Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Häng med



imagew1yif.pngimage1xx7a.png

Fjällen kan vara fantastiskt vackra med blånande massiv som i Sarek, fylld av brusande kristallklara forsar och förvånansvärt stora sjöar. Där finns en riklig blomprakt som är helt annorlunda än nere på låglandet med arter som tex Kung Karls spira eller min favoritblomma Isranunkel som bara blommar på över 1200 meters höjd, strax efter att snön från den gångna vintern dragit sig tillbaka. Miljön är så karg och energisnål så blomman samlar kraft i sju år för att orka gå i blom och fortplanta sig. Jag blir lika lycklig varje gång jag hittar den. De fria vidderna ger en frid i själen som vi ju alla längtar efter under semestertider. Om skogsbad i våra närliggande skogar är nyttigt så är nog en fjällbad minst lika välgörande och kan ses som en havsvariant pga sin storslagenhet. Det är sällan någon trängsel längs lederna eller i fjällstugorna. De man träffar är ofta intressanta människor som har mycket att berätta. Stugvärdarna ger inte bara information om väderprognos utan också fina utflyktsmål i närområdet eller tips om vad man kan förvänta sig under nästa dagsetapp

Visst kan det vara jobbigt med stora höjdskillnader eller långa dagsetapper. Det gäller att förbereda sig. Bra ork underlättar och väl ingångna skor förebygger skoskav, som kan vara ett gissel. Att man kommer hem med bättre kondition och kanske något kilo mindre runt midjan är ju ingen direkt nackdel

Numera finns lätt och bra utrustning som underlättar. När jag började gå i fjällen vägde ryggsäcken över 20 kg. Man behövde t ex bära med sig all mat för hela turen. Idag väger min packning 10 kg inklusive tält, campingkök och mat för tre dar. Man kan numera köpa mat i alla fjällstugor i Jämtland och varannan i Lappland. Mitt gamla Trangiakök är utbytt mot ett slimmat gasolkök som väger en bråkdel av det gamla. Tältet på 2½kg är utbytt mot ett ultralätt på 650g.

Ingen borde avstå från fjällvandring pga tung ryggsäck

Friluftsfrämjandet Huddinge har nu ordnat fjällturer både vinter och sommar i 12 år.

Efter att ha testat lite olika upplägg har vi fastnat för följande:

Vi åker alltid tåg/buss till vandringsområdet både av miljöskäl och säkerhetsskäl.
Vi räknar med en veckas vandring eventuellt med tillägg av en helg. Undantag var några fantastiska turer längs Padjelantaleden som man inte hinner på mindre än 10 dagar.
Vi erbjuder både tältning och stugboende för att alla skall kunna delta

Klimatkrisen rycker ju närmare. När jag började fjällvandra slutade jag flyga till Kanarieöarna just av miljöskäl och jag vet att många andra har samma inställning. Intressant nog har jag aldrig saknat playorna. Natupplevelser i skärgården eller i fjällen är det ingenting som slår.

Turerna brukar snabbt bli fullbokade. Det är brist på ledare och turer ordnade av Friluftsfrämjandet.

Huddinge utbildar för närvarande nya fjälledare för att kunna fortsätta erbjuda intressanta och säkra turer.

Vill du hänga med så boka snabbt när turerna läggs ut.
imagef53ns.png


Rune Lindqvist
certifierad fjälledare (Alla våra fjälledare är certifierade enligt Friluftsfrämjandets nya och tuffare krav)