- Meny: Katrineholm lokalavdelning Katrineholm lokalavdelning
Vandringar våren 2020
Rapport från våren 2020
Lördag 30 maj
Sista helgen i vårmånaden maj anordnade Friluftsfrämjandet i Katrineholm en vandring. Den här lördagsmorgonen samlades vi utanför scoutgården. Elva deltagare traskade iväg mot Sörmlandsleden som vi sedan följde till Skirtorp. Vi passerade jättens skafferi, tvålkopp och vid jättens handfat stannade vi och tog en första fikarast. En av deltagarna, som har undervisat skolbarn på lågstadiet om jättinnan Glysa, berättade gärna de gamla sägnerna för oss. Jättinnan Glysa höll ju till i trakterna och i hennes grav lär det finnas en silverskatt. Den som är sugen på silvret i graven får ge sig dit en torsdagsnatt när det är fullmåne och under tystnad gräva fram skatten. Vi önskar lycka till, ännu har ju ingen lyckats. De två gubbarna från Knorran misslyckades då de inte kunde hålla sig för skratt när de mitt under grävandet fick syn på en höna som kom dragandes på ett hölass och skulle till Nyköping.
Vi njöt av stillheten vid Skrtorpssjön, innan vi fortsatte vår vandring österut för att sedan passera Nyköpingsvägen och gå skogsvägen norrut och åter ansluta till Sörmlandsleden. Vid Skogens vindskydd stannade vi och vilade innan vi fortsatte tills vi kom förbi Ramsjön. Där gick vi på en av lederna, som nyligen blivit tydligt uppmärkta, den med gröna/grönvita markeringar. Efter någon kilometer tog vi nästa lite längre rast, då det åter smakade gott med fika. Den här slingan följde vi sedan in mot bebyggelsen i Laggarhult och slutligen elljusspåret åter till scoutgården. Vädret var under dagen perfekt för vandring, lite sol, lite mulet, svaga vindar och ljummet i luften. Totalt blev sträckan vi gick 12 kilometer i varierad terräng, skogsväg, stig, lövskog, barrskog. Under dagen såg vi mycket blåbärsris som var fulla med lila blåbärskart, hoppas det inte blir några frostnätter mer utan att vi kan ge oss ut och plocka bären i sommar.
Gerd Rehnberg
_____________________________________
Lördag 16 maj
Friluftsfrämjandet var ute på vandring. Hela 20 vandrare samlades vid Värmbols idrottsplats på lördagsmorgonen den 16 maj. Vi tittade bort mot radhusen på Hästskovägen. Där låg Värmbols gård, som omtalas i en skattelängd redan 1535. 1953 läggs gården ner. Det skulle byggas bostadshus. Mangårdsbyggnaden flyttades till hembygdsområdet vid Djulö.
Friluftsfrämjandet var ute på vandring. Hela 20 vandrare samlades vid Värmbols idrottsplats på lördagsmorgonen den 16 maj. Vi tittade bort mot radhusen på Hästskovägen. Där låg Värmbols gård, som omtalas i en skattelängd redan 1535. 1953 läggs gården ner. Det skulle byggas bostadshus. Mangårdsbyggnaden flyttades till hembygdsområdet vid Djulö.
Vi började vår vandring ner mot vattnet förbi Värmbols industrier. Hösten 1872 startades Värmbolsfabriken efter kunglig invigningsfest. Vi gick över den nya Östdalsbron, som invigdes i december 2015. I Östdals Hage var det flera vandrare, som haft härliga upplevelser. 1966 var det publikrekord, då ca 3000 personer kom och betalade sex kronor i inträde för att lyssna till Sven-Ingvars orkester. Åren 1949 - 1986 arrangerades 300 danser.
En kort vandring och vi var framme vid gården Ödesdal eller Östdal, som det heter i dagligt tal. Gården nämns i en handling 1432. De sista som brukade gården i 56 år fram till 1974 var Kerstin o Ivar Gustavsson och där växte hembygdsforskaren, journalisten mm Erik Östdal Gustavsson upp. När vi passerade Ödesdal var det full fart på hästarna.
Vår vandring fortsatte på skogsvägar utmed odlad mark och på stigar i skogen. Det var skönt vandringsväder med sol och lagom temperatur. Vi passerade gården Hofmanstorp, som nämns i skrift första gången 1553. Gården brukades till 1967, då jorden lades till Backa gård. Vi gick stigen norrut, den gamla landsvägen, mot Stenhustorp. Vi gick på bron alldeles intill. Nu rinner inget vatten under bron längre, men bron är så tjusig. (se bild ovan) I Stenhustorp bodde mjölnaren till den kvarn, som låg strax nedanför huset. Då var det full fart på vattnet från sjön Viren ned till Backasjön. Kvarnen var igång mellan 1807 och 1880. 1880 sänktes sjön Viren två meter och sen rann det inget mer vatten under broarna och ingen kvarn var igång.
Efter att ha kollat på den tjusiga bron, traskade vi uppför Dunderbacken och där uppe var det skapligt lä, så det blev en kaffepaus. Oxarna drog tunga lass med marmor upp och nedför backen. Nerför var det riktigt jobbigt, så man hade rep och talja fäst i en stor gran för att kunna bromsa de tunga ekipagen. För oss gick det bra både upp och ned i Dunderbacken och vi stannade till på den lilla ön mellan de två fårorna med vattnet från Viren till Lillsjön. 1632 etablerades där ett stångjärnverk. Det var mycket folk, som arbetade i Krämbol i mitten av 1800-talet så det var en av de folkrikaste orterna i Sörmland. När Virens vattennivå sänktes två meter 1880 fick bruksepoken ett abrupt slut.
Vandringen fortsatte på Krämbolsleden och vid ettsnåret var vi tillbaka på startplatsen efter en dryg mils vandring. Vi konstaterade att det finns mycket historia i vår närhet och en härlig natur, som inbjuder till fina vandringar.
Historisk fakta har jag hämtat från Östra Vingåkers Hembygdsförenings sockenbok. Ett fantastiskt jobb som är nedlagt och med så mycket intressanta fakta. Tack!
Sven Envall
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lördagen den 25 april var säsongens första heldagsvandring med Friluftsfrämjandet i Katrineholm. Under rådande omständigheter kommer våra vandringar under våren att utgå från någon plats inom tätorten så ingen samåkning i bil behöver ske. Vi var sju deltagare som samlades den här lite småkyliga morgonen vid kyrkan på norr. Vi startade med att gå den härliga björkallén genom bostadsområdet vid Gersnäs, bron över stora vägen och vidare mot gårdarna Gersnäs och Näset. Vid Näsets gård vek vi av mot Näsnaren och gick stigen utefter sjön. Naturen var fullständigt översvämmad av vitsippor, vi såg även några blåsippor och liljekonvaljer som var på gång och ut över sjön såg vi ett stort antal svanar som simmade omkring. I en backe vid Påvelstorp tog vi den första lite längre rasten. Solen hade nu brutit igenom molnen så det blev en riktigt skön rast. Vi fortsatte vandringen genom hagen och vidare in på en skogsstig. Efter någon kilometer kom vi ut på grusvägen, gick förbi Uddgölet och Gatbol. Här vände vi söderut genom att gå skogsvägen mot Gammaläng, över ett hygge, förbi en plats där vi såg att det legat en gård. Fruktträd, syrenbuskar och rester av husgrund vittnade om gården. När vi passerat Gammaläng blev det grusväg och skogsväg en dryg kilometer innan det var dags för nästa fikarast. Vi satte oss på muren från resterna av en annan gård, Gummetorp. Efter välbehövlig vila och mat i magen gick vi vidare och anslöt till stigen utefter Näsnaren. Sedan tog vi samma sträcka, som vi gått tidigare, tillbaka till kyrkan på norr. Vi var överens om att det varit perfekt väder för vandring, "lagom" temperatur, ganska mycket sol och bara svaga vindar. Blommor vi sett var allt ifrån den tidiga tussilagon, till blåsippor, vitsippor, viol, humleblomster till knoppiga liljekonvaljer.
Gerd Rehnberg.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem