Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Att köpa kajak – vad ska jag tänka på?

Vid första anblicken kan helhetsintrycket av en kajak vara bra, men var uppmärksam på detaljer när du handlar begagnat. Genom Friluftsfrämjandet eller en uthyrare kan du testa flera olika kajaker innan du bestämmer dig. Här ger vi dig några råd inför ditt köp, vare sig du tänker köpa nytt eller begagnat.

Av: Gunnika Isaksson-Lutteman

Välj efter din förmåga

Tänk efter vilken sorts paddlare du är. Är du nybörjare är du förmodligen på jakt efter en stabil och stryktålig kajak. Har du kommit längre i din paddelkarriär kanske du är ute efter en kajak som är snabbare och roligare att paddla. Titta på skrovet och läs gärna vår kajakguide om vilka funktioner olika former på kajaken har. Rent generellt gäller att ju plattare och bredare skrov desto stabilare men också trögare att paddla. 

Välj en kajak i glasfiber om du vill ha en lyxigare känsla och en i plast om du vill kunna dra upp din kajak på klippor och bryggor utan att behöva oroa dig för att den ska gå sönder. 

Var tänker du paddla? 

Ta dig en funderare över var du troligen kommer att paddla någonstans. Är det på öppet hav eller mest i slingrande åar och insjöar – eller vill du göra båda? Välj en kajak som är kring 5 meter lång i så fall. 

Ska du bara paddla i lugna vatten och smala åar kan du välja en kortare kajak. Men om du tror att du mest kommer hamna i blåsväder bland havsvågor är en längre kajak på minst 5,20 meter det bästa alternativet då de ofta är bättre på att hålla kursen. 

Är du nyfiken av dig och vill paddla nära strandlinjen och kunna kryssa mellan stenar och bryggor väljer du en kajak med köllinje som är uppböjd i för och akter – en så kallad Rocker.  

Vill du helst paddla långa turer, då är en kajak med bra packutrymmen självklart. Här passar en kajak med rak köllinje eftersom du mest kommer paddla långa sträckor rakt fram. 

Är det dagspaddlingar som lockar eller att ha kajaken som motionsmedel, är det förmodligen bättre att välja en kajak som är kvick att paddla och lätt att manövrera.  

För vem?  

Fundera på vem det är som ska paddla kajaken, är det ett barn eller en vuxen? En lång eller kort person? Vikt och kroppsstorlek spelar också in på ditt val av kajak.

Barn brukar kunna hantera en kajak som är runt 4 meter, medan vuxna personer kan paddla kajaker från 4,5 upp till 6 meter. Grundregeln är att en längre kajak passar till längre personer och vice versa. Tyngre personer bör ha en bredare kajak för stabilitetens skull. 

Sittbrunnsöppningen har olika storlekar på kajaken. En liten öppning gör att du kommer närmare kartan för navigering men också svårare att komma i och ur. En större öppning gör det så klart lättare att kliva i och ur kajaken, och kan dessutom underlätta för knäarbetet när du paddlar. Det finns också en nyckelhålsvariant som ger bra stöd för låren samtidigt som det är lättare att ta sig i och ur. 

Kajaken ska passa din kropp

Att sitta bra i kajaken är viktigt eftersom du under en långtur spenderar många timmar sittandes. Sitsen ska vara ergonomisk utformad. Provsitt både på land och i vattnet innan ditt köp. Det ska inte kännas ansträngt att sitta i kajaken. Ryggstödet är mest där för att du ska kunna vila ryggen mot emellanåt om du är på långtur. Paddlar du med rätt teknik har du sällan kontakt med ryggstödet under själva paddlingen. 

Lårstöd är skönt och ger en bra kontakt med kajaken, dessutom ger det dig möjligheten att hjälpa till med knäna för att parera vågor, kanta kajaken vid manövrering och rolla när du har vält. Kolla om de går att justera lårstödens placering ifall placeringen inte passar dig från början. 

Fotstöden ska vara justerbara så att det går att anpassas efter din benlängd. Bra stöd för fötterna är viktigt då du använder hela kroppen i paddling, även om du inte har roder på din kajak. Är ni flera som ska paddla kanoten kan ni hjälpas åt att justera fotstöden när du sitter i kanoten så behöver du inte hoppa i och ur för justeringen. 

Roder eller skädda? 

Det är en smaksak om du vill ha roder eller skädda. Rent generellt sägs det att du har mer nytta av en kajak med skädda om du har kommit längre i din paddelteknik. 

Skäddan kan likställas med ett centerbord för seglare och gör kajaken mer kursstabil – det vill säga – hjälper till att hålla kajaken på rätt kurs. Skäddan sitter undertill i aktern och är ett verktyg för att balansera kajaken i vind. Olika vindriktningar kräver olika inställningar på skäddan, även hur tungt packad din kajak är påverkar skäddans justeringar. Att paddla med skädda fodrar lite mer känsla för din kajak och förhållandena du paddlar i. Du måste använda paddel och kroppen för att svänga kajaken, där hjälper inte skäddan till. Skäddan ger endast ett bättre grepp i vattnet så att aktern inte “sladdar” ur kurs. 

Roder är enkelt och bekvämt att använda och gör det lätt att svänga kajaken. Det sitter i aktern på kajaken och styrs med fotpedaler som låter dig svänga åt det håll som du trycker med foten. För nybörjare eller för dig som har en lång och krävande tur framför dig är roder det smarta valet. Men kom också ihåg att roder är en sårbar konstruktion som kan gå sönder i hård sjö med mycket vågor eller vid kraftig backning med kajaken. Tänk på att det är bra att kunna hantera sin kajak även utan roder ifall olyckan skulle vara framme. 

Syna detaljer

Köper du begagnat är det viktigt att alla justerbara delar i kajaken fortfarande går att justera. Kolla att ingen skruv saknas eller att något har gått sönder. Kolla att rodret eller skäddan fungerar som den ska. 

Syna däckslinorna noggrant. De dynamiska som är till för att fästa utrustning på kajaken, kan ha blivit sladdriga av sol och vind. Se till att de fortfarande har spänst i sig. En detalj som dock går att byta lätt om du skulle önska. De statiska som är till för räddningsaktioner bör vara hela och inte ha trasiga infästningar. 

Se över botten på kajaken. Självklart ska den vara hel så att kajaken inte tar in vatten. För mycket repor kan påverka hastigheten negativt. Kolla även roderinfästen så att de inte är skadade – detta är ett ställe där det potentiellt kan läcka in vatten. 

Packluckorna ska vara hela och är de gjorda i gummi ska de inte ha sprickor i sig.  

Nytt eller begagnat? 

Kajaker har ofta ett bra andrahandsvärde och har de skötts rätt så håller de länge. Därför kan en begagnad kajak vara ett lika lämpligt köp som en ny. Uthyrare säljer ofta ut sina kajaker under hösten till rabatterade priser. 

Att provpaddla kajaken som du tänker köpa är förmodligen ditt smartaste drag, vare sig du köper begagnat eller nytt.   

Prova, prova, prova

Teori i all ära, det bästa är provpaddla. Testa olika modeller genom att hyra kajak, hos till exempel Friluftsfrämjandet, vid ett flertal tillfällen. Prova paddla i olika sorters väder så du får svar på hur kajaken uppför sig både i plattvatten och vågor. 

Här är några övningar som kan hjälpa dig att hitta rätt kajak för dig. 

  • Paddla rakt fram, känns det som om kajaken håller riktningen rakt fram, det vill säga är den kursstabil, eller zick-zackar den sig fram i vattnet? 
  • Paddla rakt fram så fort du kan, känns det trögt eller lättdrivet?
  • Känns kajaken vinglig eller stabil och trygg om du paddlar i vågor? 
  • Prova att paddla i en åtta med och utan skädda, samt med och utan roder. Är det lätt att svänga eller blir det en stor vid sväng? Hur känns det och vad föredrar du?
  • Ligg stilla och kanta kajaken. Hur långt kan du kanta innan du välter? Är det trögt att kanta eller behöver du snabbt och plötsligt parera med ett lågt stöd?

Fortfarande för krångligt att välja? Häng med på Friluftsfrämjandets turer eller kurser – våra engagerade ledare pratar mer än gärna kajak med dig och delar frikostigt med sig av tips inför ditt köp.

Hitta äventyr på vatten

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning