Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

"Det är lika fint i fjällen om sommaren"

2017-02-27

17-02-27 23-åriga Matilda Andersson från Vetlanda har stått på skidor sedan barnsben och hon har varit hjälpledare och skidledare i många år. Sedan 2011 är hon också ledamot i regionstyrelsen. Här kan du läsa om hennes drivkrafter och engagemang som ung i Friluftsfrämjandet.

Havet, kusten, fjällen och de småländska skogarna och sjöarna. Efter några år i Malmö bor  Matilda numera i Göteborg. Här studerar hon till förskolelärare. Men allting började i småländska Vetlanda där hon växte upp, och i skidbacken Kettilsås som ägs och drivs av Friluftsfrämjandet. Kärleken till naturen och skidåkningen, men också gemenskapen och utbytet med andra, har lockat. Genom skidledarutbildningarna i fjällen har hon fått chans att möta likasinnade från hela landet. 

- Genom att engagera mig i föreningen har jag träffat många nya människor. Det är roligt att få veta mer om hur andra gör i sina lokalavdelningar och regioner! I mötet med andra bryts olika synsätt, man kan lära av varandra. Genom arbetet i regionstyrelsen har jag dessutom fått ta del av andra grenar inom föreningen än skidor. Jag har lärt mig jättemycket och utvecklats som person. I styrelsen har jag alltid känt mig välkommen och fått utrymme att prata och säga vad jag tycker. 

Vad har du för tankar kring att vara ung i Friluftsfrämjandet?

- Det finns många ungdomar som vill göra olika aktiviteter. Det finns mycket nytt att göra, nu kommer till exempel Naturparkour starkt. Men i den egna lokalavdelningen kan man ibland kanske känna sig lite ensam. Det finns dock många andra unga runt om i landet. Själv åkte jag på ungdomsstämma 2011 och på den vägen om jag in i TVM (som är för frilufsfrämjare +14 år). Det har varit jättekul att träffa andra unga. Sedan dess har jag också jobbat med att ha kontakt med ungdomar i regionen.

Det är inte alltid så lätt att hitta ungdomar som vill engagera sig, kanske för att ungdomsbegreppet i sig är temporärt? För ett år sedan hade vi en nätverksträff där vi var tolv ungdomar från regionen som samlades och åkte skidor tillsammans i Kettilsås, det gav verkligen jättemycket. Ett kommande bra tillfälle att träffa andra unga är att hänga med på ungdomsstämman i oktober.

Har du några tips till andra unga?

- Jag vill gärna skicka med att om du som läser detta är ung: Kontakta mig eller regionkansliet om du är intresserade av friluftsliv, om du vill bli ledare eller bara helt enkelt vill vara med om upplevelser och aktiviteter. Jag finns i styrelsen för de unga i regionen, det vill jag gärna att alla unga ska veta.

Vad är det bästa med att vara utomhus?

- Man blir så lugn och avslappnad av att vara i naturen. Jag gillar äventyr också, det är kul att hitta på spännande saker utomhus. Naturen är HEMMA för mig. Jag är uppvuxen i Smålands skogar men skog, sjö hav, fjäll - allt är underbart. I grund i botten är jag kanske allra mest en fjällmänniska. Jag älskar att åka skidor och snowboard. Med det är lika fint i fjällen om sommaren! 

Här finns kontaktuppgifter till styrelsen och fler intervjer med styrelsemedlemmar.