Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Ledarskap på skridsko

Många av oss är emellanåt ute med kompisar och paddlar, vandrar, cyklar eller vad för roligt vi nu ägnar oss åt, utan att tänka en tanke på vem som är ledare för dagen. Men på en  långfärdsskridskotur krävs alltid att någon är ledare.

Friluftslivet kräver inte ledarskap. Många av oss är emellanåt ute med kompisar och paddlar, vandrar, cyklar eller vad för roligt vi nu ägnar oss åt, utan att ägna en tanke på vem som är ledare för dagen.

Andra gånger deltar vi en ledarledd aktivitet och lutar oss tillbaka och funderar inte så mycket på vart vi ska, men kanske mer på om det inte snart är dags för fika. Andra dagar är det vi själva som är ledare och har kanske i veckor innan planerat och undersökt förutsättningarna för att en grupp vi ska ha ansvar för får en så bra upplevelse som möjligt. Allt detta är självklarheter för de flesta av oss. Men, på långfärdsskridskoturen är det faktiskt helt annorlunda.

Den som åker först är ledare

I den bästa av världar åker aldrig någon ensam på naturis. Helst nöjer man sig inte heller med att bara vara två, utan redan vid tre eller fyra personer så har säkerhetsnivån för gruppen ökat väsentligt. Gissa vem som kommer bli ledare?

I praktiken är det naturligtvis den som åker först. I teorin är det dock så att den som har mest kunskap och erfarenhet i gruppen är dess ledare, oavsett om det är en utlyst tur eller har diskuterats formellt i förväg eller inte alls. Om något allvarligt skulle hända och det blir ett rättsfall så kommer såväl rättsprocessen, försäkringsbolag, anhöriga, vänner, ja, alla kommer att peka åt samma håll: “Du borde ha vetat bättre, du borde ha tagit ett annat beslut”. Det här låter dramatiskt i överkant, men gör gärna dig själv och dina kompisar den tjänsten att innan ni ger ut på isen komma överens om vem som är ledaren för dagen.

När vi åker på tur med Friluftsfrämjandet är det aldrig någon tvekan om vem som är ledare. Du känner igen henne eller honom på tydliga profilkläder – och när hon är i tjänst så är ledarflaggan uppe. Den finns där just för att skapa en tydlighet som under normala förhållanden är helt oviktig, men som i en krissituation kan vara helt avgörande. Ledaren kan naturligtvis när som helst delegera uppgifter, dela upp gruppen eller kliva av från sitt ledarskap i samband med att en ny ledare utses. Men så länge ledaren har sin flagga uppe är det hon som bestämmer på isen.

Ingen ledare i Friluftsfrämjandet är maktfullkomlig, så var inte rädd för att ifrågasätta ledarens beslut eller påkalla ledarens uppmärksamhet genom att föreslå en paus eller liknande. Blås hellre i visselpipan en gång för mycket än en gång för lite, även om det “bara” handlar om behovet av att få knyta om skorna eller göra ett snabbt besök i skogen. Ibland är det de små sakerna som avgör om det blir en bra dag eller inte.

Samåk till äventyret

Samåk till äventyret med andra medlemmar i Friluftsfrämjandet, Skjutsgruppen och Naturskyddsföreningen. Nu kan du som medlem testa vår nya samåkningsplattform. Be om plats eller erbjud plats i din bil.

Till plattformen

Hitta skridskoäventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning