- Meny: Lödde-Kävlinge lokalavdelning Lödde-Kävlinge lokalavdelning
- Meny: Lödde-Kävlinge lokalavdelning Lödde-Kävlinge lokalavdelning
För föräldrar/Utrustning
Här har vi samlat tips om utrustning, matlåda, mm.
Tips om matlåda
- För de minsta så kan en mattermos med varmt vatten användas för att ute i skogen värma upp en barnmatsburk.
- Annars är mattermos bra för att ta med sig varm korv eller annan varm mat som makaroner och köttbullar,
- Plättar/pannkakor
- Pastasallad
- Mackor
När matsäcken planeras är det viktigt att veta om det blir en eller två matpauser/fika under turen och att barnet vet om detta. Det är inget roligt att ha ätit upp allt på första pausen och sedan bara sitta och titta på alla de andra vid andra pausen.
Tips om utrustning vid dagstur/dagsaktivitet
- Varma kläder att ha på sig när man rastar är skönt när det är lite kyligt ute. Viktigt med mössa och vantar även om de inte är på från början.
- Regnkläder. Är det risk för regn eller är blött ute är regnkläder väldigt bra att ha med sig. För de yngre barnen är det lika bra att ha dem på från början. För de äldre barnen så ska de i alla fall finnas med i ryggsäcken.
- Skor/Stövlar. Är det blött ute så räcker inte gymnastikskor. Det behövs en sko som klarar att man provar hur mycket det stänker i en vattenpöl eller att det är fuktigt i gräset.
- Extra ombyte ifall olyckan är framme.
- Plastpåsar som är lagom stora för att trä på fötterna. Om skor och strumpor blir blöta, byt till torra strumpor, sätt plastpåsarna (starka fryspåsar) på fötterna. Sätter man de blöta strumporna utanpå plastpåsarna så hålls de bra på plats.
- Sittunderlag är bara att få med sig så att man inte blir kall och blöt på pauserna. Det går jättebra med en dagstidning inlagd i en plastpåse som sedan packas in med tejp om det inte finns ett sittunderlag hemma.
- Mat för att klara det antal pauser som är planerat och kanske lite extra om något skulle hända. Tänk på att få med både något varmt och något kallt att dricka.
Packlista vid en övernattning
- Ha-på-sig saker: regnkläder, vantar, solglasögon, underställ
- Extra kläder/ombyte.
- Hygiensaker
- 1:a hjälpen, skavsårstape, medicin mm.
- Sovsäck (ev innerpåse eller överdrag för de lite äldre barnen)
- Liggunderlag/luftmadrass
- Sovkläder. Det är väldigt skönt att ha ett underställ som är tort och rent att sova i. Mössa och raggsockor/extra strumpor gör också att det blir skönare i sovsäcken.
- Kudde (fungerar att ta sovsäckpåsen och fylla med kläder)
- Laga-mat saker (Vass kniv, Skärbräda, stekspade, slev, salt och kryddor, diskborste och diskmedel mm)
- Äta-med saker (matkåsa/tallrik, bestick, drickskåsa/mugg)
- Mumssaker (Vi är ju trots allt ute i skogen)
- Måste visa alla andra saker (Saker som man själv tycker är bra men ingen annan sett)
- Ficklampa/Pannlampa
- Ryggsäck
Att tänka på för en skön utesömn
- Ha en socksäck som klarar den utetemperatur som du ska sova i. För höst och vår behöver en sovsäck klara 0 grader i alla fall. Dessa sovsäckar benämns oftast som 3-säsongers sovsäckar i butiker.. Tänk också på att en gammal sovsäck inte klarar samma temperaturer som en ny.
- Mycket av kylan kommer från marken och ett bra liggunderlag är ett måste – eller två om du tältar på vintern. Tyngden från din kropp komprimerar nämligen sovsäcken på undersidan så isoleringen blir mindre effektiv där.
- Sov i ett mjukt underställ om det är kallt. Strumpor, (vantar) och inte minst mössa hör också till. Mycket värme försvinner ut genom huvudet om det inte skyddas! Med en mössa behöver man inte dra åt sovsäcken lika mycket vilket många tycker är lite läskigt innan man blir man.
- Ett sovsäckslakan i siden höjer temperaturnivån på sovsäcken med ett par grader och gör att sovsäcken inte blir lika smutsig.
- Sovsäcköverdrag är bra om man ska sova på marken/ i vindskydd. Gör att inte sovsäcken blir lika blöt och smutsig.
- Se till att kroppen är varm när du kryper ner. Ät lätt och drick något varmt innan du går och lägger dig. En kort språngmarsch, upphopp eller åkarbrasor får också upp temperaturen.
- Viktigt att kissa innan man ska sova. Kisset i buken är en riktigt värmetjuv som gör att man fryser lättare.
- Lägg ett skalplagg eller en dunjacka som extra isolering över bålen under kalla nätter (eller se till att ha med rätt sovsäck).
- Lufta sovsäcken på morgonen så att du vädrar ut den fukt din kropp alstrat under natten.
- Torka inte fuktiga kläder i sovsäcken. Sovsäcken blir då fuktig och håller inte värmen lika bra.
Ryggsäcken
Det är viktigt att man har en ryggsäck som är anpassad till hur stor man är och vad man ska göra. Här är några saker som är bra att tänka på.
Ryggsäck till de minsta.
- Det är viktigt att kunna öppna upp väskan och så det är lätt för barnen att hitta vad de ska ta upp. Så att rätt saker kommer upp ur väskan och inte allt.
- Axelremmarna behöver sitta tätt ihop upptill på väskan och behöver kunna sättas ihop med en bröstrem. Kommer axelremmarna för långt ut på axlarna får barnet svårt att bära väskan. Finns det ingen bröstrem på ryggsäcken nu har kan man skapa en med fästklämmor till vantar eller bygga en med snöre och tvättklämmor.
Ryggsäck till de äldre som ska rymma all utrustning vid till exempel en övernattning.
- Tänk igenom hur mycket saker som du ska ha med dig. Dagstur, helg eller en vecka? Hur stor ryggsäck behöver du egentligen? Tänk på att ju större ryggsäck desto tyngre blir den ofta.
- Herr eller dam?
- Justerbara axelremmar?
- Justerbart avbärarbälte? Det är viktigt att det går att spänna även utan den tjocka jackan. Det är väldigt jobbigt för axlarna att inte ha ett avbärarbälte som passar. På en dagssäck är det inte så viktigt utan räcker ofta med en rem.
- Tänk på att det heter avbärarbälte och inte midjebälte. Det ska sitta över höftkammen och inte i midjan.
- Finns det bra med fack?
- Ryggsäcksöverdrag som passar är väldigt bra att ha när det regnar.
- För en Frilufsare är en lagom ryggsäck 35-55l beroende på hur stor barnet är. Oftast är det avbärarbältet som styr storleken. Sedan får man packa efter hur mycket plats som finns i ryggsäcken.
Sovsäcken
Vilket material ska jag köpa? Det finns dun- och syntet-sovsäckar. Dun är lättare, mindre och dyrare jämfört med en syntet säck som klarar samma temperatur.
Hur tjock sovsäck ska man ha? Man ska ha tjocklek efter när den ska användas. Är det bara på sommaren (inte fjällen) som den ska användas räcker det med en sovsäck som klarar ca 5 grader. Ska man vara ute även höst och vår bör man gå ner till 0 grader. Har man en innerpåse så kan man knäppa upp sovsäcken och ha den som täcke om det blir för varmt. Ett sovsäcköverdrag att ha utanpå är också bra för temperaturen men ändå mer för att inte smutsa eller blöta ner sovsäcken då man sover direkt på marken med ett liggunderlag.
Hur stor säck ska man ha? Köp inte längre säck än vad som är nödvändigt (om det inte är för att växa i). En för lång säck väger mer än nödvändigt och kyler runt fötterna.
Annat att tänka på? Många tycker att det är skönt att ha möjligheten med en extra dragsko inne i sovsäcken så man kan välja att dra åt runt halsen istället för att dra åt öppningen och bara ha ett litet lufthål när det är kallt.
En sovsäck som är tvättad håller aldrig temperaturen lika bra igen. Undvik därför tvätt och var rädd om din sovsäck.
Liggunderlag/madrass
Det finns en uppsjö olika typer av liggunderlag och madrasser för att sova utomhus. De kan skilja en del i vikt, tjocklek och pris. Enkelt kan man säga att det finns vanliga och upplåsbara. De som blåser upp sig själv fungerar bara med lite hjälp på slutet. Det viktiga är att inte få in fuktig inandningsluft då man blåser in det sista. Är det kallt ute så fryser då fukten som kom med in i liggunderlaget.
Det man ska tänka på att när man ligger på sidan ska höften precis inte gå igenom liggunderlaget så att man känner marken. Lättast är att blåsa in lite för mycket luft, lägga sig ner och sedan pysa ut lite luft i taget tills det känns perfekt. Ventilen har man då bredvid huvudet så man enkelt kan justera.
Ju tjockare liggunderlag/madrass desto mjukare att ligga men desto tyngre att bära.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem