- Meny: Lidingö lokalavdelning Lidingö lokalavdelning
- Till lokalavdelningens startsida
- Aktuellt
- OM LIDINGÖ LOKALAVDELNING
- KONTAKTA OSS - KANSLIET
- BYTESMARKNAD
- FJÄLL
- GRÖNSTA SKRIDSKOBANA
- I UR OCH SKUR
- KAJAK
- MTB - MOUNTAINBIKE
- KNOPP, KNYTTE & MULLE
- STRÖVARE, FRILUFSARE & TVM
- UTFÖRSÅKNING - FREESKIERS
- VANDRING
- VATTENGYMNASTIK
- ÄVENTYRLIGA VUXNA
- ÄVENTYRSDAG
- RAPPORTER & BILDER FRÅN VÅRA AKTIVITETER
- FRILUFTSMILJÖ
- IN ENGLISH
- Praktisk info till alla ledare i Lidingö lokalavdelning
- Se fler lokalavdelningar
- Meny: Lidingö lokalavdelning Lidingö lokalavdelning
- Till lokalavdelningens startsida
- Aktuellt
- OM LIDINGÖ LOKALAVDELNING
- KONTAKTA OSS - KANSLIET
- BYTESMARKNAD
- FJÄLL
- GRÖNSTA SKRIDSKOBANA
- I UR OCH SKUR
- KAJAK
- MTB - MOUNTAINBIKE
- KNOPP, KNYTTE & MULLE
- STRÖVARE, FRILUFSARE & TVM
- UTFÖRSÅKNING - FREESKIERS
- VANDRING
- VATTENGYMNASTIK
- ÄVENTYRLIGA VUXNA
- ÄVENTYRSDAG
- RAPPORTER & BILDER FRÅN VÅRA AKTIVITETER
- FRILUFTSMILJÖ
- IN ENGLISH
- Praktisk info till alla ledare i Lidingö lokalavdelning
- Se fler lokalavdelningar
LÅNGFÄRDSSKRIDSKO
Långfärdsskridsko - den verksamhet vi lagt på is
Grenledare: Carl Nyman och Christer Spiegelberg
Aktuellt
Skridskosäsongen drar igång vid trettonhelgen och varar till slutet på marshttps://fflid.skridsko.net/) men den kan även presenteras på Facebook
Vid goda förutsättningar kan det bli en eller annan helg med tur både lördag och söndag. Detta annonseras i så fall kvällen innan på Skridskonätet (När Östermalms IP har öppnat kan det vara en bra idé att träna teknik och styrka där inför den kommande säsongens turer.
Nybörjarkurs
Genomförs i början på 2025.
Det är två teorikvällar, praktisk skridskoträning på Östermalms IP, en tur på naturis och, för de som vill, en plurrövning.
Mer info här: https://www.friluftsframjandet.se/regioner/malardalen/lokalavdelningar/lidingo/langfardsskridsko/kurs-for-nyborjare/
Vår turverksamhet
Våra turer - för alla åkare
Vi åker oftast i lagom tempo (grupp 4-5) även om vi ibland, när vädret tillåter, kanske åker lite längre i högre hastighet. Turerna anpassas till deltagarnas förutsättningar, men du skall givetvis ha grundkunskaper i åkning och känna till och uppfylla kraven på utrustning.
Viktigt att veta inför våra turerPå kvällen (senast 21.00) dag före tur finns det information tillgänglig på skridskonätet. Turavgiften är 50 kr för medlem i Friluftsfrämjandet. Den som inte är medlem är välkommen att pröva på att åka mot en högre turavgift på 100:-. Den som vill åka med flera gånger bör lösa medlemskap.
Läs vår säkerhetspolicy Alla som följer med på våra turer måste ha grundkunskaper i skridskoåkning och klara av att vara på isen under några timmar eftersom åksträckan under normala förhållanden är minst 20 km.
Vi tillämpar ibland samåkning i bil till isen. Vid färd med privata bilar betalar medåkande 15 kr per mil direkt till bilföraren.
Känner du någon som vill testa att följa med på våra turer, bjud in din vän! Vi hoppas att få se vännen igen.
Följande utrustning är ett krav
Isdubbar, visselpipa, räddningslina, dubbelpik eller två skidstavar med vassa spetsar, ryggsäck försedd med grenrem och midjerem. Ryggsäcken ska innehålla ett fullständigt ombyte vattentätt förpackat. Räddningslinan skall vara åtkomlig utan att ryggsäcken behöver tas av. Räddningslinan skall vara fäst i midjeremmen. Naturligtvis har vi med oss en matsäck och något varmt att dricka.
Plurrningsövningskridsko.lidingo@friluftsframjandet.se
Plurrningsövning ordnas under senare delen av säsongen. Anmäl intresse till
Allmänt om vår turverksamhet
Vad är det som gör långfärdsåkning på skridsko så fascinerande?
Det går egentligen inte att förklara med ord, det måste upplevas. Men det här är i alla fall ett försök.
Det är naturupplevelsen, fartkänslan, spänningen. Men framförallt är det äventyret. Så nära vardagen, så enkelt att komma ut på, men ändå så exklusivt. Varje tur är unik, ingen tur är den andra helt lik. När jag packat min ryggsäck, plockat fram skridskor, dubbar och ispik vet jag att äventyret väntar. Äventyr är spänning, förväntan inför vad man skall få uppleva på turen. Blanka isar, isar med frostblommor, skrovliga isar, råkar och vindbrunnar. Små trolska skogssjöar, vidsträckta fjärdar, små öar med isklädda strandstenar, blanka stråk mitt i skravelisen. Det är bara naturen själv som ger förutsättningarna, vilka kan variera från den ena dagen till den andra. Alla ljuden, dova knallar i tjock kärnis, det gälla varnande skriket då isen tunnar ut, klappret av många par skridskor. Långa glidande skär på svartblank is, en känsla av att nästan flyga. Vad finns bortom nästa udde, vart kommer turen att föra oss idag?
Fikafarbror MagnusVårt program för långfärdsskridsko syftar till att ge alla möjlighet att uppleva den här formen av friluftsliv. Vi erbjuderGrönstaviken. Där ordnar vi också Lilla Vikingarännet.
• Kurser för både nybörjaren eller mindre vane och för den som vill lära sig mer. • Plurrningsövning för att öka säkerheten och självkänslan • Lördagsturer för de mer vana • Söndagsturer för de flesta • För att ytterligare skapa möjlighet att uppleva åkning på naturis plogar vi (vid tjänliga förhållanden) en 3 kilometer lång bana påDela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem