Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Gruppinformation Barn/Ungdom

Här finns lite allmän information om skid- och snowboardskolan och vilken grupp som är lämplig för just ditt barn.

För att delta i Friluftsfrämjandets skid- och snowboardskola krävs ett medlemskap i Friluftsfrämjandet. Det tecknas enklast här!. Vi stämmer av innan skidskolan börjar att alla verkligen är medlemmar. Detta är för att vår försäkring skall gälla om en olycka skulle inträffa.

Barnet måste fylla 6 (sex) år under 2025 för att få delta i grupp i skidskolan och 7 år för snowboardskolan, dvs född 2019 eller 2018 tidigare. Var noga med att välja rätt nivå till ditt barn. Det går inte att räkna med att kunna flytta barnet till en annan grupp då det ofta är fullbokat.

När ni läser igenom gruppindelningen nedan så behöver ni ha i åtanke att barnet behöver åka mycket skidor själv för att bli färdig för de högre nivåerna (röd och svart).

I de allra flesta fall genomgår barnet en utbildning per säsong. Det finns en mängd olika orsaker till detta men för att nämna några så handlar det om motorisk utveckling, kroppskontroll och i slutänden modet att våga utmana sig själv i sin skidåkning. 

Skidor/alpint

Grön grupp = Nybörjare/Lämmlarna

Vi övar på att ta på och av skidor, ramla, glida, ploga, bromsa/stanna, svänga och åka lift.
Barnet skall fylla minst sex år under året de startar skidskolan. De krävs inga förkunskaper. Framförallt skall det vara roligt!

Blå grupp = Fortsättare/Rävarna

Vi övar på att bli säkrare på skidorna, åka med parallella skidor och att svänga och bromsa/stanna i olika terräng. Vi tittar på lite teknik. Framförallt skall det vara roligt!

Barnen kan glida, plogsvänger och bromsar/stannar obehindrat i flackare backar samt kan åka lift. Målsättningen under Blå grupp är att barnen skall få ihop skidorna och åka mer parallellt med dem (dvs gå från plogsväng till parallellsväng).

Ålderskravet är detsamma som i grön grupp men snittåldern är högre, vilket gör att det kan vara klokt att barnet fyller minst sju under året de genomgår blå grupp.

Lila grupp = Fortsättare del 2/Rävarna del 2

Vi har infört den Lila gruppen då det är sällan som den Röda gruppen är på den nivå som krävs. Man kan se denna grupp som en repetition för de som redan gått Blå en gång tidigare. Ert barn kan komma att flyttas upp/ned till denna grupp beroende på färdighetnivå. Lite förenklat kan man också säga att innan barnet har haft en Lila väst på sig så är det inte redo för Röd grupp nästa säsong.

Barnen kan glida, plogsvänger och bromsar/stannar obehindrat i alla backar samt kan åka lift. Målet är detsamma som blå, att barnen skall få ihop skidorna och åka mer parallellt med dem.

Ålderskravet är detsamma som i grön grupp men snittåldern är högre, vilket gör att det kan vara klokt att barnet fyller minst sju under året de genomgår lila grupp.

Röd grupp = Avancerade/Lodjuren

Vi övar vidare på att åka med parallella skidor och åker fortare och brantare och ibland med stavar. Vi tar oss ut på äventyr i olika backar och terräng för att få bättre flyt och kontroll i skidåkningen. Vi pratar allt mer om carving och ger barnen nycklar för att låsa upp carvingsvängen under sin åkning. Men framförallt skall det vara roligt!

Barnen skall kunna sladdsvänga med parallella skidor och stannar obehindrat samt kan åka lift. För de barn som verkligen vill ha en utmaning rekommenderar vi våra kurser i Ålidberget och Middagsberget där de är lite större backar och lite mer utmaning. 

Ålderskravet är detsamma som för de lägre grupperna men snittåldern är betydligt högre, vilket gör att det kan vara klokt att barnet fyller minst åtta-nio år under året de genomgår röd grupp.

Svart grupp = Freeskiers

För dig som har gått i röd grupp (motsvarande) och vill utvecklas vidare som skidåkare. Barnen skall kunna parallellsväng och stanna obehindrat samt kan åka lift.

Vi övar på att åka med mer fart, kantning, trix och hopp—tanken är att deltagarna skall få en bättre helhet i sin åkning. Vi växlar mellan pist, park, skog och försöker hitta utmaningar som utvecklar—framförallt skall det vara roligt!

UHSK, den lokala alpina klubben, har en välmående Freeskier sektion som ni kan hitta här om ni vill ingå i en klubb som dessutom tävlar i puckel, hopp och slopestyle.

Snowboard

Barnet måste fylla 7 (sju) år under 2024 för att få delta i grupp i snowboardskolan, dvs född 2017 tidigare. Var noga med att välja rätt nivå till ditt barn. Det går inte att räkna med att kunna flytta barnet till en annan grupp då det ofta är fullbokat.

Grön grupp = Nybörjare/Lämmlarna

Gruppen för dig som aldrig åkt snowboard tidigare eller har försökt någon gång, men ännu inte lyckats åka lift. Vi lär oss hur vi tar oss fram på plan backe, att åka lift och hur vi säkert och kontrollerat tar oss ned för en backe.

Blå grupp = Fortsättare/Rävarna

Blå grupp passar dig som tidigare prövat på snowboard. Du har klarar oftast att ta dig upp för liften men har svårt att åka i backen. Du har börjat prova på svängar men klarar inte att svänga åt båda hållen. Vi lär oss svänga åt båda hållen, bättrar på liftåkningen samt blir ännu bättre på att ta oss fram på plan backe. Vi börjar titta på hur vi åker med sammansatta svängar utan att behöva stanna upp i backen.

Röd grupp = Avancerade/Lodjuren

För dig som åker på i backen. Du kan åka lift utan problem samt att du kan svänga åt båda hållen. Du har börjat åka sammansatta svängar ned för backen men behöver ibland bromsa upp för att få kontroll. Vi åker på i backen, lär oss åka kontrollerat med jämn hastighet. Vi tittar på åkning utanför backen och hopp.

Utrustning

Egen skidutrustning. Hjälm är obligatoriskt, ryggskydd rekommenderas. Se till att ställa in bindningar innan aktiviteten startar, Friluftsfrämjandets ledare får av försäkringsskäl inte hjälpa till med detta.

Har man inte egen utrustning kan man hyra eller låna, se information här.

Kläder efter väder, gärna varma vantar och sockar men tänk på att barnet rör sig mycket så inte allt för varmt på kroppen. 

Liftkort

Liftkort under skid- och snowboardskolan ingår i gruppskidskolan.

Köldgräns

Då Umeå lokalavdelning inte driftar någon av anläggningarna så är det inte heller vi som styr om det är stängt eller öppet. Det innebär att vi ofta får redan på det samma morgon som lektonerna skall genomföras. Vi skriver då på vår facebook-sida samt skickar mail.

Vi har inget system för att skicka SMS via hemsidan dess värre, så deltagare måste hålla koll på de ovan nämnda kanalerna. Vi försöker att erbjuda ersättningstillfällen men ber om ert överseende att det inte alltid är möjligt.

Skidskolan.PNG