Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Turgradering Äventyrscykling

Gradering av ledarledda turer inom Friluftsfrämjandet i Lerum

Friluftsfrämjandet i Lerum erbjuder äventyrscykling från nybörjare till den som har stor erfarenhet och vill cykla riktigt fort. Vi lägger stor fokus på den sociala biten och målet är framför allt att träffas och ha kul tillsammans, samtidigt som vi kombinerar det med motion, naturupplevelse och i vissa fall lite adrenalinpåslag.

När vi beskriver en aktivitet kombinerar vi begreppet ”svårighetsgrad”, som det används på Friluftsfrämjandets hemsida, med en bedömning av de stigar vi cyklar, enligt beskrivningen från ”Happyride” nedan.

Svårighetsgrad

  • Lätt: Nybörjarcykling i lugnare tempo som passar alla. Vi stannar ofta för att vila och tar en längre paus halvvägs för de som vill fika.
  • Medel: Normal tur för alla med viss cykelvana. Vi anpassar alltid tempot efter gruppen, men kör lite längre mellan stoppen jämfört med en lätt tur. Ibland planerar vi även här en fikapaus.
  • Krävande: Tur för dig som är van och cyklar regelbundet. Tempot kräver lite flås och höjdmetrarna är fler. Som utgångspunkt bör du känna dig bekväm med att vara ute på cykeln i två timmar, även om turernas längd varierar. Självklart håller vi alltid ihop gruppen och anpassar turen efter deltagare och underlag.
  • Mycket krävande: Tur för dig som gillar fart och svett och oftast tycker att ledaren kör för långsamt! Du ska vara bekväm med att hålla ett högt tempo och gilla långa, jobbiga stigningar

Stigar

  • Grön: En grön stig är bara marginellt svårare än en grusväg. Den enda egentliga skillnaden är att det kan förekomma lite lättare hinder och rötter. Här kan alla som kan cykla ta sig fram.
  • Blå: På den blåa stigen dyker det då och då upp en del lite klurigare passager. Grova stenar och svårpasserade rötter kan förekomma. En erfaren skogscyklist upplever inga problem men nybörjaren kommer behöva sätta ner fötterna ibland.
  • Röd: Röd stig innehåller branta stigsektioner med en del vassa stenar och rötter. Du behöver stå upp och cykla mycket och en heldämpad cykel gör skillnad. Nybörjaren behöver leda cykeln en del på den röda stigen och den erfarne cyklisten ser det som en utmaning, speciellt om det ska gå fort.
  • Svart: Svart stig innebär att även erfarna terrängcyklister måste kliva av och gå ibland. För nybörjaren är den svarta stigen ingen höjdare. En svart stig är så svår inte ens de allra skickligaste cyklisterna kan slappna av, en svart stig är tekniskt utmanande för alla. Det kan vara rejält branta passager och förekomma dropp och exponerad cykling. Inget för nybörjaren alltså.