- Meny: Region Öst Region Öst
SkiCamp blev en lyckad satsning!
Vårt arbete med paraskidåkning i Region Öst växte fram genom projekt SKICAMP. Syftet var att skapa förutsättningar för att alla barn och ungdomar oavsett funktionsnedsättning ska få uppleva skidglädje, och få möjligheten att prova på andra fritidsaktiviteter.
Målet med SkiCamp har varit att fler ska få uppleva skidglädje och annan form av aktivt friluftsliv samt att fler med funktionsnedsättning blir engagerade i ideella föreningar. Tanken var också att ge fler ledare kunskaper och rätt förutsättningar för att fortsätta utveckla verksamheten och att ge enskilda individer möjlighet och stöttning att gå vidare med sin skidåkning.
SkiCamp har riktat sig till barn och ungdomar med funktionsnedsättning, oavsett om förmågan är nedsatt fysiskt, psykiskt eller intellektuellt. SkiCamp startade vintersäsongen 2014/2015 med prova på skidåkning i geografisk närmiljö för barn och ungdomar med funktionsnedsättning.
Projektet var ett samarbete mellan Friluftsfrämjandet Region Öst och Parasport Småland med medel ifrån Allmänna Arvsfonden.
Idag lever verksamheten vidare i Friluftsfrämjandet Region Öst som en del av det alpina utbildningsteamet under namnet "Paraskidåkning Region Öst".
Se bilder på vår facebook-sida!
Hur fungerar det?
Ledare och utrustning kommer till orten och alla som vill erbjuds möjlighet att testa. SkiCamp erbjuder sitski, biski, skicart och utrustning för stående åkning.
En sitski består av en sits monterad på en fjädrande ställning. Denna är fäst på en skida. Sitskiåkare använder kryckstavar för att balansera åkningen. Sitski kräver lite styrka men mer av balans och koordination. Sitskin kan förses med ett ryggstöd med korsett för personer som har sämre sittbalans. Utrustningen anpassas efter personens behov.
Sitski
En skicart består av en stabil sits monterad på fyra skidor. Skicarten är stadig och det krävs inte mycket styrka och balans av åkaren. Med de främre skidorna styrs och bromsas skicarten. Skicarten kan styras av åkaren med spakar för händerna, pedaler för fötterna eller en kombination av de båda. Behöver åkaren hjälp att styra kan en medåkare göra detta bakifrån med en eller två skacklar. Skicarten ställs in och anpassas efter varje persons behov.
Skicart
En biski består av en stabil sits monterad på två skidor. Skidorna kantställs simultant när sitsen lutas. På detta sätt och genom att vrida överkroppen svänger en biski. Biskin är stabilare än en sitski. De flesta biskiåkare använder kryckstavar. Behöver åkaren hjälp att styra och bromsa kan en medåkare hjälpa till genom att hålla i ramen, hålla i tömmar eller säkra biskin med rep.
Biski
Stående utförsåkning, personens skidor och bindningar anpassar efter behov. Det går bra att åka utför med bara en stav, eller med kryckstavar. En kryckstav ser ut som en krycka med en skida nedtill.
För att få åka lift och köra biski eller skicart på egen hand utan ledare krävs att åkaren genomgått en utbildning om minst 15 timmar och avlagt godkänt licensprov bestående av både teori och praktik. Utbildning och licenstagning för åkare och medåkare hjälper gärna Friluftsfrämjandet Region Öst till med.
Mer info
För mer information kontakta gärna Louise Hammerin, projektledare SkiCamp, Friluftsfrämjandet Region Öst.
Telefon: 0725-12 80 09
E-post: louise.hammerin@friluftsframjandet.se
Dela
SkiCamp i media
Paraskidåkning lockade många i Värnamo. Läs artikeln hos SvT.se från den 28 januari 2017.
Till artikelnSe filmen! Öppnas i vimeo.
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem