- Meny: Uddevalla lokalavdelning Uddevalla lokalavdelning
Säker när du paddlar
För att vara trygg i din paddling är det viktigt att du reflekterar lite kring säkerhet, och behärskar din utrustning. Enkel kunskap som du förhoppningsvis inte behöver ta till i skarpa lägen. Planering och omdöme är två viktiga grunder för en lyckad paddeltur.
Kajaken är ett litet nöjesfartyg. Stora och snabba båtar har inte alltid utbildade förare, och även de tränade kan ha svårt att uppfatta en liten kajak i vågdalarna. Vi har många medtrafikanter som har svårt att ta oss på allvar, eller inse vår litenhet.
Respektera sjöregler – men släpp gärna fram andra fartyg även om du tror att du har rätten på din sida. Korsa farleder i samlad grupp och så kort och snabbt som möjligt. Läs karta eller sjökort och planera din väg - undvik pasager i tät trafik.
Kolla väderprognoser, och håll uppsikt på himlen. Se till att komma i säkerhet om det blåser upp, bildas åska eller mörknar. Våga stanna hemma!
Se till att du har koll på utrustningen. Hjälp varandra med att kolla att allt funkar, att luckorna sittter på och att ingen glömmer flytvästen. Barn eller husdjur kan inte medföras i kajaken i öppna packluckor.
Alkohol har ingen plats på sjön så länge du paddlar. På kvällen, i lägret, gäller naturligtvis eget ansvar, och omdöme inför morgondagen.
UTRUSTNING
Tänk på att all utrustning inte nödvändigtvis ger dig en säkrare färd. Prylar som du inte kan hantera ger falsk trygghet, och det är mer som kan trassla eller gå sönder. Lär dig din utrustning och utveckla din paddelteknik så ökar du dina möjligheter att reda ut ett svårt läge!
Flytväst
Alla använder flytväst vid paddling – ALLTID! Västar för kajak- eller kanadensarpaddling är FLYTHJÄLP som förutsätter att du kan simma och rädda dig själv. Alla som inte är simkunniga SKA ANVÄNDA RÄDDNINGSVÄST – orange med krage - som vänder kroppen rätt även om man inte själv kan simma.
Kapell
I kajak ska kapell användas. Det skyddar inte bara vid oväder med regn och blåst, utan även varma, lugna dagar, vid oförutsedda händelser, plötsliga manövrar och ovarsamma medtrafikanter. Kapellet ger dig också möjlighet till efftektivare och utvecklande paddling, t ex vid paddeltag som kombineras med kantning.
Pump & flottör
I varje kajakgrupp ska det finnas minst en pump och en flottör - och någon som kan hantera dem. Pumpen används för att tömma en vattenfylld kajak. Flottören - tillsammans med paddeln - ger en stadig utriggare, om du vet hur du gör. Låna, fråga, öva, lek när det är varmt i vattnet
Karta och kompass
Karta och kompass ger grunden för navigation - och ger paddlandet ett mervärde. Att kunna läsa omgivningarna och bestämma sin position är viktigt för att planera sin tur när allt går som det ska, men också för att kunna lämna riktiga uppgifter till sjöräddning eller räddningtjänsten vid tillbud.
GPS och mobiltelefoner KAN vara till stor hjälp, men tänk på att all elektronik har svagheter, t ex att batteriet kan ta slut när de bäst behövs. Den falska trygghet som passiv navigering med sådana apparater måste kompletteras med aktiv navigering där paddlaren behåller kontrollen över geografin.
Valet mellan karta eller sjökort är till stor del personlig, där vana, syfte och tillgång påverkar. Både kartan och sjökortet har fördelar och nackdelar vid padling.
Kniv
I säkerhetssynpunkt är det bra att ha en vass kniv till hands, kanske i en flytvästficka, för att t ex kunna kapa linor som man fastnat i. Kniven kan användas till många andra - mindre dramatiska - saker och bör ju alltid finnas till hands.
Första hjälpen
En enkel Första-hjälpen-låda kan var bra att ha med, men ambitionen här måste naturligtvis variera med paddelturen. Ledare har alltid Första Hjälpen med i kajaken.
Reservpaddel
Vid en längre tur kan det vara en trygghet att ta med åtminstone en extra paddel i gruppen - gärna delbar så att den går lätt att förvara.
Bogserlina
Kan användas för att ge hjälp till en medpaddlare som inte orkar lika bra - hunger, trötthet, muskelslitage eller skador KAN göra att man inte orkar lika bra som man tänkt sig. I kombination med väderomslag och höga ambitioner uppstår gärna tunga paddlingar. Planering och väder-koll hjälper, men draghjälp kan underlätta om man ändå hamnar i svårigheter. Linan kan också användas vid mer avancerade räddningar - men då krävs övning och kunnande. Alla måste inte ha lina - ledare har alltid.
Kläder
Ändamålsenliga, är grunden för din säkerhet, men det betyder inte stora shoppingrundan i specialbutiken. Vattentåliga plagg som är vindtäta om det behövs, väl ventilerande när det är varmt. Ett komplett extra ombyte ska vara med - helt torrt packat, i vattentäta packpåsar - och gärna lite varmare än man tror behövs. OM du verkligen behöver detta ombyte är chansen liten att det är en lugn sommardag med strålande sol! Vad som är säker klädsel förändras över året - och kan variera från person till person. Jackan i säkerhetsombytet kan naturligtvis ge extra värme vid fikarasten - bara den åker tillbaka i den torra påsen igen!
Solskydd
Keps och solglasögon är både komfortprylar och säkerhet. En keps i glada färger - gärna självlysande - gör att du syns i mörka vågor och i solblänk. Skärmen gör att du ser. Detsamma gäller solglsögon - men det är olika hur vi trivs och vad vi uppfattar som hjälp.
Dela
OM NÅGOT HÄNDER – RING 112 för hjälp! Informera därefter gärna vår jourperson eller din kontaktperson vid uthyrningen när den akuta situationen är under kontroll så att vi vet vad som hänt och kan ge lugnande besked om någon frågar.
Paddla i vintertid
När det är kallt ute krävs mer eftertanke - men vinterpaddling ger nya upplevelser. Samtidigt lär du dig mer och utökar din trygghetszon.
Läs mer3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem