Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Finslipa din paddelteknik

Med en bra grundläggande teknik blir paddlingen ännu mer njutbar. Det blir lättare att manövrera kajaken och det är skonsamt mot din kropp. Du får dessutom en större upplevelse när du inte behöver koncentrera dig på tekniken. Ta del av våra tips för att finslipa paddeltekniken inför din tur.

Av: Gunnika Isaksson-Lutteman

Box och bål

Boxen är grunden för de flesta paddeltag – det är i den här positionen du har mest kraft och kontroll. Tillsammans med bålen, armarna och paddeln bildas en box, vrid hela boxen när du ska ta paddeltag genom att rotera hela bålen. Försök bibehålla boxen i så stor utsträckning som möjligt. Och kom ihåg att det är från rygg och mage som kraften kommer när du paddlar, inte från armarna. 

Underkroppen och överkroppen ska samarbeta. Slappna av i höfterna. Att paddla kajak är lite som att dansa samba – höfterna behöver vara rörliga.  

Sitter du rak i ryggen och lätt framåtlutad underlättar du för höfterna att jobba fritt. 

Om dina knän är lätt böjda eller nuddar däckets insida när du har tårna på pedalerna, och om dina ben nästan blir raka när du trycker fotsulorna mot pedalerna – då har du en bra grundsittställning. 

Tänk på att variera sittställning om du paddlar under en längre tid.  

Paddla på

Ska du ut på en tur blir det många upprepningar av samma rörelse, då är det skönt och effektivt att ha en skonsam paddelteknik. 

För att driva kajaken framåt bibehåller du boxen och vrider hela bålen innan du sätter i paddelbladet så långt fram du kan nå. Dra paddeln bakåt i vattnet genom att rotera bålen och tryck med den övre armen. Tryck ben och fot mot pedalen på samma sida som bladet sticks ner i vattnet. Håll armarna lätt böjda. Lyft paddeln ur vattnet vid höften innan du vrider över till andra sidan. När paddeln är i luften ska du passa på att snabbvila musklerna så orkar du längre. Känslan du eftersträvar är att du drar kajaken fram i vattnet. 

Väljer du en låg paddelföringdet vill säga att den hand som är överst på paddeln hålls nedanför axelhöjd, så skonar du nacke och axlar. De flesta långturspaddlare använder låg paddelföring. 

Ibland krävs en hög paddelföring, till exempel för att fånga en våg eller om du ska motionspaddla i hög fart, då är den översta handen i axelhöjd när bladet sätts i vattnet och paddeln är mer vertikal vid isättningen. 

Stoppa snabbt

När du lärt dig att få fart på kajaken är det praktiskt att lära sig att få stopp på kajaken också. Att kunna stanna och undvika kollisioner med grund, klippor eller paddlande kompisar är en grundläggande kunskap. 

Sätt i paddeln i höjd med höften och ha bladets baksida riktad framåt. Håll emot när vattnet forsar på paddeln och tryck till snabbt. Gör samma sak på andra sidan. Upprepa några gånger på varannan sida, trycket kan bli något längre för varje upprepad gång.  

Att backa

Det är också smidigt att kunna backa sin kajak, exempelvis när du ska lägga ut från land eller om du hamnat i en för trång passage. Backning går egentligen till på samma sätt som framåtpaddling, det är bålen som är aktiv. Vrid hela boxen och titta bakåt dit du ska backa. Sätt i paddeln bakom höften med bladets baksida riktad framåt. Tryck till nedåt och sedan framåt genom att vrida hela bålen. Upprepa på andra sidan och håll koll bakåt så du inte backar in i något. 

Vänj dig vid vinden 

Att paddla i motvind är egentligen lättast för att kajaken skär vågorna, men är så klart jobbigt eftersom du inte kan lägga ner paddeln och vila utan att glida bakåt. 

Paddling i medvind är ju bekvämt då du inte behöver ta i lika mycket, men du får vågorna bakifrån och ser dem inte för att kunna planera din parering. 

En kajak är konstruerad så att den vill söka sig upp mot vinden – det vill säga lova. Kring fören bildas en bogvåg som håller fören på rätt kurs. Aktern som befinner sig i det turbulenta kölvattnet trycks lättare ur kurs om du har vinden från sidan. Med en skädda kan detta motverkas eller med olika sorters paddeltag som korrigerar din kurs. Kantningen är ett annat sätt att kontrollera kursen. Med hjälp av olika styrtag motverkar du också sidvindens krafter på kajaken.  

Sväng snyggt

Med sveptag i en halvmåne framifrån och bak ut från kajaken kan du svänga och till exempel motverka att kajaken söker sig upp mot vinden. Gör svepningen på den sida som kajaken lovar mot för att motverka vindens krafter. Bibehåll boxen när du gör din vida svepning med paddeln. För att svänga vänster trycker du upp knät på vänster sida samtidigt som du sveper på höger sida. Det går att förstärka svängen genom att kanta – det vill säga vicka på höfterna men hålla överkroppen lodrätt. Tryck ner höger höft samtidigt som du trycker upp vänster knä så att kajaken hamnar lite på kant. Känslan är att du ska kanta utåt svängen, inte inåt svängen som du gör i exempelvis cykling för att få en skarpare sväng. 

Du kan också vända kajaken helt 180 grader om du kombinerar svepande tag framifrån och bak och tvärtom på vardera sidan av kajaken. 

Du kan också använda förligt roder eller kontring för att svänga kajaken dit du vill. För att den här svängen ska fungera behöver du ha fart framåt i vattnet. Stick ner paddelbladet snett framåt i höjd med knäna ungefär, se till att vattentrycket kommer på bladets framsida. Du kommer svänga åt det håll där du sticker ner paddeln, förstärk svängen genom att kanta från paddelbladet som är under ytan. Kom ihåg att ha din blick ovanför den övre armen så får du bra position på paddeln. Kontringen kan även utföras med motsatt arm som korsas över kajaken och kallas då krysskontring. 

Akterligt roder liknar det förliga, men du sätter ner paddeln snett bakåt istället, bakom höften. Detta drag kan med fördel kombineras med de vanliga framåtdrivande paddeltagen. Avslutar du med att trycka ut baksidan av bladet eller dra in framsidan en bit korrigerar du kajakens riktning och kan hålla din kurs rak. Finjustera vinkeln genom att vrida på handleden. Kajaken kommer svänga åt motsatt håll där du sätter ner det akterliga rodret på om du trycker utåt. Väljer du att dra inåt mot kajaken istället kommer kajaken svänga åt det håll där du har paddelbladet i vattnet. 

Bibehåll balansen

Tekniken att använda lågt stöd är användbar om en våg från sidan hotar att välta dig eller om du behöver titta bakåt av någon anledning. Lägg paddeln rakt ut i sidan med baksidan av bladet nedåt, tänk på hur du riktar armbågarna. Tryck till vattenytan ordentligt och distinkt med bladet samtidigt som du vickar tillbaka kajaken med höfterna till sin rätta köl. Paddeln ska röra sig som ett J i vattnet genom att du vrider handleden innan du lyfter den ur vattnet. Kom ihåg att centrera din vikt så snabbt som möjligt, men kom upp med huvudet sist. 

Vill du kan du också svänga med den här tekniken, sätt i bladet strax bakom höften och kanta kajaken åt det håll där du har paddeln i vattnet – du kommer svänga åt det hållet där paddeln är i. 

Glid galant

Om du till exempel behöver ta dig in till en brygga där det är trångt kan en sidledsförflyttning vara lämplig. Sätt ner paddeln rakt ner bredvid dig i höfthöjd ungefär. Använd bålen och finjustera vinkeln på bladet med ena handen så att du ömsom drar paddeln framåt och ömsom drar den bakåt, som en liten åtta ungefär. Se till att hålla dig nära höfterna och gör inte för stora svängar. Vattentrycket ska vara på paddelns framsida vare sig du rör paddeln framåt eller bakåt. 

Roligt med roll

Det finns flera olika sätt att rolla och är det snabbaste sättet att ta sig tillbaka på rätt köl om du till exempel paddlar i kallt vatten. Den mest klassiska varianten är grönlandsrollen– den är lätt att lära och kräver ingen större muskelinsats. 

När du har vält – luta dig framåt över fördäck, försök greppa paddeln och placera paddeln längs med kajakens ena sida ovan ytan. Spänn magen för att hålla dig framåtlutad, även om du är upp och ner i vattnet. Sväng ut paddeln i en kvarts cirkel från kajaken, bibehåll boxen i bålen. Knyck till med höften och tryck till med paddelbladet ner mot vattenytan. När kajaken börjar tippa tillbaka till rätt köl följer du med överkroppen, huvudet sist, och lägger dig bak på kajaken innan du spänner magen och reser dig upprätt när kajaken är på rätt köl igen. 

Det går att rolla med bara händerna också om du har tappat paddeln. Vill du lära dig flera sätt att rolla på eller ännu mer avancerad paddelteknik har Friluftsfrämjandet olika kurser där svårighetsgraderna varierar i en uppåtstigande skala. 

Tips

– Paddla mycket! Övning ger färdighet är en gammal klyscha som gäller här. 

– Paddla med kompisar och titta på varandra. Analysera genom att titta på hur kajaken rör sig i vattnet, vad kroppen gör och hur paddeln påverkar paddlingen. Boat-Body-Blade kallas tekniken för att se detaljer i helheten. 

– Öva på att länka samman olika paddeltag till ett jämnt flöde och för att lära dig undvika hinder i vattnet. 

– Paddla i olika miljöer för att lära dig kontrollera teknikerna i varierande sjöegenskaper, men börja alltid där du behärskar förutsättningarna. 

– Friluftsfrämjandet har många duktiga ledare som kan det mesta om paddelteknik, häng med på en kurs om du vill ha fler tips eller öva med kunniga människor i en trygg miljö!

Hitta äventyr på vatten

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning