Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Planera turen

Uppdaterat 2023-06-01

Författare Gunnika Isaksson-Lutteman

Planera turen

Skaffa kartor, köp guideböcker, googla information på internet och läs in dig på området. 

Prata med dina medledare som ska med. Kom överens om vad för slags tur ni vill göra. Har ni diskuterat innan vad ni vill ha ut av turen kommer det bli bättre för alla. 

Bestäm vem som ansvarar för vad. Vem sköter navigering och vem ska vara huvudledare för gruppen? Även om ni alla är ledare som paddlar tillsammans är det skönt att det är klart från början. För ibland måste någon fatta beslut om vad som ska göras snabbt. Det är försent att ha en diskussion om hur problemet ska lösas om en deltagare/ledare redan kantrat. 

Börja med att hitta lämpliga sjösättningsplatser och landstigningspunkter. Var kan ni parkera bilarna/släpet och var finns det kajaker att hyra om ni behöver det? 

Lär er om sträckan ni vill paddla. Kan ni undvika hårt trafikerade leder eller onödigt öppna och långa passager? Kolla upp om det finns strömmar och särskilt vindutsatta platser som kommer göra paddlingen besvärlig. Räkna med att ni paddlar ungefär 3-5 kilometer i timmen om förhållandena är snälla. Planera för lagom långa dagsetapper. 

Ta reda på hur ser det ut där ni tänkt tälta. Är det naturreservat eller fågelskyddsområden med särskilda bestämmelser? I Sverige gäller allemansrätten och du får tälta en eller två nätter på annans mark om du inte stör eller förstör. Men i områden med skyddad natur kan det vara förbjudet att tälta vissa perioder på året. Är ni en stor grupp som ska tälta bör ni be om tillåtelse från markägaren innan. På odlad mark och nära boningshus får du inte tälta. 

Proviant, vatten och sopor behöver också planeras för. Kan ni få med all mat som behövs för turen eller måste ni proviantera längs vägen? Var kan ni fylla på vatten om ni behöver? Ta alltid med extra mat ifall turen blir längre än vad ni tänkt på grund av oförutsedda händelser. Ta med mer snabba snacks än ni tror att det kommer gå åt. Kan ni slänga sopor någonstans på vägen eller inte? Tänk på att ta med påsar som du kan förvara soporna i tills du kommer hem. Flera mindre påsar gör det lättare att sopsortera direkt.


Ha en reservplan ifall vädret inte blir som väderleksrapporten spådde. Se till att ni har möjlighet att följa väderleksrapporter kontinuerligt, antingen i mobilen eller via en liten radio.  Låt vädret styra era vägval. 
Planera för vilodagar och paddla hellre i ett lugnt men jämnt tempo. 


Tala om var ni ska för någon som är kvar hemma. Om kom ihåg att uppdatera era färdplaner om förutsättningarna ändras.