- Meny: Gällivare-Malmberget lokalavdelning Gällivare-Malmberget lokalavdelning
- Till lokalavdelningens startsida
- Gällivare Klassikern
- vandringen Topparna Runt
- cykelloppet Gruvorna Runt
- Kalenderöversikt våra aktiviteter och arrangemang
- 7 utposter
- Friluftsfrämjandets dag
- Alpin skidskola
- Dalstugan
- Dundret Runt
- Hälsoboosta med Friluftsfrämjandet
- Vardagsäventyr
- Baksidan
- Se fler lokalavdelningar
- Meny: Gällivare-Malmberget lokalavdelning Gällivare-Malmberget lokalavdelning
- Till lokalavdelningens startsida
- Gällivare Klassikern
- vandringen Topparna Runt
- cykelloppet Gruvorna Runt
- Kalenderöversikt våra aktiviteter och arrangemang
- 7 utposter
- Friluftsfrämjandets dag
- Alpin skidskola
- Dalstugan
- Dundret Runt
- Hälsoboosta med Friluftsfrämjandet
- Vardagsäventyr
- Baksidan
- Se fler lokalavdelningar
Historien om "Åke"
Historien om..
Friluftsfrämjandet Gällivare – Malmberget
Den 24 januari år 1934 beslöts bildandet av en lokal-kommitté och till ordförande valdes Ragnar Kempe från Malmberget. Därmed var Friluftsfrämjandets nutida lokalavdelning född.
Föreningen döptes till ”Skidfrämjandets Gällivare kommitté” och under kommande sommar togs beslut om att bygga en skidstuga på Dundret och i början av december fanns arbetsbeskrivning och ritningar färdiga. Kommittén upprättade ett kontrakt med Gällivare Sportstugeförening och diverse entreprenörer att, från Vitåfors, frakta en gruvstuga med tillhörande uthus för en kostnad av 3390 kronor.
Stugan placerades initialt vid Himmelstorget där stugan stod i nära anslutning till nuvarande stugby. Knappt fyra månader senare, den 14 april 1935, invigdes Dundrets sportstuga. En högtidlighet som firades med dans samma afton. År 1945 skänktes Sportstugan av Sportstugeföreningen till lokalavdelningen, som året dessförinnan fått nya stadgar och antagit namnet ”Gällivare-Malmbergets lokalavdelning av Skid- och Friluftsfrämjandet”. Stugan revs 2015.
”Åke på toppen stugan - Toppstugan”
År 1953 öppnade Åke Nordvall skogsbrandfogdestugan för allmänheten som då blev Toppstugan. Denna ersattes av nuvarande stuga 1984. Varje helg serverade Åke kaffe åt sina besökare och sålde snöstjärnor och topp-märken så det stod härliga till. Toppstugan har hållits öppen drygt 66 år, numera med nya stugvärdar. Men stugan, den bär fortfarande namnet ”Åke på toppen”.
Stugan hålls öppen alla söndagar och helgdagar (röda dagar) kl.10.00-14.00 under vintersäsongen. Vid Toppstugan finns en toalett och värmestuga öppen för allmänheten som är försedd med ved och en liten kamin.
”Åke på toppen luvan”
År 1959 instiftades ”Dundrets toppluva” som tilldelades den som besöker ”Åke på toppen” flest gånger under säsongen mellan 1 november - 1 maj.
Till Toppstugan tar man sig på skidor från Porjusvägen (5:an parkering). Turen upp till stugan är 6 km och höjdskillnaden från vägen till stugan är ca 500 meter. Även fast Dundret är ett lågfjäll kan turen upp vara krävande så besökare och luvtagare måste stundvis trotsa hård vind, kyla och mörker. Vid dagar med rätt temperatur och solsken får du garanterat en fantastisk naturupplevelse. Från stugan har du nämligen en vacker utsikt åt alla väderstreck, åt väster kan du se både Sarek- och Kebnekaisemassivet och vid klart väder kan du se en elftedel av Sveriges yta. Du kan även få uppleva möten med vilda djur som renar, fåglar och till och med björn. Väl inne i stugan bjuds alla besökare på kaffe, saft och pepparkakor av Friluftsfrämjandets stugvärdar.
Våra fantastiska stugvärdar är de som först måste ta sig upp till stugan på morgonen med skidor, ibland spåra i nysnö, bärande på kaffevatten och under de mörkaste månaderna när dygnen är korta med pannlampa som enda ljuskälla på vägen upp.
Sedan år 2000 har det krävts minst 30 besök i stugan av ca 34 öppna och sedan år 1959 fram till idag har över 150 personer erhållit Sveriges mest eftertraktade luva som 2019 fyllde 60 år! Alla som har erövrat luvan fotograferas och hängs upp på stugans väggar. Åke på toppen har ca 2000 besökare per år.
Välkomna till ”Åke på toppen” önskar Friluftsfrämjandet Gällivare – Malmberget!
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem