Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Paddelpasset och olika turers nivåer

Trygghet, njutning, utveckling. Vi vill att alla ska kunna njuta av sin tur.

Därför genomför vi olika turer med olika längd och utmaningar. Vi färdas alltid på ett tryggt sätt och anpassar turen efter gruppens förutsättningar.

Vi kan erbjuda den som vill möjligheten att bli examinerad på paddelpassets gula och gröna nivå. Det kan ske på en nybörjarkurs,  vissa av våra dagsturer och på ett kajakläger. Om du är intresserad så anmäler du det i samband med att du anmäler dig.

Våra kvällspadlingar är lätta paddlingar som passar för dig som vill pröva kajakandet eller som vill ha en härlig stund på vattnet efter jobbet. Blir vi många delar vi oss i mindre grupper som rör sig med lite olika tempo. Däremot fikar vi och avslutar kvällen tillsammans.

Nybörjarkursen genomför vi om intresse finns och fokuserar då på Gult paddelpass. Efter det kan man med lätthet följa med på turer som är på lätt nivå.

De flesta dagsturerna är på mellannivå men det brukar förekomma någon som är lätt under säsongen. Längden på paddlingen ligger oftast runt 15-20 km men genomförs i ett trivsamt tempo. Ibland blir det lite vågor som busar till det med oss men ofta kan man välja väg efter gruppens kompetens. Turerna har olika teman och vi utgår från olika platser runt norra Vättern. Tid finns för att laga lunch ute och för en fikarast. Vid en av turerna kommer det att gå att bli handledd mot Grönt paddelpass och om man vill bli examinerad. Det framgår av inbjudan vilka turer detta gäller på. På vårvintern förekommer det dagsturer som räknas som krävande då vattnet är kallt och det krävs både torrdräkt och kunnande om kamraträddning för att få följa med oss ut.

Trygghetskurserna kommer att vara på två nivåer 2018. Dels vår populära Våta övningar i juni där vi tränar kamraträddning, balans, och självrädning under trygga förhållanden. I augusti erjuds  Bus och bad som tar kamraträddningen till mer realistiska nivåer. Tanken är att träna räddning i lite vågor och blåst samt att öva på bogsering. Kamraträddning, vattenvana och självräddning ingår i grönt paddelpass och det kan vara ett sätt att träna att delta på dessa kurskvällar.

Kajaklägret återkommer även 2018. Ett läger för dig som har barnasinnet i behåll och som vill utvecklas både som kajakpaddlare och friluftsmänniska. Under lägret kommer övningar som leder till grönt paddelpass att förekomma och deltagarna kan välja om de vill examineras mot gult eller grönt paddelpass eller bara vara med och ha kul. Lägerlivet får också en framträdande roll med gemensam matlagning.