka till utgångspunkten. Ta därför med SL-kort. Ska vi åka en längre sträcka samåker vi med bil. Vår praxis är att bilföraren ska ha 28 kronor per mil, uppdelat på alla i bilen, alltså även bilföraren själv. Bilförare och tre passagerare blir således sju kronor per person och mil, osv.

Samlingsplats

När vi utlyser turer anger vi samlingsplats men aldrig vart vi ska. Is är färskvara, förhållandena kan ändras snabbt och vi vill inte bidra till att människor lockas ut på isar som inte är säkra.

Samlingsplatsen på Mälaröarna är oftast Kommunalhuset Tappström på Ekerö. I  Västerort är samlingsplatsen Stora Mossens backe. Har du inte bil kan du alltid ta dig till samlingsplatsen med T-bana eller buss.

Grenledare: Margareta Thorhagen, 08-560 330 82                
                    margareta.thorhagen@telia.com 
Ledare:
    Therese Rosén     Carl-Gunnar Franzén
    Dag Wigle             Göran Lindgren
    Gösta Norrgård     Monika Wedengren
    Jan Nordin             Pär Sörme      
    Niklas Hagdahl      
    Per-Erik Olsson    

Vill du bli skridskoledare?

Är du intresserad av att bli skridskoledare hos oss? Information om ledarkurs m.m får du av Margareta Thorhagen tel. 070-950 09 02

Skridskobanan Tranholmen

VARNING FÖR  ATT BETRÄDA ISEN! Skridskobanan är ännu inte öppnad för säsongen. 2018-01-18

Läs mer

Skridskodagen 2018 flyttas till söndag 11 februari på grund av den sena isläggningen. Mer information på denna sida längre fram.

Klicka här

Västerskrinnarnas hemsida

Turerna utlyses senast klockan 19 dagen före, på Västerskrinnarnas hemsida.

Till Väster-skrinnarnas hemsida