Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Är långfärdsskridsko farligt?

Inte i grupp och med vana ledare

Går man efter statistiken så kan man nog direkt svara nej på den frågan om det gäller organiserad åkning i grupp. Sedan man drog igång verksamheten i början av förra seklet har det bara skett en dödsolycka och allvarliga skador är även de mycket sällsynta. Man kan ju funder på hur mycket riskablare det är att ta bilen till isen jämfört med själva åkningen.

Nu talar jag om välutrustade åkare ledda av en kunnig skrinnare. Jag förvånas över hur ofta vi träffar på dåligt utrustade åkare, som inte skulle klara att ta sig upp vi ett eventuellt plurr. Många åker tyvärr ensam eller bara två. Om ett par åker så ser man alltid mannen först. Han är tyngre och den mindre kvinnan skulle inte orka dra upp honom. Åk i grupp eller minst tre. Långfärdsskridskoåkning är farligt om man gör fel. Gör inte det! När det gäller slalom brukar man varna för det första och sista åket som medför ökad skaderisk. Detsamma gäller långfärdsskridko. Vid säsongens sista tur brukar det ju vara våris och den är förrädisk , som alla vet, men det finns risker att beakta även vid den första turen för att slippa debutera med ett plurr

De små insjöarna fryser ju oftast ganska lika över hela sjön men inte alltid. Pikar man på ett ställe kan det vara förrädiskt i närheten. I början av säsongen när alla är åksugna kanske man frestas att besöka is som inte är superstark. Gå gärna ut på isen via en brygga eller en klippa. Ofta sipprar markvatten ner i sjön längs låga stränder med följd att isen närmast land är tunnare än en bit ut. Fem meter från land brukar räcka och det kan vara bra att hålla sig hyfsat nära för att kunna bryta sig genom isen in till land vid ett plurr. Håll koll på träd som sträcker sig ut över vattnet. Där är isen svagare eftersom utstrålningen bromsas. Ta en sväng runt!

Lissma Kvarnsjö har varit vår premiärsjö många år. Där upplever vi inte sällan att isen kan vara väl bärig vid påstigningen vid berghällen på västsidan, men den är obärig strandnära på motsatt sida. Varför då? Jo, om det har blåst vid isläggningen från öster flyttas det kalla ytvattnet över sjön till västsidan och fryser snabbt medan det varmare bottenvattnet tvingas upp på ostsidan och tar längre tid att frysa. Pika! Och åk runt det område du tänker åka på och läs in det så du vet att det bär. Har många åkt långs samma spår runt en nylagd sjö kan isen matts ut så att den hundrade åkaren plurrar. Åk en liten bit ifrån motorvägen. Vid tveksamheter - avbryt och åk hem! Det gör jag! Följer man några enkla regler blir långfärdskridskoåkning den säkra, trevliga och njutbara motionsform som vi skrinnare älskar.

Turer med Friluftsfrämjandet Huddinge annonseras på Skridskonätet. Du kan kolla där för allmän info, men full behörighet får du när du löser säsongskort och åker med oss. På hemsidan dit du kommer via säsongskortslänken hittar du för övrigt massor av bra information Alla som åker på naturis borde prova att ta sig upp ur en vak med hjälp av isdubbar. Därför ordnar vi gratis plurrövningar under säkra former. Passa på att träna.


Ovanligt tidigt fick vi möjligheten att göra en fin premiärtur på Brosjöarna som förevigades av en av de entusiastiska deltagarna Ulf Kristofferson. Kolla in filmen

Rune Lindqvist, grenledare