Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Må bra i naturen

När vi vistas i naturen skapar det positiva effekter för hälsan, främjar fysisk aktivitet och social samvaro. Med det som utgångspunkt har Friluftsfrämjandet Region Syds verksamhet utvecklats med metoder som utgår från naturens positiva påverkan på den psykiska hälsan.

Under 2023-2026 tar vi på Friluftsfrämjandet Region Syd fram metoden Må bra i naturen i samverkan mellan och Region Skåne.

Här vill vi utforska hur Friluftsfrämjandets friluftserbjudanden kan vidareutvecklas med metoden Må bra i naturen och därmed bidra till ökad fysisk aktivitet och social gemenskap för delvis nya målgrupper. Det sker inom ramen för Sätt Skåne i rörelse* som är ett samarbete mellan offentlig verksamhet, idéburen sektor, lärosäten och näringslivet i Skåne. För att bidra till att vända trenden av ökad psykisk ohälsa bland barn och unga krävs en bred samverkan mellan olika samhällsaktörer. Genom insatsen Sätt Skåne i rörelse lyfts olika metoder fram som ett erbjudande till Skånes kommuner för att nå barn och unga.

Utbildningen Må bra i naturen

Vi utbildar personal som möter barn och unga i skolan eller på fritidsgården men det kan vara i fler sammanhang som familjecentraler. Under utbildningen visar vi hur man skapar möten och undervisning utomhus med friluftskunskap som den röda tråden samt med närmiljön och naturen som resurs. På ett väldigt konkret sätt visar vi hur man förbereder sig för att gå ut och hur man skapar en lektion eller en aktivitet utomhus. Där vi använder olika friluftstekniker och rörelse som en del av lektionen och aktiviteten. I utbildningen ingår moment som metodkunskap om Må bra i naturen, natur och miljö, hälsa och rörelse samt friluftsliv och friluftsteknik. Du behöver inte vara en van friluftsutövare för att gå utbildningen då metoden bygger på att det ska vara enkelt att ge sig ut i naturen. 

Må bra i naturen kan bidra till positiva hälsofrämjande effekter som:

  • naturkontakt
  • fysisk aktivitet
  • minskad stress
  • social samvaro
  • sammanhang


Erbjudande

Större utbildning som skolor i Skåne kan anmäla sig till

Den riktar sig till personal som arbetar i skolan. Efter utbildningen bjuder vi in till en gemensam digital nätverksträff där skolorna får hjälp med att komma igång och kan hjälpa samt inspirera varandra hur man kan arbeta vidare med Må bra i naturen.

Ute i verksamheterna

Vi erbjuder riktade utbildningar ute på på skolor och i andra verksamheter där utbildningarna är 3-4 timmar långa och kan med fördel vara en del av en studiedag eller ersätta ett en planerings-eller ett eftermiddagsmöte. Här erbjuds man en uppföljning som kan vara en fördjupning eller att vi finns med och planerar samt gemensamt utför en lektion eller en aktivitet tillsammans. 

Fortbildningar

För deltagare som har gått våra utbildningar Må bra i naturen och Skogshjältarna har vi under 2024 erbjudit fortbildningar som Lek och rörelse, Hållbar matlagning på stormkök, Skapa i naturen, Friluftsteknik 2.0 och Upplevelsebaserat lärande.

Våren 2025 erbjuder vi två fortbildningar

3 april kl. 9-12 i Skrylle utanför Lund
Aktiviteter och upplevelser i naturen och närmiljön

Under fortbildningen får deltagarna verktyg och inspiration för att använda naturen och närmiljön som en plats för att främja välmående, lärande och meningsfulla upplevelser. Genom att engagera barn, unga och familjer i aktiviteter som bygger på naturens egen kraft, ges nya perspektiv på hur naturen kan användas som en resurs i det dagliga arbetet.
Målgrupp: Fortbildningen vänder sig till yrkesverksam personal som arbetar med barn, unga och familjer.
Utbildningsledare: Lovisa Cederström och Therese Rosenqvist
Anmälan: Senast den 26 mars 2025 till lovisa.cederstrom@friluftsframjandet.se

7 maj kl. 9-12i Skrylle utanför Lund
Inkluderande friluftsaktiviteter för barn och unga

Fortbildningen ger deltagarna konkreta verktyg och metoder för att skapa inkluderande och meningsfulla friluftsaktiviteter för barn och unga. Teori varvas med praktiska övningar där deltagarna får möjlighet att prova på och reflektera över hur man kan planera, genomföra och följa upp aktiviteter på ett sätt som främjar delaktighet, gemenskap och fysisk aktivitet för alla, oavsett bakgrund eller förutsättningar. Målgrupp: Fortbildningen vänder sig till yrkesverksam personal som arbetar med barn, unga och familjer.
Målgrupp: Fortbildningen vänder sig till yrkesverksam personal som arbetar med barn, unga och familjer.
Utbildningsledare: Lovisa Cederström och Sofie Hallberg
Anmälan: Senast den 26 april 2025 till lovisa.cederstrom@friluftsframjandet.se


Några citat från vårens och höstens pilotutbildningar

Är det så här enkelt att undervisa utomhus.
Går härifrån med ett lugn.
Dagen gav kraft till nya tankar.
Väldigt inspirerande och så härligt att få komma ut i naturen med hälsan i fokus!
Gillade verkligen det här med att använda naturens ljud och intryck för att gå in i sig själv.
Det är väldigt givande att få diskutera arbetssätt och idéer med varandra.

 

* Idag består samverkansgruppen Sätt Skåne i rörelse av 30 skånska  kommuner, Region Skåne, PART, Barn- och ungdomspsykiatrin i Skåne, Länsstyrelsen Skåne, Friluftsfrämjandet Region Syd, RF-SISU Skåne och Skolidrottsförbundet Skåne

 

Lovisa Cederström

Projektledare för Må bra i naturen, Skogshjältarna och Skogsmulles kartor samt utbildningsledare.

lovisa.cederstrom@friluftsframjandet.se

0730-827 697

 

 

 

Ladda ner information om Må bra i naturen

Sätt Skåne i rörelse med Region Skåne

Ung i naturen med Länsstyrelsen Skåne