- Meny: Frösön lokalavdelning Frösön lokalavdelning
Påverkansarbete - lokalt och regionalt
Som förening engagerar vi oss för utveckling av vårt lokala och regionala närområde. Här samlar vi information som beskriver hur detta arbete har bedrivits och bedrivs.
2025-jan. - Östersunds kommuns satsning på friluftsstrategi:
Friluftsfrämjandet Frösön har lämnat ett remissvar på Östersunds kommuns friluftsstrategi och vi tycker det är positivt att kommunen tar initiativ till en strategi för friluftsliv.
- Vi ser att många av de föreslagna utvecklingsområdena är bra, men vi har några förslag på förbättringar. Bland annat anser vi att strategin kan vara mer ambitiös och att kommunen borde sätta högre mål, som att bli utnämnd till Årets friluftskommun.
- Vi saknar också tydligare kopplingar till Agenda 2030 och förslag om friluftsliv i skolor, exempelvis genom fler friluftsdagar och en naturskola.
- Vi efterfrågar dessutom konkreta mål för tätortsnära naturupplevelser och ett tydligare fokus på samarbete med markägare och andra kommuner.
- Vi vill också se fler naturreservat och en strategi för att underlätta kollektivtrafik och cykling till friluftsområden.
Friluftsfrämjandet Frösön är gärna med i ett friluftsråd för att bidra till utvecklingen.
Mer information finner du här i dokumentet:
- Friluftsfrämjandet Frösöns remissvar om kommunens friluftsstrategi 250131
2024-aug. - Östersunds kommuns Översiktsplan 2040
Friluftsfrämjandet Frösö lokalavdelning anser att Östersunds översiktsplan 2040 måste ge ett starkare skydd åt nära natur- och skogsområden som är viktiga för friluftslivet. Dessa områden ska vara lättillgängliga till fots eller med cykel och inkludera mindre skidspår och skolnära skogar. Vi ser med oro på att större rekreationsskogar har ersatts av ”mångfunktionell bebyggelse” i den nya planen och efterlyser en tydligare strategi för att bevara och utveckla det nära friluftslivet.
Vi föreslår att Östersund inspireras av exempel som Örebro och Uppsala genom att inrätta fler naturreservat och visualisera tillgången till grönområden för rekreation. Vi betonar vikten av att ha många mindre naturområden för att undvika överbelastning på enskilda platser, vilket kan leda till slitage och logistiska problem. Att enbart satsa på grönområden med hög kvalitet ersätter inte behovet av närliggande natur- och skogsområden. Vi uppmanar kommunen att tydligt definiera och skydda fler små friluftsområden för att säkerställa att Östersund förblir en stad med god tillgång till natur för alla.
Mer information finner du här i dokumentet:
- Synpunkter på Östersunds översiktsplan 2040
Dela
Tre goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem