Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bästa ute-aktiviteterna en grönbrun vinter

I klimatförändringarnas spår påverkas förutsättningarna för vårt friluftsliv. Samtidigt som skidorterna blir mer beroende av att tillverka och spara snö måste andra delar av friluftslivet tänka nytt. Våra ledare Maria och Fredrik ger sina bästa tips.

När vintern blir grönbrun istället för vit – vad ska vi då göra? Möjligheterna visar sig vara många och innehåller allt från vinterhav till värmande middagar.

 –Vi lagar ofta mat utomhus. Ibland blir det att vi grillar korv runt en liten eld, då och då plockar vi fram köket och går ut i skogen.

Maria är ordförande i Friluftsfrämjandet Örebro och ledare i skidor utför och snowboard. Hon tycker att de flesta friluftsaktiviteter som man gör resten av året även fungerar på vintern. Men man måste klä på sig mer och vara förberedd.

Sova ute på vintern

–Oftast är vindskydden lediga vintertid och det är en bra anledning till att ta sig ut till dem! Vi lagar kvällsmat över en öppen eld, kryper in i våra sovsäckar och läser sagor för barnen. När de har somnat äter vi något gott, ofta sittandes i sovsäckarna, och njuter av eldens sprakande, säger Maria.

Det är inte alla som sover utomhus året om men det är någonting som Maria verkligen rekommenderar. Du måste bara vara förberedd.

–I vår lokalavdelning ska vi ordna med #sovaute-aktiviteter på vinterhalvåret för de som vill testa. Vi väljer oftast ett vindskydd som inte är så långt från parkeringen då vi alltid har lite extra saker med oss. Det är viktigt att man har ordentlig utrustning. Glöm inte pannlampan.

Några lyxiga tips på vägen?

– Jag har alltid god kvällsmat med mig och ibland en gasollampa som vi låter lysa hela natten. Mycket mysigt.

Maria sover på ett uppblåsbart liggunderlag med dun och när det är riktigt kallt tar hon också med ett fårskinn.

–Sen har jag en sovsäck och en liner och uppblåsbar kudde. Ibland tar jag med mig en extra sovsäck, för på morgontimmarna fryser jag ofta om höfterna. Då drar jag över den extra sovsäcken som ett täcke och somnar om! Jag har alltid en mössa, underställ och torra strumpor på mig.

Ingen is = vinterpaddling

Fredrik är ledare i kajak och öppen kanadensare i Friluftsfrämjandet Mora-Orsa och tipsar varmt om vinterpaddling.

–Att vinterpaddla är klart mer omständligt, med mer kläder och större krav på säkerheten. Men detta övervägs av lugnet på vattnet. Luften är otroligt frisk. Det är en stillhet som inte finns där sommartid. Om det snöar lätt är det ännu härligare. Att ta lite fart med kajaken eller kanoten upp på ett isflak för fikapaus är något speciellt.

Säkerhet i fokus

– Jag tycker att man ska känna sig trygg i sin kajak eller kanot innan man ger sig ut. Det extra kalla vattnet är inget att leka med, det går fort att bli nedkyld om man inte är förberedd med kunskap, rätt utrustning och kläder.

Med en torrdräkt kan du paddla 365 dagar berättar Fredrik som tycker den är oumbärlig vid vinterpaddling.

–Paddla helst inte ensam, eller långt ut från land. Det är lättare att bli kall om händer och fötter än man tror, även med vattentäta skor och handskar. Ha med flera par handskar och mössor så du inte behöver dra på stelfrusna grejer efter en fikapaus.

För att göra turen extra mysig, finns det en pryl Fredrik gärna tar med sig.

–Att dra en filt om sig, sittandes på kajakens kant och en kopp med något varmt i händerna medan man ser ut över vattnet som gnistrar av iskristallerna vid ytan. Det gör hela den omständliga biten värt det.

Hitta vandringar

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning

Hitta äventyr på vatten

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning