Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Kamraträddning och självräddning i en kanadensare

Att paddla är en gruppaktivitet i sitt bästa format. Natur, vatten och ett trevligt gäng skapar de bästa äventyren – men det är också i gruppen paddlingen blir som säkrast. Här får du en liten genomgång i hur du räddar din kamrat och det grundläggande du behöver ta med dig ut för att ta hand om sjukdomar och olyckor på sjön.

Kamraträddning

En effektiv kamraträddning är gjord inom loppet av 5 minuter. Detta kräver att räddarna är i närheten av den badande kanoten, därför är det också viktigt att hålla ihop gruppen. Det finns många olika sätt att kamraträdda och självrädda, det bästa är att gå en kurs, eller att leka och testa själva en varm dag då det är lugnt på vattnet.

Den som hamnat i vattnet, ta det lugnt, lyssna på de som räddar, stanna och håll i kanoten, håll ordning på paddeln. I valet och kvalet om paddel eller kanot, välj kanot. Det är vanligare att det finns extra paddlar än extra kanoter – och tomma kanoter blåser bort jättefort.

Innan du som räddare påbörjar kamraträddning, se över situationen. Är det säkert att gå in? Såvida den badande kanoten med ekipage inte är på väg ner i eller mitt i en fors, alternativt ligger och plaskar i vågorna invid klippor, så är svaret oftast ja.

Tänk så här:

STOP – Stanna – Tänk – Observera – Planera. Innan du börjar räddningen se till att du tänker på din egen säkerhet först, sedan gruppen, sedan den som behöver räddas och till sist utrustningen. Vi vill ju inte att räddningen ska medföra ytterligare incidenter.

Ett exempel: 

Målet med en kamraträddning är att de badande snabbt tar sig tillbaka upp i en tömd kanot. Hur det gick till är underordnat. Här nedan följer ett exempel.

Nu till det praktiska, här nedan följer en så kallad T-räddning. För enkelhetens skull döper vi Räddarnas kanot till kanot R och de badandes till kanot B.

  1. Kanot R lägger sig så att kanoterna bildar ett T, där kanot B:s ena stäv pekar mot mitten på kanot R.
  2. Räddande säger åt de badande att hänga sig i stävarna på kanot R. Det betyder att du som badar klänger som en sengångare eller koala i stäven, upp med fötterna på relingarna och hopkurad. I det här läget kommer du upp lite ur vattnet, du hamnar inte i kläm och behåller värmen i kroppen lättare. Dessutom bidrar du med stadga åt de som räddar.
  3. Räddarna tar hand om de badandes paddlar.
  4. Den som paddlar i förstäven vänder sig om och påbörjar räddning. Brett knästående är att rekommendera. Akterpaddlaren stabiliserar med paddeln medan räddaren lyfter Kanot B:s stäv ur vattnet.
  5. Räddaren vrider förstäven på kanot B så att den hamnar på sidan. Under en kanot som ligger helt uppochner bildas ibland vakuum och det blir tungt. Försöker en dra upp kanoten på rätt köl med vatten i, blir det också tungt. Med andra ord - Kanot B på sidan. Sen halar räddaren upp kanot B, med stöd av egna relingen och vänder kanot B med botten uppåt. På så vis rinner allt, eller det mesta av vattnet ut. I det här läget kan akterpaddlaren också hjälpa till. När mitten av kanoterna möts i det här läget, är hela ekipaget väldigt stabilt.
  6. Vänd kanot B på rätt köl och lägg den parallellt med Kanot R.
  7. Räddarna håller stadigt i Kanot B och ber en av de badande att ta sig till mitten, på utsidan av kanot B.
  8. Det snabbaste sättet att ta sig upp är med en hälkrok. Den badande lägger sig på rygg jämsides Kanot B, trär in benet under ett tvärträ och tar stöd med hälen mot kanotens botten eller sida. Hen tar tag om tvärträ eller reling med handen i kanot B. Sen rullar den badande med stöd av benet upp i kanoten och landar på mage i kanot B. Det går också att kava sig upp på mage som en säl, med benen utanför kanoten, men det är tyngre och flytvästen tenderar att haka i. Om du gör en säl-uppstigning, ta tag i motsatt reling eller Kanot R och se till att sparka ordentligt med benen så får du mer lyftkraft.
  9. När den första badaren är på plats och lugn i kanoten kan denne hjälpa till att stötta medan nästa rullar eller kavar upp.

Självräddning

Det finns några fantastiska youtube-klipp på folk som vaggar och skvimpar ut vattnet ur en vattenfylld kanot. Det är fysiskt möjligt, men kräver antingen mycket tid eller träning. Ett enklare sätt att självrädda, är att fästa rep eller bogserlina i kanoten och i flytvästen. Se till att fästet i flytvästen går snabbt att lossa - antingen med en smugglarstek eller en stadig karbinhake.

Simma sedan i land med kanoten på släp efter. En kanot som är vattenfylld är mycket tung så räkna med att det tar tid att bogsera. Så planera din färdväg så att du aldrig behöver simma långt om olyckan är framme

Hitta äventyr på vatten

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning