Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Ute på paddeltur – praktiska tips i lägret

Visst går det att ha det bekvämt även ute på långtur med kajaken – här guidar vi dig till en skön upplevelse i lägret med naturen i hänsyn. Matlagning, diskning, övernattning, toabesök och andra nödvändiga vardagssysslor.

Av: Gunnika Isaksson-Lutteman

Tälta

Du kommer sova skönare om du slår upp tältet på en så plan yta som möjligt – rensa platsen från kottar och ha koll på väderleksrapporten och väderstreck. Hellre somna i kvällssol för att slippa stekande morgonsol. Försök hitta lä, då det är lättare att både montera upp och ner tältet. Allemansrätten gäller, det vill säga du får tälta i princip var du vill i någon natt men inte störa eller förstöra. Behöver du till exempel använda stenar för att fästa linorna till tältet lägger du tillbaka dem där du tog dem, så kan nästa person känna att de är ”först på plats”.

Laga mat i naturen

Att laga mat görs smidigast på ett stormkök. Du får också göra upp eld i naturen om du släcker ordentligt efter dig. Elda med försiktighet och inte alls om det blåser. Elda inte heller på berghällar – det bästa underlaget är sand. I vissa naturreservat råder eldningsförbud eller bara tillåten eldning på iordninggjorda grillplatser. Under särskilt torra somrar kan totalt eldningsförbud råda och måste respekteras. Då får inte ens stormkök eller grillar användas och matlagningen blir trixigare. Här får du några tips på hur du lagar mat utan eld eller stormkök.  

  • Kajaken funkar lite som ett kylskåp, även på sommaren. Ta med råvaror som tål rumstemperaturer eller frys in maten hemma innan du paddlar iväg – då håller den längre. 
  • Bröd med olika pålägg eller tortillas med olika fyllningar kan avnjutas utan eld. 
  • Konserver kan också ätas kalla. 
  • Snabbris, nudlar och couscous kan blötläggas i så kallat cold-soak. Lägger du havregrynsgröt i blöt över natten är frukosten färdig när du kliver upp på morgonen. 
  • Frystorkad mat kan tillagas om du har kokat upp varmvatten hemma och tagit med i termos. 
  • Bare-cook innebär att du använder två lådor med vatten mellan. En värmepåse läggs i vattnet och genom en kemisk reaktion avges värme som tillagar maten i den översta lådan. Det finns även färdiga mjukkonserver i värmepåse, MRE, att köpa som fungerar på samma sätt. Häll bara på lite vatten och maträtten tillagas. 

Dricka

Som aktiv paddlare behöver du dricka under dagen, hellre ofta och lite än mycket och sällan. Räkna med att du använder 5–6 liter vatten per dygn och person, både för att dricka och matlagning. 

Diska

Diska kan du göra med sjövatten eller havsvatten, men använd diskmedel som är snällt mot miljön. Grovdisk är bäst att göra i kastrullen – släng ut diskvattnet i en buske, så slipper du otrevliga matrester i vattnet, samtidigt som det finns fler mikroorganismer som kan bryta ned maten på land än i vattnet. Se bara till att det inte syns att du varit där.

Har du slagit läger vid en sandstrand kan du använda sanden att skrubba rent med. Ibland räcker det med att bara torka av kastruller och bestick med papper. Om du sänker ned disken i en nätkasse och låter vara under ytan en stund, så släpper matresterna lättare sen. 

Det finns även speciella trasor med mikrofiberteknik som tar bort svårare fläckar utan vatten. 

Behöver du varmvatten kokar du upp det på stormköket eller värmer upp med värmepåse om eldningsförbud råder. 

Du behöver inte diska i färskvatten, spar det till att dricka.  

Bada

Fördelen med att paddla under sommarhalvåret är att du kan sköta din personliga hygien i det vatten du paddlar i. Ett svalkande dopp en varm sommardag är något du kanske längtar efter till och med. Använd schampo och tvål som är snällt mot miljön, det finns även speciella märken som funkar bra i saltvatten. 

När temperaturen är kallare i vatten och luft är det inte lika lockande att hoppa i. Då kan våtservetter eller torrschampo vara en bra idé. Du kan också koka upp vatten på stormköket och använda för att vaska av dig på de mest intima delarna av kroppen.  

Skräp

Ta med en liten spade för att kunna gräva ner toalettavfall. Gräv en grop, gör det du ska, skyffla tillbaka jorden och täck med grönska. Märk ut platsen genom att lägga två pinnar i kors ovanpå. Välj en plats där det inte är naturligt att gå. Toalettpapper kan du elda upp eller ta med hem i en hundbajspåse. 

Ta med sopor och skräp hem.   

Kom ihåg att lämna lägerplatsen som du själv vill finna den. 

Hitta äventyr på vatten

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning