- Meny: Karlskrona lokalavdelning Karlskrona lokalavdelning
Vandringar 2024
Här kommer rapporter från våra populära vandringar.
Tisdagens vandring den 19 november
Skärsjön, Tving
Vi vandrade runt Skärsjön i Tving i lite grådisigt väder. Vi startade vid badplatsen och följde leden längs sjön och gick sedan på skogsvägar och även på stigar. Det plockades svamp även denna tisdag, trattkantareller. Vi var 16 deltagare som vandrade denna eftermiddag.
Söndagsvandring 17 november
Förkärlaleden
Tusenårsresan i blåsigt men skönt vandringsväder. Vi startade vid förkärla kyrka och vandrade söderut i hjorthägn, vidare följde vileden in i skogen och över gravrösen vid saltäng. Det största är Höga Rör. Bygden runt förkärla har varit väldigt rik och framträdande under bronsåldern. Under medeltiden kom Höga Rör att utgöraen del av gränsen mellan Listerby och Förkärla socknar.
Vi var nio deltagaresom vandrade ca 11 km denna härliga söndag.
Tisdagens vandring den 5 november
Nättraby
Vi var åtta deltagare som samlades på parkeringen vid Tallholmens badplats och vandrade söderut genom skogen i grått och stilla novemberväder.Vi gick över bron till Björkholmen och vandrade runt den, kikade ut över skärgården och fortsatte till Mjöviksstrands brygga där vi intog fikat i härligt väder.
Därifrån kunde vi se Svinön, Rollsö, Vanö och Kopparrännan.Fortsatte sedan till Lövenäs och vidare i skogen ut till Mjöviksvägen. En härlig vandring!
Tisdags vandring den 22 oktober
Mörtsjöåsen
Mörtsjöåsen ca 5 km. regn hela förmiddagen kl 14 sken det upp och det blev en solig höstvandring med härliga färger och doft av blöta löv. Följer stigen längs Mörtsjön och går in på Blekingeleden där vi fortsätter längs Stora Åsjöns strand. Passerar anläggningen där sommarens populära idrottsläger hålls varje år. Går in i skogen och kommer fram till vattenpassagen, vattendraget mellan St Åsjön och Olljungen. Där vänder vi och vandrar tillbaka.
Åtta stycken var vi som fick en underbar eftermiddag, även här plockades svamp, mest fjällskivling.
Söndagsvandring 20 oktober
Pagelsborgs naturresservat
Oktober månads söndagsvandring gick på vita leden i Pagelsborgs naturreservat. Det var en mycket trevlig vandring på Bräkneåsen i kuperad terräng och ljuvlig lövskog med många fjällskivlingar. Vid våtmarken fick vi se Ägretthäger, en vacker vit fågel. Passerar Pagelsborgs gård och efter ytterligare några kilometer ansluter vi till Kamrastigen i Järnaviks naturreservat. Här går stigen över klipphällar med många utsiktsplatser över Järnaviks öar och skär. 8 vandrare njöt av en varm och upplevelserik dag. Tack Jan o Helene för guidningen.
Tisdagsvandring 8 oktober
Sturkö
Vandringen gick i Uttorp ca 5 km. Vi startade vid Sturkö kyrka och följde leden förbi campingen, vidare in i skogen, passerar platsen där Sturkö djurpark en gång låg. Där finns byggnader som blev kvar som minnen från den tiden.Vi gick sedan ut mot udden där man kan se Utklippan.
Denna tisdag bjöd på härligt höstväder men strax innan vi var tillbaka började det småregna. 17 nöjda deltagare njöt av denna vandring med lite svampplock som Karl Johan och fjällskivling.
Tisdagens vandring 24 september
Mållsjön Gammelstorp 5 km
Startade vid Mållsjön och Träsko Elofs udde som är en vackert belägen med grillplats och vindskydd,där Elof hade sin verksamhet som träskomakare i slutet på 1800-talet. Vi vandrar den gula 5 km leden som ingår i Ronnebyslingor. Vi passerade Linbastan och kikar in i Massakajans primitiva boplats, en skreva mellan två flyttblock där hon bodde med sin son på 1870-talet.
Vi var 15 som vandrade denna soliga och varma dag i fortfarande grön natur.
Höstens 2024 första söndagsvandringGö naturreservat söndagen den 22 september
I Gö naturreservat var det varmt och soligt väder. Vi startade vid Millegarne badplats och vandrade mot Gö hamn. Där anslöt vi till den gula leden och vandrade längs havet och passerade Gö udde och Danzigergatt, efter fika där fortsatte vi på den blå leden i kuperad terräng och över berghällar. Kommer fram till Gö kalv och går vidare till Nötanabben med gravfält och koleragravplats.Efter vandring i skog och ängar går vi sista biten till bilarna.15 varma och nöjda deltagare vandrade 11 km denna söndag.
Hösten 2024 första tisdagsvandring
Vandring Almö tisdagen 10 september
Vandringarna drog igång i härligt sensommar väder.
Vi startade vid Slätthammars badplats och vandrade Almöleden på västra sidan söderut, korsade Hasslövägen och fortsatte leden på östra sidan till Hajvar och vidare till Tjuraviken.
20 nöjda deltagare vandrade ca 5 km på ett naturskönt Almö med kossor och får.
Vi var 10 deltagare som fick uppleva den finaste tiden i naturen med sin massiva och skira grönska, nyponrosor. Jungfrulin, gökblomster och mycket mera.
Tack alla för härliga vandringar.
Vandrar sedan längs den slingrande och brusande ån med skira lövkronor som kantar leden. Vi passerar flera ruiner efter fabriker där man använde vattenkraften, som t.e.x pappersbruk ,tvålfabrik och hattfabrik. I ån växte mängder av Safsa (kungsbräken). Vi passerar Mariefors och senare Johansfors. Vi går mot Lyckeåborgs bruk och där går vi en alternativ stig tillbaka längs andra sidan ån.
Här var det mycket nerfallna träd så vi fick kliva en hel del på denna kuperade led. Vi såg smörblommor, tjärblomster och en ekoxe som fått sätta livet till och även en orm som låg och solade på en trappa vid bruket, förmodligen en snok som försvann när vi kom.
I tisdags vandrade vi i Mörtsjöåsen längs sjöarna Olljungen, St Åsjön och Mörtsjön i nyutslagen bokskog denna soliga dag! Vi vandrade en bit på Blekingeleden upp till det stora vattenfallet mellan Olljungen och St Åsjön.Gick ut på udden med utsikt över St. Åsjön för en fikapaus.Följde sedan Blekingeleden fram till Mörtsjön och badplatsen. Vi såg massor av liljekonvalj med stora knoppar och mycket annat som lyste i solskenet. Vi var 10 deltagare som fick uppleva detta njutbara.
Tisdagen den 23 april
Vandring Skärva
Denna tisdag bjöd på härlig sommarvärme 18 grader och vindstilla. Vi gick det blå spåret bland blå och vitsippor i skogen fram till Herrgården Fortsatte stigen som bitvis var ganska blött ut till Korpanabben där vi fick en fantastiskt fin fikastund med sol och sjöutsikt.
Vägen till bilarna gick över hagmarken mot Trantorp.
I Tolseboda passerade vi resterna av kolugnarna som fanns under kriget och tillverkade kol till gengasbilarna. Vi gick i mycket gammal skog där inte avverkning gjorts sedan 1700-talet. Vandringen gick på härliga skogsvägar, vi passerade Björkgölen och vidare till Vantaskallebergets naturreservat vid Hallsjön. Leden gick även på härliga stigar i skogsmiljö. Tog en alternativ väg till Långasjön och sen vidare tillbaka mot Tolseboda där vi gick längs sjön Sännen och tog en fikapaus vid raststället Hörnen. Fortsatte sen röda spåret och avslutade med Blekingeleden längs Listersjön till Sänneshult. 14 deltagare vandrade 12 km i underbart vårväder i en natur som börjar grönska, vi såg en slö kopparödla, lite fågel i sjöarna, vårblommor och lyssnade till massor av fågelsång
Vi var 15 deltagare som träffades på parkeringen denna lite kyliga vårdag för att följa det grönvita spåret genom både gran, tall o bokskog. På vägen såg vi blåsippor i full blom och en o annan vitsippeknopp som väntade på vårvärmen precis som alla vi andra.
Tisdagen den 19 mars
Vandring Skärsjön Tving
Lite gråkall mulen vårvinterdag var vi 14 deltagare som samlades på badplatsens parkering för en eftermiddagsvandring. Vi gick det gula spåret runt sjön igenom en härlig granskog. Vi stannade för fika i en skogsbacke ner mot sjön där vi kunde njuta av en vacker utsikt över stilla vatten inte en krusning på sjön. Inga vårtecken förutom små gröna skott på krusbärsbuskar längs vägen.
Tisdagen den 5 mars
Vandring Askunga
Sol o vind fick vi på denna nästan 6 km långa vandringsrunda i Askunga. Vi hittade en plats i en solig skogsdunge där vinden inte kom åt oss och där vi kunde njuta av vår medhavda fika. Sen fortsatte vandringen runt hela hjorthägnet där vi fick se några hjortar som spanade på oss.
Vandring Hobyleden
I söndags vandrade vi på Hoby leden med start vid Salsjön. Vi gick österut på grusvägen men svängde in i skogen och gick längs sjön. Det var härligt vårvinterväder med lite blek sol som visade sig emellanåt. Passerade Lillasjön där vi såg lite sjöfågel. Leden gick på fina skogsvägar med vackra stenmurar och imponerande stora träd. Första rasten tog vi vid Blanksjöns vindskydd. Gick sen vidare och anslöt till Blekingeleden och Pilgrimsleden, vandrade på Kongslijden som är en av den äldsta västöstliga vägen genom Blekinge. Kommer fram till Runamo som är en berghäll och plats för den gamla landsvägen där urberget går i dagen, här löper en diabasgång med talrika sprickor som länge misstog som runor. Lämnar Blekingeleden och fortsätter på Hobyleden och Salsjörundan fram till motionsklubbens Salsjögängets anläggning . Här blir det eftermiddagsfika. 20 var vi som vandrade 11 km. Tack alla härliga vandrare som förgyllde dagen.
Tisdagen den 20 februari
Vandring Tromtö.
Vi var 16 vandrare som samlats för en vandring i naturreservatet på Tromtö. I det gråmulna vindstilla vädret gick vi det gula spåret och tog en tur ut till "Navis" för att njuta av medhavd fika.
Tisdagen den 13 februari
Vandring Nättraby
Gråmulen eftermiddag men denna gång slapp vi snöblask. På Nättrans parkering samlades 26 deltagare för en 6 km lång vandring genom Nättraby till Marielund. På toppen vid det stora gravröset stannade vi för en fikastund och sen gick vi genom Ekbacken ner mot ån som vi följde tillbaks till utgångspunkten.
Årets första längre vandring
Söndagen den 28 januari
Wämöleden
Årets första söndagsvandring blev 10km på Wämöleden som är en stadsnära vandringsled som går runt hela Wämö som är en av Karlskronas öar som tillsammans med Hästö och Trossö skapar den historiska örlogsstaden Karlskrona. Vi startade vid Klinteberga och gick längs Sunna kanal västerut och mot Västra Mark ett par km i skogen innan vi kom fram till Studentviken. Passerade högskolan, Tullparken, Blå Port, Bryggarberget och Saltsjöbaden och avslutar med Wämöparken.21 nöjda vandrare deltog i härligt väder med inslag av sol
Årets första kortare vandring
Tisdagen den 30 januari
Vandring Jordö
Vi utgick från Slätthammars badplats och gick igenom Jordö naturreservat där det var ganska blött efter all snö som smält. Vi lyckades ta oss torrskodda igenom och fortsatte sen till badplatsen där stannade vi för dagens fikapaus. Gråmulet o lite dis gjorde så att vi knappt kunde se över till Kvalmsö. Forsatte sen via Almöleden tillbaks till bilarna dagens vandring blev 5km.
Trots det gråmulna januarivädret var vi 24 deltagare som tog oss runt.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem