Träffa I Ur och Skur Spetsbergen
Tre decennier efter att den första I Ur och Skur- förskolan startade invigdes Sveriges första förskola som byggts för utomhuspedagogik. Häng med till Spetsbergen!
Barn mår bra, både i kropp och knopp, av att få leka och lära utomhus. Det har forskning visat i många år och många föräldrar vill därför att deras barn ska få plats på någon av de ungefär 200 I Ur och Skur-förskolor som finns över hela landet. Men trots att efterfrågan finns och resultaten av verksamheten är bevisat goda har det varit trögt att få kommuner och fria aktörer att starta nya I Ur och Skur-förskolor. För att möta efterfrågan från föräldrar satsar nu Friluftsfrämjandet på att bygga och starta upp egna förskolor.
Först ut är I Ur och Skur Spetsbergen i Haninge söder som Stockholm. På en höjd, med skogen alldeles inpå knuten, ligger den specialritade träbyggnaden. I sandlådan på gården gräver de minsta barnen, som precis håller på att skolas in i verksamheten. För att hitta de lite äldre barnen får vi öppna grinden mot skogen, ta stigen ut bland träden och klättra upp på ett litet berg. Där sitter de och letar rimord på figurer förskolechef Sofia Bergner har med sig i en påse.
– Vad är det här?
– En mus!
– Ljus!
– Hus!
Julian håller hårt i en favoritbok han vill att Sofia ska läsa sedan. Helst igen och igen. Men till slut blir det för ruggigt att sitta still i höstvädret och Sofia manar iväg gruppen att springa och leka sig varma. Det syns att inte alla barn är vana att röra sig i skogens ojämna terräng.
– Vi är just nu en av två förskolor som finns i det här nybyggda området. Det gör att vi lockat en hel del familjer som kanske inte är klassiska I Ur och Skurfamiljer, och det är extra roligt, säger Sofia Bergner.
»Vi upplever så mycket tillsammans med barnen på deras höjd och på deras villkor och det gör att vi får riktigt nära relationer mellan pedagoger och barn.
Det är speciellt med I Ur och Skur och skapar trygga, lugna barn som
möter vuxna som verkligen vill vara tillsammans med dem.«
Men barnen lär sig snabbt. Motoriken utvecklas raskt och skogen går från att vara lite krånglig till att bli en fantastisk värld för utforskande och upptäcktsfärder.
– Den här förskolan ligger helt fantastiskt, högt och fritt med ljus och rymd och precis invid skogen, säger Sofia Bergner. Det gör att till och med de allra minsta ettåringarna har lätt att ta sig iväg. De är inte många meter från grinden, men det känns alldeles säkert som de varit på värsta expeditionen!
Trygga och lugna barn
I Ur och Skur handlar mycket om utevistelse och att skapa en relation till naturen. Men minst lika viktigt är pedagogernas förhållningssätt, att de upptäcker, upplever och lär tillsammans med barnen.
– Vi kallar oss medupptäckare och medagerande, berättar Sofia. Vi upplever så mycket tillsammans med barnen på deras höjd och på deras villkor och det gör att vi får riktigt nära relationer mellan pedagoger och barn. Det är speciellt med I Ur och Skur och skapar trygga, lugna barn som möter vuxna som verkligen vill vara tillsammans med dem.
Under de närmsta åren kommer 2-3 nya I Ur och Skur-förskolor med Friluftsfrämjandet som huvudman att öppna. Näst på tur står förskolor i Malmö och Upplands Bro.
– Vi har valt att gå den här vägen mot att själva bli huvudman för att vi vill kunna driva den utveckling vi ser behövs, säger Kerstin Andersson, VD för I Ur och Skur Utveckling AB, ett utvecklingsbolag helägt av Friluftsfrämjandet.
– Det betyder inte att de avtalsförskolor och skolor vi redan jobbar med blir mindre viktiga, inte alls. De konceptbyggda förskolorna ser vi som ett komplement och en möjlighet att skapa bättre resurser och möjligheter för hela I Ur och Skurverksamheten. De nybyggda konceptförskolor som nu startas kommer också att bli en naturlig plats för utbildning och fortbildning, för studiebesök och inspirationsmöten.
– Självklart vill vi skapa förutsättningar för I Ur och Skur att växa, men vi har också möjlighet att dela med oss av våra erfarenheter och vår pedagogik till andra som vill använda uterummet och medupptäckandet mer i sin verksamhet, säger Kerstin Andersson.
Julian har slagit sig ner med sin bok på en klippa och läser tillsammans med Vedad. Lee vill visa mig grävmaskinerna man kan se om man klättrar upp på en höjd. Julie blir kissnödig och får hjälp av Sofia Bergner att lösa det problemet bakom en buske. Sedan är det dags för att sitta ner med en bit frukt på de utrullade liggunderlagen.
Gränserna suddas ut
Hemma på förskolan står lunchborden uppdukade och väntar. Snart ramlar alla barnen in i den specialdesignade hallen med gott om krokar för leriga och blöta kläder och golv som tål grova skor och rejält med smuts och grus.
– Det är skillnad att ha sin verksamhet i ett hus som är specialbyggt för utomhuspedagogik, säger Sofia som har lång erfarenhet från I Ur och Skur-verksamhet. Gränserna mellan ute och inne suddas ut med många dörrar och terasser där vi kan vara ute fast ändå inne. Självklart bedrivs I Ur och Skur i mångt och mycket utomhus, men inomhusmiljön är också viktig.
»Gränserna mellan ute och inne suddas ut med många dörrar och
terasser där vi kan vara ute fast ändå inne.«
– Dels står det i läroplanen att förskolans verksamhet ska bedrivas både utomhus och inomhus, dels är det så att det finns aktiviteter som passar bättre att göra inomhus, särskilt i vårt svenska väder, säger Kerstin Andersson.
Det är över 30 år sedan den första I Ur och Skur-förskolan startade, på Lidingö i Stockholm. De senaste åren har antalet skolor och förskolor legat stadigt runt 200 stycken. Även om tillväxttakten med nystartade skolor där Friluftsfrämjandet är huvudman inte blir hisnande hög ser Kerstin Andersson mycket positivt på framtiden.
– Vi har sett att det är kö till i stort sett varenda I Ur och Skur-förskola i hela landet. Det visar att föräldrarna vill ha det vi har att erbjuda. Även kommunerna är väldigt positiva till I Ur och Skur men mäktar inte alltid själva med att ställa om befintliga förskolor och skolor. Att vi nu kan driva förskolor i egen regi gör en stor skillnad för I Ur och Skur och den framtida utvecklingen.
Dela
Skogsmulle och Skogens värld
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem