Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

”Det ska vara enkelt och roligt att engagera sig!”

2017-11-01

Det säger Klas Qvarnström, 66 år, och ordförande för Växjö lokalavdelning samt kassör i styrelsen för Region Öst. Under årens lopp har han varit ledare för både barn och ungdomar, men vad var det som gjorde att han tackade ja till att engagera sig från första början? Hur skapas ett friluftsintresse och engagemang? Klas blickar över axeln och funderar. Han växte upp i en familj som gärna gick promenader i skogen och campade om somrarna. Men kanske var det friluftsupplevelserna via skolan som satte mest prägel…

- Jag hade entusiastiska lärare som fjällvandrade med oss elever på sommaren och åkte skidor på vintern. Det var verkligen strongt av dem och jag beundrar dem för det. Vi åkte till en liten fjällhytta i Norge och besteg Glittertind och klättrade i Galdhöpiggens glaciär, men då med bergsguider. Det var väldigt roligt och ett äventyr både för lärare och elever.

Sedan dess har Klas varit iväg själv på många turer, inte minst i fjällen. Fotot till denna artikel togs på Sylarna i samband med en fjälltur förra sommaren då Klas vandrade Jämtlandstriangeln med en grupp Växjöungdomar (TVM:are).

 - Att vara tillsammans ute med andra är väldigt roligt. Jag själv mår bra och när man ser att andra också mår bra, då trivs man med livet, säger Klas bestämt.

Jobbet förde Klas till Växjö

Klas är utbildad verktygsmakare och ingenjör. Han berättar att han ärvde teknikintresset och ett visst ordningssinne från sin pappa.

- Från mamma, som gick bort när jag var 13 år, och från mormor Vera Arnö fick jag en mer konstnärlig ådra. Mormor skrev barnböcker och visor. Jag har själv under årens lopp exempelvis skrivit Mulleberättelser och satt upp pjäser och också fotograferat en hel del, mest utifrån mitt eget intresse av natur och friluftsliv.

Efter barn och ungdomsår i Hägersten och Göteborg hamnade Klas så småningom först i Sävsjö, där han gick en yrkesutbildning, och sedan i Växjö, genom jobbet. Yrkeslivet har han ägnat åt att verka som anställd ingenjör och senare som konsult med eget företag inom mekanisk konstruktion och utbildning. Idag har han trappat ner, han jobbar som inhyrd lärare vid Linnéuniversitet inom produktutveckling, men han är också pensionär på deltid. Han har fru och två vuxna döttrar samt två barnbarn.

Började som ledare för Strövargrupp

- Jag började engagera mig som ideell ledare i Friluftsfrämjandet i samband med att min äldsta dotter gick i skolan. Jag fick frågan om jag inte kunde tänka mig att bli ledare för en Strövargrupp i hennes klass och på den vägen blev det. Jag var och är en friluftsmänniska och tycker att det är roligt att träffa andra föräldrar och barnen. Även yngsta dottern följde jag som ledare i Strövare, Lufsare och så småningom även TVM. På senare år har jag gått in som Mulleledare – jag och en annan ledare håller just nu i en Familjemullegrupp.

Klas kom in i föreningen under 1990-talet då Friluftsfrämjandet i Växjö var en riktigt stor förening.

- När jag 1995 klev in i mitt första styrelseuppdrag fanns det tre egna sektioner i Växjö och jag började med att ta ansvar för administrationen i västra sektionens sektionsråd. Så småningom gick jag med i lokalavdelningens styrelse. Ordförande för Växjö lokalavdelning har jag varit sedan 2008. Jag var även engagerad som webbansvarig i det tidigare distriktet och jag är med i regionstyrelsen sedan 2012. Sedan 2013 är min roll kassörens.

Vilka är dina drivkrafter?

- Jag är typen ”ordningsmannen i klassen”, säger Klas med ett leende och fortsätter med att han gärna vill ha ordning och reda och sedan att han brinner för Växjö lokalavdelning (och dess Fyllerydsstuga).

- Jag vill att det ska vara enkelt och roligt att engagera sig i föreningen. Historiskt sett har det varit krångligt att vara ledare med många rutiner kring ledarskapet som tar tid. Men idag har vi bra stöd via vår rollbaserade webb och vi behöver exempelvis inte jobba med sådant som kontantkassa. Och ta en sådan grej som att boka vår stuga. Förr hade vi en person som var bokningsansvarig, denne satt vid telefonen ute i stugan på torsdagar mellan vissa klockslag. Då kunde medlemmarna ringa för att boka och så fanns det en almanacka på väggen där tiderna skrevs upp. Idag är vi nåbara via mobiltelefoner och delar bokningskalendern via internet.

- Som kassör för Region Öst vill jag gärna bidra till att förenkla och underlätta, även på regionsnivå. Jag har exempelvis varit med och introducerat nya bokföringssystem och kämpat mycket med detta. Idag har vi helt webbaserad bokföring och redovisning, vilket ger helt nya möjligheter till överblick även på distans. Skypemöten och annat förenklar också och gör det lättare att vara engagerad ideellt på regional nivå.

Hur jobbar lokalavdelningen med utvecklingsfrågor?

- I och med att vi historiskt varit en riktigt stor förening, som dock krympt under 2000-talet, har vi fått med oss väldigt mycket utrustning och vi har även haft två stugor vilket i sin tur gjort att det varit ganska tungt att sitta i en styrelse och att ansvara för allt. Sedan flera års tid har vi därför arbetat efter en plan att koncentrera och förenkla. Vi har gjort oss av med viss utrustning och vi sade upp stugan i södra delen av Växjö, Petersburg. Idag har vi Fyllerydsstugan kvar, där har vi verksamhet och kvarvarande utrustning samlad, även våra kanoter finns numera i närheten av stugan. Än så länge har inte vår utvecklingsplan lett till att vi vänt trenden så att vi åter går till att bli en växande förening, men detta hoppas vi kunna uppnå på sikt.  

Hur ser du på framtiden?

- Jag jobbar personligen gärna vidare med ideella uppdrag. Nu är jag deltidspensionär och har tid och jag gillar att vara engagerad ideell. Att få fler aktiva barnledare är den stora utmaningen. Vi har en grupp barnledare som är väldigt aktiva och som gör ett strålande arbete, det är bra stämning och Växjö är en toppenförening men ska vi växa i medlemsantal behöver vi bli fler ledare. Det är en utmaning att ha tålamod och uthållighet när vi ser att föreningen växer på nationell nivå men att vi lokalt står stilla. Vi vet dock att det kommer in nya i föreningen, vi ser att det finns lovande ungdomar och duktiga unga föräldrar och detta ger oss hopp för framtiden.

Har du någon favoritfriluftsplats?

- Jamen det är ju Fyllerydsstugan och dess närområde. Här finns natur som är omväxlande och komplett. Det är kuperat, det finns sjö, lövskog, barrskog, olika kulturmarker och riktigt fina promenadområden. 

Här finns kontaktuppgifter till regionstyrelsen och fler intervjer med styrelsemedlemmar.

 

Växjö lokalavdelning fyller 80 år 2017

Här är länk till Växjö lokalavdelnings facebooksida där du bland annat kan se bilder från jubileumsfesten i oktober 2017.

Till facebook