Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Att göra skillnad

2015-11-27

Sverige står inför utmaningar när många är nya i landet. Friluftsfrämjandet kan bidra att ge en bra start. Det skriver Cajsa Rännar i sin ledare i senaste Magasin Friluftsliv.

Ett barn stöter till en tung träbänk så att den välter i betonggolvet med ett brak. Mannen som står framför mig rycker till och duckar instinktivt. Efter en sekund eller två kommer han ihåg var han är, förstår att det inte är någon fara och ler lite generat.
– Vet du vem Al Assad är? frågar han på en blandning av engelska och arabiska.
– Jag trodde det var hans bomber.
Med händerna tecknar han lågt flygande plan och stora detonationer. Sedan visar han mig bilder hemifrån jag aldrig kommer att glömma. Bilder på dödade vänner och hus i ruiner. Jag blir så skakad att jag glömmer fråga vad han heter.
När natten närmar sig morgon åker jag hem till min trygga vardag och lämnar honom och 400 andra flyktingar, som alla är på resa genom Sverige, på de obekväma, men ändå för stunden skyddade, liggunderlagen och luftmadrasserna på det tillfälliga boendet jag hjälpt till på.
Vi lär aldrig ses igen.
Men jag lär heller aldrig glömma.

Nya utmaningar

De närmaste månaderna, kanske åren, kommer många människor med liknande bilder och historier komma hit till Sverige. En del vill vidare, men många kommer också att stanna här. Europa står inför flyktingströmmar liknande de under andra världskriget, som få av oss minns, eller Balkankriget, som kanske fler har en egen relation till.

Många av dem vi idag kallar släktingar, vänner, arbetskamrater och affärskontaker har sina rötter i det området och hade allra troligast inte bott här om de inte varit tvungna att fly. De är ett gott exempel på att det går att skapa ett nytt liv, långt hemifrån, trots traumatiska upplevelser i bagaget.

Gnälla eller kliva fram

Men det händer inte av sig själv. Vi kommer som samhälle möta en rad utmaningar när många är nya i landet. Och då kan man, som alltid, välja att stå bredvid, gnälla, förfäras och oroas över att allt kommer att gå åt pipsvängen. Eller så kan man kliva fram och vilja vara med och göra skillnad.

Friluftsfrämjandet har en vision. Den lyder "Friluftsliv för alla". Som alla bra visioner är den oerhört svår att uppnå. Men vi försöker hela tiden. De närmaste åren kommer vi att försöka lite extra mycket.

Skogshjältar och unga ledare

Vi har i vårt uppskattade projekt Skogshjältarna sett att naturupplevelser och äventyr runt knuten kan göra stor skillnad för barn och familjer i utsatta områden, barn och familjer som inte har någon tidigare erfarenhet av friluftsliv.

Vi har i vårt projekt "Mångkulturella unga ledare" sett att ungdomar, med alla möjliga kulturella bakgrunder, som får en chans att utvecklas som ledare i vår verksamhet gör stor skillnad, både i vår organisation, för sig själva och i sin omgivning.

Vi har i vår uppbyggnad av anläggningar för naturparkour sett att vi når ungdomar i betongtunga områden med rörelse och glädje.
Vi har verktygen.

Sverige tillsammans

I oktober i år bjöd statminister Stefan Löfvén in ett antal organisationer han och resten av regeringen vill ska vara med och bidra till ett välkomnande och öppet integrationsarbete i Sverige. Friluftsfrämjandet var en av dessa.
Vad det initiativet till slut landar i är det ingen som vet idag. Vi vet att vi vill bidra, där och på andra sätt.

Vi hoppas att vi redan under 2016 får ekonomiska möjligheter, i samarbete med staten, kommuner, stiftelser och företag som vill stötta oss, att använda oss av de metoder och modeller som vi testat och vet fungerar.
Vi vill ge många, många fler barn möjlighet att bli skogshjältar! På det sättet ger vi dem en lite bättre start i det nya livet, förhoppningsvis ett liv i trygghet och glädje, långt från lågt flygande bombplan.
Och vi ger oss själva en chans att göra skillnad, och inte stå bredvid och gnälla.

Cajsa Rännar, chefredaktör

Läs Friluftsliv digitalt!

Just nu kan du prova på att läsa magasin Friluftsliv i digital form. Under en begränsad tid finns nummer 1 - 2015 av Friluftsliv tillgänglig för dig som ännu inte är medlem. Bli medlem om du vill ha tillgång till alla nummer samt få hem tidning direkt i brevlådan. Som medlem kan du alltid logga in och läsa Friluftsliv digitalt när det passar dig.

Till digitala tidningen

Utveckla dig själv!

Det enda som slår att ta del av äventyret, är att leda det. Få saker slår känslan av att vara den som ger deltagarna förtroende. Ditt engagemang bidrar till att människor kommer ut i naturen. Är du redo att bli en av oss?

Bli ledare