Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Alla kan åka skidor!

2016-02-08

SkiCamp är projektet som gör skidåkning och friluftsliv mer tillgängligt för funktionsnedsatta. Under året som gått har 25 ungdomar med någon form av funktionsnedsättning testat på att åka skidor eller en annan idrott. Även om det har varit svårt att nå målgruppen känns satsningen oerhört värdefull när man ser deltagarnas reaktioner, säger Louise Hammerin, projektledare.

Dagen var full med skratt och orubblig vilja. Emellanåt också en skräckblandad förtjusning. Efteråt sammanfattades den med en mening: ”Det här var den bästa dagen i mitt liv”.

Orden sas av en ung tjej som kämpat med att stå på vattenskidor. Det hade varit svårt och hon hade arbetat hårt och envist. Till slut klarade hon det och beskrev dagen som den bästa, någonsin. Louise Hammerin var där och minnet är starkt. Det var en mening som kändes i hjärtat.

Och känns i hjärtat, det gör det ofta under dessa camps. Dagen var en del av projektet som stavas SkiCamp. Det är en satsning som handlar om att öka möjligheten till en meningsfull fritid för ungdomar med funktionsnedsättning.
– Alla ska få möjligheten att uppleva friluftslivet. Vi har fokus på skidåkning men ägnar oss även åt andra idrotter, förklarar Louise som är projektledare.

SkiCamp är finansierat av allmänna arvsfonden, och drivs av Friluftsfrämjandet Region Öst och Parasport-Småland. Det vänder sig till ungdomar i Småland och i delar av Östergötland. Detta är andra och sista året som SkiCamp arrangeras.
– Utmaningen har faktiskt varit att nå fram till målgruppen. Det krävs ju också en engagerad anhörig i backen, som kan skjutsa och hjälpa till.

I backen finns ledare och utrustning av olika slag. Sitski, skicart och biski används, beroende på rörelsenedsättning. Även aktiviteter som cykling, kälke, skridskor och vattenskidor har erbjudits.
– Nu i vinter ska vi köra dans och gymhäng, så aktiviteterna är varierade. Det viktiga, som jag ser det, är att dessa ungdomar får komma ut och göra något som de inte erbjuds att göra till vardags. Sådant som det behövs anpassad utrustning för.

Just nu ligger Louises huvudfokus på att ta fram en interaktiv tillgänglighetskarta, som är rikstäckande. Där ska man enkelt kunna se vilka anläggningar som har verksamhet för funktionshindrade. Kartan kommer att finnas på skiforall.se och i nuläget inventeras cirka 200 olika anläggningar. 

– Kartan kommer finnas kvar, men jag hoppas att camperna i sig också kommer få leva vidare. Friluftsfrämjandets ledare är fantastiska och har ett otroligt engagemang i projektet. De brinner för att se dessa ungdomars glädje. Detta projekt baseras verkligen på Friluftsfrämjandets tanke om att alla ska få komma ut i naturen. Det är viktigt, känner jag.

Aktiviteter inom Projekt SkiCamp

  • Aktiviteterna bygger på individens möjligheter och förutsättningar och träning utifrån individens behov.
  • Camperna förläggs vid olika naturplatser för att visa på möjliga tillgängligheter för funktionsnedsättning i naturen.
  • Exempel på aktiviteter vid sidan skidåkning är tandemcykling, handcykel, kajak, vandring och simning varvat med information och föreläsningar om utrustningen och dess teknik, kost och hälsa och inspiration från förebilder inom aktuellt område.
  • Cykling och kajak är ett perfekt komplement till Sitski och ökar chanserna att komma närmare naturen.
  • Aktiviteterna sker i samarbete med föreningar och ledare som besitter aktuell kunskap.

Vill du vara med? Se nedan lista för aktuella aktiviteter och datum:

  • 24 januari i Knaggebobacken i Mullsjö
  • 30 januari på Ombergsliden i Vadstena
  • 13 februari i Järabacken/Jönköping alt. Kettilsås/Vetlanda
  • 27 februari i Järabacken/Jönköping alt. Kettilsås/Vetlanda
  • Veckoslutet vecka 11, läger i "närfjällen"

Text: Emma V Larsson, Foto: Patrik Olsson