- Meny: Lysekil lokalavdelning Lysekil lokalavdelning
Långfärdsskridsko
Långfärdsskridskor är ett underbart sätt att uppleva skärgården och sjöarna på vintern.
Lysekil har ingen egen sektion för långfärdsskridskor utan samarbetar med aktiva skridskosektioner i Uddevalla, Vänersborg och Strömstad-Tanum. Alla tre sektionerna har erfarna skridskoledare och regelbundna turer under vintersäsongen. Dessutom har de skridskoträning och introduktionskurser i början av säsongen. Vi kommer att visa deras aktiviteter här när säsongen närmar sig.
Mer om skridskoturerna
- Uddevallasektionen kör fina turer, där Lysekilare regelbundet deltar. Man åker både till Gullmaren, skärgården, nära sjöar och Vänern. Alla turer publiceras här där du kan läsa mer info också.
- Vänersborgssektionen skrinnar både på Vänern och ute vid kusten. Kvällen före turen får man veta startplats genom att ringa ledaren och kan som Lysekilare ansluta där istället för att först åka in till Vänersborg. Här lär du dig vad du som deltagare behöver ha med dig. Kommande turer visas på hemsidan och kan höras på skridskotelefonen 0521-629 37.
- Strömstad-Tanum skrinnar dels på sjöar som Bullaren, dels i norra Bohusläns skärgård. Läs mer om skridskosektionen här. Här kan du se kommande turer. Skrinnare från denna avdelning har skrinnat Strömstad-Marstrand på privat tvådagarstur vintern 2010. Skridskotelefon 0526-252 55 - används ev. ej längre?
Erfarna ledare och hitta turerna
Du hittar turerna genom att kolla aktivitetskalender och/eller telefonsvarare. Numera finns det mesta på webben. Telefonnumren ser du ovan. Titta också på sektionernas skridskosidor för mer information kring förkunskaper och utrustning du bör ha med dig m.m.
Alla tre sektionerna har ledare som åker ut och rekar is på olika ställen inför helgturerna, och sedan lämnar info inför helgen på hemsidan och/eller telefonsvararna. Gemensamma turer med hyrd buss förekommer också. Alla turer har ledare med god iskunskap.
Skridskotur med Tanumavdelningen; Vid Rossö.
Säsongskort
Några av sektionerna erbjuder säsongsavgift, som ger ett förmånligare pris än att betala per tur. Är du inte medlem betalar du lite mer än medlemmar, och kan fortfarande delta på turen. Säsongsavgiften används som bensinersättning till ledarna som rekar is.
Äventyrstelefon m.m.
Efter att ledarna rekat isar beslutas aktuell skridskoplats för helgen. Några sektioner meddelar den via sin telefonsvarare. Alla lägger upp turerna på internet, se länkar ovan. Se respektive sektionssida för att veta vad som gäller.
Ha respekt för isarna, ge dig inte ut själv utan att vara duktig på att bedöma isens kvalitet och bärförmåga.
Prova på - försäsong
Vi rekommenderar att du från början av november håller utkik i Äventyrskalendern efter sektionernas introduktionskurser och isträning. Att delta på dessa är starkt rekommenderat som träning inför turerna. Både Vänersborg och Tjörn kör isträning där erfarna ledare lär ut skridskotekniken, och du kan hyra skridskor. Det är jättebra träning inför säsongen – att ha rätt skridskoteknik gör turen trevligare och du kan åka längre sträcka, med mindre ansträngning. Träningarna är också bra för att öva upp fotmusklerna.
Säkerhetskurs Uddevallasektionen
Obligatorisk Introduktionskurs ges vid flera olika tillfällen cirka i november, och vid stor efterfrågan även senare under vintern. Håll utkik i aktivitetskalendern där kursen dyker upp så snart den skapats. Kursen är teoretisk och tipsar om utrustning, visar hur turerna går till och lite om iskunskap. Du behöver ha gått denna introkurs för att få delta på turerna.
Krav
Vissa skridskosektioner, som Lerum/Kungälv och Uddevalla har som krav att du har deltagit på säkerhetskurs med träning för att få delta på turerna. Kursen ges i början av säsongen och står med i äventyrskalendern. Efter genomförd kurs får deltagarna behörigheten "Skridskonätet" som gäller över hela Sverige och i många år. Med behörigheten kan man logga in på Skridskonätet och se is-status över hela Sverige och läsa turrapporter.
Utrustning
Långfärdsskridskor används med moderna längdskidspjäxor, vandringskängor med rätt skaft eller med kängor gjorda för långfärdsskridskor. Vissa avdelningar hyr ut skridskor. Ta kontakt med respektive skridskosektion. Är du intresserad av att köpa egen utrustning brukar Stadium ha ett prisvärt skridsko- och pjäxpaket varje vinter, i butikerna från cirka november. När vintern kommit igång ordentligt brukar det vara slutsålt, så vänta inte tills kylan varat länge. Du kan också hålla utkik på Friluftsfrämjandets bytesmarknader.
Andra skridskomöjligheter
Tjörnavdelningen har också skridskoturer, liksom skridskoträning på försäsongen. Lerum-, Alingsås- och Kungälv-avdelningarna samarbetar i en väletablerad skridskosektion som heter Västgötaskrinnarna. De kör turer både på sjöarna och på olika ställen i skärgården när tillfälle ges. För att delta hos Västgötaskrinnarna ska du ha betalt extra medlemsavgift och gått deras säkerhetskurs.
På Sverigebasis finns många aktiva skridskosektioner inom Friluftsfrämjandet… cirka 50 stycken! Som medlem är du välkommen att delta även på dessa turer.
Vikingarännet
I februari går Vikingarännet. Det är en 8 mil lång skridskotävling mellan Uppsala och Stockholm, med målgång inne i centrala Stockholm. Friluftsfrämjandet är en av arrangörerna. Medlemmar i Friluftsfrämjandet har 100 kronor i rabatt på startavgiften. Precis som för Vasaloppet finns flera varianter av loppet, till exempel Kortisen (2-3 mil), Lilla Vikingarännet (barn) och nytt sedan 2012 är Halvrännet och Tjejrännet; 3,5 mil långa med start i Sigtuna. Tävlingen genomförs i mån av is och kan ha förkortad bana, men många vintrar går den i sin helhet.
Dela
Vi åker alltid i grupp
I Friluftsfrämjandet åker vi i grupp och ledaren avgör var turen går utifrån de is- och väderförhållanden som råder. För att du ska hamna med åkare som är jämnstarka med dig har vi ett graderingssystem. Det innebär att du kommer börja i en grupp där du kan känna dig säker och utvecklas vidare därifrån.
Sveriges skridskoaktiviteter
Många av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar är med i Skridskonätet, ett samarbete mellan Sveriges skridskoklubbar. Här annonserar vi de flesta av våra skridskoaktiviteter.
Till skridskonätet3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem