Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

När någon plurrar – vad gör du?

Vi vet alla att det händer, att det kan hända och ändå ser vi det nästan aldrig hända. Plurren händer så sällan på en ledarledd tur inom Friluftsfrämjandet att man lätt glömmer vad man bör tänka på när någon annan plurrar. Här går vi igenom vad du som deltagare kan tänka på.

Normalt sker bara plurr när långfärdsskridskoledare är ute och rekar is under veckan. Det är ett kapitel för sig och de får lite skylla sig själva. Det sjuka är ju att de tycker att det är lite roligt. Men gå inte på deras skryt om plurr de varit med om, ytterst beror de bara på dålig planering och dåligt omdöme – inte mycket att skryta om, egentligen. Samtidigt är det naturligtvis bra att de har en rutin som vi andra inte behöver.

Vad kan du som deltagare göra?

Ändå kan det vara bra att du som deltagare är lite mentalt förberedd på vad som händer vid ett plurr och vad du bör göra, eller för den delen, inte göra.

Regel nummer ett är att du inte behöver göra någonting. Ett normalt plurr är en rutinhändelse som ledaren och köpersonen tar hand om. Det är inte en olycka. Ledaren leder och delegerar, köpersonen utför själva räddningen om det behövs. Du ska inte ta egna initiativ och till exempel börja kasta din lina eller något sådant utan att du blivit ombedd att göra det. Och du ska absolut inte försöka ta dig fram till den som plurrat för att försöka hjälpa denne vid vaken. Båda dessa reflexer är starka, men direkt livsfarliga.

Så, i stället ska du lugnt luta dig tillbaka, backa undan mot säker is där ni tidigare åkt. Titta på, betrakta det intrimmade lagarbete som utspelar sig. Hur ledaren eller köpersonen lugnt och stilla oftast helt enkelt pratar upp den som plurrat. 

När det inte går som man har tänkt

Men så händer det ju ibland att saker inte går riktigt som man hade tänkt sig. Därför kan du som deltagare tänka på dessa möjliga arbetsuppgifter, med eller utan ledarens uttryckliga order.

  • Kolla om det finns publik på land. Om det går att kommunicera med dem, informera dem om att ni har koll, att de inte behöver ringa 112. Avdramatisera.
  • Samla ihop övriga i gruppen och prata lågmält och lugnande och berätta om det du vet, att ledaren och kökarlen har koll och att de arbetar bäst ostört men att ni kan vara redo att ta emot eventuella order från någon av dem.
  • Om du känner att du måste hjälpa till, kanske på grund av att du känner till en medicinsk status på den plurrade, så gör inte det. Åk i stället fram till ledaren och prata lågmält med denne om detta. Allt för att inte skapa onödig oro eller panik i gruppen.
  • Förbered dig på att hjälpa den plurrade med ombytet. Ofta vill den plurrade ha hjälp av personer som de känner sig lite tryggare med. Oftast är det enklast om en grupp hjälper till med ombytet på land, lite avskilt, medan övriga gruppen håller sig varma genom att åka runt på ett avgränsat område. Därefter brukar gruppen åka vidare efter ca 10 minuter, med en varm och lite uppskruvad, men ändå glad kamrat som är en erfarenhet rikare.

Några vanliga missförstånd 

Det är inte bråttom, hypotermi inträder inte förrän efter en lång stund. Kroppens försvarsmekanismer är många och goda. Det finns gott om tid att göra allt på ett lugnt och metodiskt sätt.

  • Ett plurr är inte en olycka. Det är bara ett krångligt sätt att bada.
  • Att det skulle vara bra att ge den plurrade alkohol är en seglivad myt. Tvärtom kan det bidra till ökad risk för hjärtstopp.
  • Vi är duktiga på att hantera plurr men tyvärr mindre duktiga på att hantera sjukdom och olycksfall i samband med plurr. 

Olycksfall och sjukdom i samband med plurr

Även här bör du inte ta några egna initiativ utan att ha samrått med, eller fått direkt order av ledare eller köperson.

Den text som följer nu bör du egentligen glömma bort efter att du läst den, eller åtminstone stuva undan i ett fack där du normalt håller den gömd. Långfärdsskridsko är inte en livsfarlig verksamhet. Antalet allvarliga olyckor är mycket få. Du tar som regel en mycket större risk när du exponerar dig i trafiken på väg till eller från en tur, än vad du gör på själva turen.

Men ändå, när det blir ett besvärligare läge är det bra om fler i gruppen har en mental krisberedskap. 

  • Om du har medicinsk fackkunskap, ingrip inte och ta över, men låt på ett lugnt och lågmält sätt ledaren veta att du t ex är sjuksköterska eller läkare.
  • Om du ser att någon gör något uppenbart eller allvarligt fel i sitt försök att hantera sjukdom eller skada, tveka inte på att ingripa, men gör det helst genom ett lugnt och lågmält samtal med ledaren.
  • Följ ledarens instruktioner. Vid allvarlig olycka brukar ledaren ganska snabbt delegera några viktiga arbetsuppgifter, var beredd på att ta emot någon av dem. Det kan t ex vara att larma, ge första hjälpen, starta hjärt- och lungräddning, hämta hjälp, förbereda för ambulansens ankomst eller säkra is för ambulanspersonal. 
  • Samla ihop den övriga delen av gruppen som inte har någon arbetsuppgift men som förmodligen tycker att alltihop är otäckt. Ta med dig dem på en liten tur på säker is i närområdet eller om möjligt gå i land med dem. Tala lugnande, var beredd på att hantera chock. De som arbetar med ev första hjälpen eller annan livräddande verksamhet arbetar i en svår krissituation helst utan goda råd. Flera kockar är inte alltid ett vinnande koncept.
  • Om ingen ny ledare utsetts, eller om köpersonen är satt ur spel, räkna antalet kvarvarande deltagare i gruppen, försök så tidigt som möjligt fastställa att ingen avvikit samt att ingen kommer att avvika utan att meddela det till gruppen. Vid akut krissituation är det inte ovanligt att personer kan bli mycket irrationella. Är övriga ledare satta ur spel bör du överväga om du är den som har bäst ledaregenskaper i gruppen och träda fram eller fråga om någon annan vill ikläda sig den rollen.
  • Lämna aldrig gruppen på egen hand för att  till exempel hämta hjälp eller hämta en hjärtstartare eller liknande. Ni måste vara minst två personer för att utföra den typen av uppdrag.
  • Om du trots allt måste ta dig fram till en medvetslös eller svårt skadad person i en vak, så får du aldrig göra det utan att du själv är säkrad i en helt utdragen livlina med en kompis i andra änden. Därav följer att det alltid är bra att vara minst tre, gärna fyra personer på en tur.

Samåk till äventyret

Samåk till äventyret med andra medlemmar i Friluftsfrämjandet, Skjutsgruppen och Naturskyddsföreningen. Nu kan du som medlem testa vår nya samåkningsplattform. Be om plats eller erbjud plats i din bil.

Till plattformen

Hitta skridskoäventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning