- Meny: Jönköping lokalavdelning Jönköping lokalavdelning
Just nu: "Friluftsfrämjandet slår larm - Färre kommer ut i naturen"
2023-02-05
Radiointervju
– Med mindre pengar finns en uppenbar risk att människor inte kommer ut i naturen.
– Tillgängligheten till naturen får sämre förutsättningar.
– Det är bra att regeringen vill stärka arbetet med folkhälsan i en tid när stillasittandet, ohälsan och sjukvårdskostnader skenar. Men just därför är det svårt att förstå varför man samtidigt försämrar förutsättningarna för friluftslivet.
Ljudklipp ur intervjun ligger här.
Intervjun i sin helhet nedan återgiven tillsammans med lite extramaterial som inte rymdes i sändningen med frågeställningarna för dagen.
Hur påverkar mindre pengar friluftslivet i Jönköping?
Det har påverkat och kommer fortsätta påverka friluftslivet i södra Vätterbygden negativt - genom att tillgängligheten till naturen får sämre förutsättningar.
– I en tid när stillasittandet, den psykiska ohälsan och sjukvårdskostnader skenar, behöver naturen vara attraktiv och tillgänglig.
– Minskat anslag till länsstyrelserna, som till stor del sköter naturreservat och nationalparker försämras till exempel underhåll av stigar, toaletter och städning.
– Det blir heller inga nya kommunala och lokala naturvårdsprojekt, så kallade LONA, riktade till friluftsliv och folkhälsa då pengarna saknas.
– Statliga medel för kommunen att ansöka om för att kunna ge föreningar bättre förutsättningar är viktiga i det här sammanhanget för människors hälsa genom friluftsliv som är vardagsnära och naturen som finns runt knuten.
– Med mindre pengar finns en uppenbar risk att människor inte kommer ut i naturen i samma utsträckning.
Var märks det tydligast?
Jag vill ju inte tala för hela friluftslivet utan bara för Friluftsfrämjandet runt Jönköping och Huskvarna och här ifrån kan jag ge ett tydligt exempel på hur regeringens nedskärningar för friluftslivet.
Om jag ska ta det i min åsikt viktigaste lokala exemplet på negativa effekter för det lokala friluftslivet så vill jag berätta om en fantastisk verksamhet som heter Häng med oss ut som hade haft väldigt svårt att starta utan ekonomisk hjälp från stat och kommun.
Här i Vätterbygden har vi ett samarbete mellan Friluftsfrämjandet och Jönköpings kommun där vår lokala eldsjäl Jenny Hiller som arbetar i funktionshinderomsorgen inom området psykisk ohälsa och som fortsatt drabbas av nedskärningarna.
Den härför oss jätteviktiga verksamheten får nu försöka hitta pengarna någon annanstans för att kunna erbjuda fler medborgare med funktionshinder Häng med oss ut-aktiviteter.
Jenny och hennes kollegor har fått en utbildning till ledare i Friluftsfrämjandet och bedriver nu en friluftslivsbaserad verksamhet på Öxnehaga i Huskvarna och i naturen kring Öxnegården.
Ledarna har med sig kunskaperna som krävs för att möta personer med psykisk ohälsa och har lärt sig en speciell metodkunskap för att locka ut, peppa och ge en hjälpande hand till de som behöver lite extra stöd att ta steget ut i naturen och i föreningslivet för att bryta utanförskap och hitta gemenskap
Den psykiska ohälsan ökar och forskarna visar att friluftsliv och naturvistelse har positiva effekter på hälsan och då behövs mer verksamhet som Häng med oss ut – inte mindre.
Häng med oss ut hade inte kunnat starta här om det inte varit för den lokala naturvårdssatsningen, LONA, som är - eller VAR ett statligt bidrag som stimulerar kommuners och ideella föreningars långsiktiga naturvårdsengagemang för att fler ska kunna ta del av vardagsnära natur och friluftsliv.
Är det så konstigt att pengar till friluftsliv prioriteras ner i dessa tider?
– Det är bra att regeringen vill stärka arbetet med folkhälsan i en tid när stillasittandet, ohälsan och sjukvårdskostnader skenar.
– Men just därför är det svårt att förstå varför man samtidigt försämrar förutsättningarna för friluftslivet.
I en tid när stillasittandet, den psykiska ohälsan och sjukvårdskostnader skenar, behöver naturen vara attraktiv och tillgänglig.
Att få människor att röra sig mer i naturen är inte en kostnad, utan en investering i stärkt folkhälsa.
För varje krona som samhället satsar på fysisk aktivitet, ger nästan fyra kronor tillbaka genom stärkt folkhälsa.
– Att försämra friluftslivets förutsättningar när fler hittar ut i naturen tycker vi är fel väg att gå. Särskilt eftersom friluftsliv är en aktivitet de allra flesta har råd med.
– Naturen är vår största arena för fysisk rörelse och sju av tio svenskar känner att de upplever återhämtning i naturen.
Inte heller i år, när många kommuner är ekonomiskt trängda, är det troligt att det blir några nya lokala naturvårdsprojekt för friluftsliv och folkhälsa. Häng med oss ut är ETT exempel på hur statliga medel genom kommunerna ökat tillgängligheten och sänkt trösklarna för få fler att komma ut och må bättre av att vara i naturen.
Andra konkreta exempel på följder av neddragningarna, tror jag, är att åtgärder som underlättar för att komma ut i naturen minskar - till exempel att det byggs och underhålls spänger, att det finns rastplatser med bord och bänkar, eldstäder, vindskydd, papperskorgar och bra parkering eller insatser som informerar om naturen och allemansrätten.
De gjordes en utvärdering för 2 år sedan som visar att i princip alla kommuner i hela landet använt de här LONA bidragen och de har haft stor betydelse för att kommunerna - särskilt för att små kommuner överhuvudtaget ska kunna satsa på friluftslivets infrastruktur.
Bakgrund till Häng med oss ut
Häng med oss ut började som ett projekt i samverkan mellan socialpsykiatriska verksamheter och Friluftsfrämjandet. Projektet startades av en arbetsterapeut som heter Therese Rosenkvist som arbetar inom socialpsykiatrin i Skåne och som är ideellt aktiv i Friluftsfrämjandet.
Therese upplevde att hennes klienter mådde så mycket bättre när de var ute i naturen och med all forskning som fanns om naturens betydelse för hälsan så ville hon göra nåt mer och såg också ett behov av en aktivitet med naturlig koppling till civilsamhället. Så föddes Häng med oss ut.
Framtiden
Jenny Hiller har nu dessutom fortbildat sig till utbildningsledare inom Friluftsfrämjandet och Häng med oss ut för att kunna utbilda fler för den som i sitt arbete möter personer med psykisk ohälsa med första utbildningen den 29 maj på Öxnegården.
Styrelsearbete
Vi söker dig som vill engagera dig i Friluftsfrämjandet Jönköping och ta klivet in i styrelsen. Nybliven medlem eller varit med länge? Ung eller senior? Gillar du, långfärdsskridskor, utförsåkning eller vandring eller brinner för utomhuspedagogik eller krisberedskap? Har du kunskaper inom ekonomi, föreningsliv eller suttit i en styrelse tidigare? Eller är du nyfiken och skulle vilja lära dig mer om hur du kan vara med och utveckla Friluftsfrämjandet Jönköping?
Styrelsearbete ett rent nöje
Att arbeta i en styrelse är dynamiskt och givande, du ingår i ett team som jobbar tillsammans för att driva Friluftsfrämjandet Jönköping framåt - samtidigt har du möjlighet att driva dina egna hjärtefrågor. Tycker du att det saknas något i Friluftsfrämjandet Jönköping eller har du förbättringsförslag som du vill vara med och genomföra? Perfekt, vi i styrelsen vill gärna ha med dig och dina idéer i vårt team!
Är du intresserad eller känner du någon som du tror skulle vilja vara med i kommande styrelse? Anmäl intresset genom att kontakta: niclas.jinnestrand@friluftsframjandet.se så får du mer info.
Sammanslagning
På senaste årsmötet beslutades att vi skulle undersöka förutsättningarna för en sammanslagning av Lokalavdelning Jönköping och Lokalavdelning Öxnegården och det har vi gjort. Slutsatsen är att förutsättningarna finns på alla plan förutom att på lite längre sikt fortsätta driva Öxnegården med ideella krafter. Vi har skickat en skrivelse till kommunen där vi förklarar hur vi ser på saken och vi har träffat tjänstemän inom kultur- och fritid och i mars träffar vi fler tjänstemän inom berörda förvaltningar.
Det som bekymrar oss gemensamt, oavsett om vi samverkar eller går samman, är hur Friluftsfrämjandet framöver på ideell basis ska kunna driva friluftsgården Öxnegården. Friluftsfrämjandet Öxnegårdens aktiva ledare som idag driver friluftsgården är klart ålderstigna. Lokalavdelningen på Öxnehaga har mycket svårt att engagera nya medlemmar som är beredda att arbeta med drift/underhåll av friluftsgården eller av spår och leder. Friluftsfrämjandet Jönköping ser inte möjlighet att engagera ideella krafter i driften av friluftsgården och skötseln av spår och leder med tanke på att det blivit allt svårare att engagera ideella krafter generellt och redan har en stor utmaning att rekrytera funktionärer till exempelvis inom skötsel och drift av Järabacken.
Friluftsgården Öxnegården med sina spår och leder lever fortfarande i allra högsta grad men har gått från att bedriva egen ledarledd verksamhet till att nästan enbart bli en möjliggörare för enskilda och grupper av motionärer/friluftsvänner, föreningar, skolor och företag att idka/bedriva motion-/friluftsaktiviteter vid Öxnegården/ Bondberget.
Friluftsfrämjandet Öxnegårdens ledarresurser används med andra ord idag till allra största del till att driva friluftsgården och till att sköta spår och leder.
När vi har fortsatta möten med kommunen kommer vi förtydliga vårt framförande att de två lokalavdelningarna inte ser hur vi på sikt kan fortsätta att förvalta och driva friluftsgården Öxnegården inklusive att sköta spår och leder i naturreservatet. För att friluftsgården Öxnegården ska kunna fortleva och utvecklas behöver vi hjälp av ett mer aktivt stöd och samarbete. Det är dessutom känt att friluftsgården är i behov av betydande renoveringar.
Vi i de båda styrelserna vill med denna skrivelse få i gång en dialog med Jönköpings kommun om och hur friluftsgården Öxnegården inklusive skötseln av spår och leder kan fortgå. Vi ser inte hur vi framöver ska klara att driva Öxnegården enbart med ideella resurser.
Slutligen
med detta sagt är vi övertygade om att vi som lokalavdelningar fortsatt skulle:
- Komplettera varandras verksamheter.
- Stärka Friluftsfrämjandet i södra Vätterbygden för framtiden.
Detta är båda styrelserna överens om och ser fram mot att gemensamt jobba vidare med frågan och för att på årsmötet i vår presentera hur ärendet fortgått och våra tankar och slutsatser för framtiden så långt lite mer ingående.
Öxnegårdens historia
Allt startade den 9 december 1937 med ett sammanträde på Björks Konditori i Huskvarna. Då bildades en Huskvarnaavdelning inom ”Föreningen för Skidlöpningens Främjande i Sverige”. När föreningen fyllde 75 år gjorde Anders Larsson en minnesskrift av föreningens historia och ur den plockar vi några händelser genom åren.
Läs mer:
Med vänlig hälsning
Niclas Jinnestrand
Ordförande, Vandringsledare, Krisvisledare, Utbildningsledare Vandring
niclas.jinnestrand@friluftsframjandet.se
0768-882067
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem