Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

En kajak kommer lastad med läckerheter

Den vackraste kvällen sommaren ger. Solen sänker sig i ett stilla Västerhav. Då är man väl sugen på pulversoppa eller frystorkad lappskojs? Inte? När Friluftsfrämjandet i Kungälv ordnar kajakhelg med matlagningstema bjuds det på läckrare grejer. En helg med kulinariskt tema som ger nya idéer för utomhusmatlagningen.

Text: Karin Hylander Foto: Anders Andersson

– Jag glömde köpa lime. Är det någon som har en lime? Man kan inte leva utan lime! Nödropet skallar över klipporna på den lilla obebodda ön Ängholmen. Det skallar över grässvålen i viken, där tälten slagits upp, och vidare ut över Snikefjorden. Kattegatt ligger som en spegel bort mot Koön och Marstrand. Men här, i de sista solstrimmorna på den kala udden, råder febril aktivitet. De tolv deltagarna i Friluftsfrämjandet Kungälvs matlagningshelg har ställt upp sina stormkök på berghällarna.

– Vi ska laga en asiatisk fiskgryta, som jag aldrig har gjort förut. Jag fick tipset av en god vän, säger Stefan Jonsson och radar upp kokosmjölk, chilipasta, koriander och andra ingredienser på berget. Stefan deltar i matlagningshelgen i vattnen runt Marstrand för att få fler tips och öka variationen när det gäller friluftsmaten. Lunchen, som ska gå fort, är sällan något problem när han är ute och paddlar. Då blir det ofta gulashsoppa på burk. Och till första kvällen brukar han packa med en köttbit att grilla eller en fiskbit att röka. Men sedan? Resten av middagarna?

– Det är det som är så svårt och det är därför jag är här. Det är flera hänsyn man måste ta. Hur håller sig grejerna? Hur mycket kan man ha med sig? En sak har dock Stefan lärt sig genom åren som aktiv friluftsmänniska: det går att tänja på gränserna och man kan anpassa de flesta rätter till utomhusmatlagning.

»Det kommer att bli en älgskavsgryta. Kantarellerna, taggsvampen
och karljohanssvamparna var jag ute i skogen och plockade i går.«

 

– På midsommar paddlade vi i Misterhults skärgård på ostkusten. Då gjorde jag gräddtårta med jordgubbar! Några meter bort puttrar blandsvampen i smör i Eva Hurtigs aluminiumpanna. Hon och väninnan Karin Jakobsson satsar på vilda smaker denna sensommarkväll.

– Det kommer att bli en älgskavsgryta. Kantarellerna, taggsvampen och karljohanssvamparna var jag ute i skogen och plockade i går, berättar Eva. Köttråvaran står Karin för, av naturliga orsaker.

– Jag är jägare och brukar bryna viltfärs utan fett och sedan torka i ugnen. Eftersom vilt är så magert funkar det bra. Det blir en jättebra bas till exempelvis risotto eller köttfärssås, säger hon. De båda kvinnorna har paddlat mycket tillsammans genom åren, ofta i de luriga bohuslänska vattnen där det snabbt kan blåsa upp och man inte alltid kan gå i land när och där man tänkt sig. De har lärt sig den hårda vägen att alltid vara väl förberedda. I det ingår att äta bra.

– Det kan hända allvarligare saker när man paddlar än om man är ute i skogen. Därför gäller det att hålla blodsockret i schack, säger Karin. Nu har läckerheterna kokat ihop i grytorna runt omkring på udden. Jari och Anna-Carin har fixat chèvretoast till förrätt och bandpasta med skaldjurssås som huvudrätt. Till efterrätt björnbärssylt och glass på mattermos. Camilla och Annika bjuder på philadephiaost med sweetchilisås och tortillachips som entré och därpå pasta med ost- och kräftsås. Ingegerd och Maria kör på den vegetariska linjen med knäckebröd med smörstekta kantareller innan huvudrätten på sojastrips, trattkantareller, grönsaker, grädde och pasta. Som avrundning »nån äppelhistoria« med kanel och havregryn. Mona och Sven satsar krutet på sin huvudrätt, pomodoro- och mozarellafylld gnocchi med vitlök, zucchini och körsbärstomater. Rätterna radas upp bland trift, musselskal och lavar. Det har blivit dags för provsmakning.

»Folk kunde ju inte laga mat när de var ute! De kom till dagsturerna med en påse frystorkat och en kanna varmvatten att hälla ihop.«

 

– Herrejesus, det är ju så det krullar sig i ögonhålorna! utbrister förste man innan han grabbar tag i en sked och börjar plocka åt sig. Ledarna kan inte annat än nicka nöjt. Såhär långt levererar matlagningshelgen än mer än den har lovat och när diskningen i vattenbrynet är avklarad kan nästa programpunkt genomföras: mareldspaddlingen. Alldeles tyst glider kajakerna ut i den lilla viken i mörkret. Snart gnistrar och glimmar det om varje paddeltag. Magiskt! För även om matlagningen står i fokus denna helg glöms inte naturupplevelserna bort. Friluftsfrämjandet Kungälv är en lokalavdelning som har nära till fina vatten. Det utnyttjar föreningen mycket i sin verksamhet. Tidigare under sommaren har man bland annat ordnat en kvällstur på Nordre älv samt nybörjarpaddling, navigationskurs och räddningsövningar i hemmavattnen. Det är heller inte första gången man arrangerar en paddling med mat som tema för att inspirera medlemmarna.

– Vi började med dem för ganska många år sedan. Folk kunde ju inte laga mat när de var ute! De kom till dagsturerna med en påse frystorkat och en kanna varmvatten att hälla ihop, säger Camilla Åkerlund, som är en av fyra ledare för matlagningshelgen. När hon och maken Kjell är ute på egen hand lagar de nästan alltid förrätt, huvudrätt och dessert till middagen.

– Det tar hela kvällen att äta men det är ju det man gör innan man kryper in i tältet! Några matlagningsexperter skulle de dock inte vilja kalla sig. – Nej, vi är kajakledare. Här delar alla med sig av sina kunskaper och inspireras av varandra, säger Camilla. När söndagsmorgonen gryr står det mer matlagning på schemat. Först frukost förstås. Sedan lunch på Marstrand efter en paddling genom den smala passagen mellan Klåverön och Koön, där istidens jättegrytor i bergväggarna utgör den stora attraktionen. Något färdiglagat på Havshotellet, Grand eller Villa Maritime är det förstås inte tal om. Istället fiskas friluftsköken och nya ingredienser fram ur kajakernas inre. Nu ska det lagas kolbullar, kasslergryta och svarta linser med snabbris. Det är ingen som kommer hem från den här kajakhelgen slankare än han eller hon åkte. Men med härliga minnen, nya bekantskaper och ett helt tjog läckra recept på friluftsmat i bagaget.

Pasta med ost och kräftsås

2 PORTIONER

Färsk pasta (gärna fylld)

Ostsås:

1 burk Crème fraiche

Parmesan & Vitlök

1 färsk lök

7–8 söta körsbärstomater

1 påse babyspenat

1–2 dl riven ost

1 burk kräftstjärtar

salt

peppar

GÖR SÅHÄR:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet. Rör ner crème fraiche, lök, tomater och spenat. Låt sjuda tills tomaterna och spenaten är mjuka. Vänd sedan ner osten och kräftstjärtarna under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Servera genast.

Svart linsgryta

4 PORTIONER

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 stor morot

1,5 dl svarta linser

1 paket krossade tomater

2,5 dl havregrädde

1,5 tärning grönsaksbuljong

2–3 dl vatten

1 msk tomatpuré

1 msk balsamvinäger

1 tsk Sambal Oelek

oregano

basilika

salt

peppar

GÖR SÅHÄR:

Skala och riv moroten. Hacka lök och vitlök. Stek en skvätt olja i en kastrull ihop med basilika och oregano. Rör sedan i linser, krossade tomater, havregrädde, buljong och 2 dl vatten och koka upp. Blanda i tomatpuré, balsamvinäger och Sambal Oelek. Låt puttra under lock tills linserna är mjuka, tillsätt lite mer vatten om det blir för torrt. Smaka av med salt och peppar och servera med pasta alternativt ris.

Linsgrytan kan lagas från grunden ute eller lagas hemma och tas med i torkad form. Vill man torka den smetas grytan ut på två plåtar med bakplåtspapper och torkas i 60 grader i ugnen tills den är knastertorr. Det tar cirka ett dygn. Rör om och skifta plåtarna ett par gånger under torkningen. Blötlägg grytan i cirka 30 minuter före uppvärmning.

Hitta äventyr på vatten

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning

Vad är bra friluftsmat?

1 Mat som ger mycket näring snabbt. Hemgjorda energibars är ett perfekt mellanmål i kajaken och kan göras osötade.

2 Sådant som passar att laga på stormkök. Röror och grytor kan varieras i oändlighet. Snabbris och snabbpasta kokar färdigt fort och passar till.

3Handlar det om vandring får ingredienserna inte väga för mycket. Då är frystorkat bra – men man måste inte köpa färdiga påsar. Allt från frukt och bär till kött kan torkas hemma i ugnen.

4 Färskvaror håller bra första dygnet, särskilt om solen inte steker. Men ska man vara ute en vecka måste det till hållbarare grejer. Rökta produkter är bra men läs noga på innehållsförteckningen. Nuförtiden kan rökningen vara ersatt med rökarom.

5 Det lilla extra! När man gör av med mycket energi kan man behöva både dessert och fika. Chokladpudding, någon?

Matlagningshelgen i korthet

Friluftsfrämjandet Kungälv anordnade matlagningshelgen en lördag och söndag under sensommaren. Tolv personer deltog, varav fyra ledare.

• Turen startade vid Instöbron, strax öster om Marstrand. Färden gick söderut längs med Instö ränna med övernattning på Ängholmen, eftermiddagspaddling till Vannholmarna, en kortare nattpaddling för att titta på mareld och dag två en tur till Marstrand.

• Sommartid är vattnen runt Marstrand hårt trafikerade. Därför lades paddlingen sent på säsongen. Säkerhetstänket är alltid viktigt. Kanotisterna korsar lederna i samlad trupp och formerar sig så att de ska uppfattas som en farkost och inte ett antal utspridda kajakpaddlare av fritidsbåtsförarna.

• Deltagarna parades ihop två och två för att tillsammans förbereda och laga dels en middag på lördagskvällen och dels en lunch på söndagen. Alla fick smaka provportioner av varandras rätter.

• Maten fotograferades flitigt och recepten samlades in. Texter och bilder sammanställdes sedan till en fotobok, som beställdes i tolv exemplar hos en fotofirma och skickades hem till deltagarna. Det är ur den boken recepten här intill är hämtade.