Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Från islossning till isläggning

2017-05-03

I ett drömscenario tillbringar Anders Hedlund han all tid, från islossning till isläggning, i stugan på Agön. Men Anders gör mer än att vara på sommarstället. Han har exempelvis varit aktiv sedan 1980-talet i Friluftsfrämjande och är idag en av ledamöterna i regionstyrelsen för Region Mitt.

Fiska i havet, äta maten utomhus, hugga ved. Anders Hedlund har precis kommet hem till Gagnef efter en aprilweekend tillsammans med hustrun i sommarstugan på Agön, två sjömil från fastlandet, strax utanför Hudiksvall. Det har varit soligt men kallt och Anders Hedlund låter glad när han berättar.

– Vår stuga har inga bekvämligheter mer än några solceller för läslampor och liknande, men vi älskar att vara där. Denna helg har vi varit utomhus mer än hälften av tiden. Vi lade nät och chansade på att få laxöring, men fick istället några sikar.

Friluftsliv sedan barnsben

Anders Hedlund som är född 1944 är till yrket officer och numera pensionerad överstelöjtnant. Under ett par år var han även VD för Faluns utvecklingsbolag. Han var drygt 40 år när han gick med i Friluftsfrämjandet.

– Första barnet var nyfött. Jag tillhörde Dalregementet och vi hade precis flyttat tillbaka till Falun.  Tidigare hade jag åkt mycket långfärdsskridskor med en god vän. Nu blev det mer organiserat. Fast jag har egentligen alltid varit friluftsintresserad. Jag fick som liten sitta på pappas axlar när han var ute och plockade svamp, vi var ofta ute och fiskade.

Numera är barnen vuxna och ett barnbarn har tillkommit. Anders, som gärna tillbringar fritiden i familjens favoritplats, stugan utan vatten och el på idylliska Agön, betonar att friluftsliv är väldigt viktig för honom personligen men också för alla människor.

– Det är vetenskapligt bevisat att det är läkande att vara ute i naturen, säger han bestämt och berättar vidare att han varit skridskoledare i många år samt kursledare. Han har också halkat in i styrelsearbete. Tidigare har han varit ledamot i Runnskrinnarna och distriktsordförande i Dalarna. Idag är han förutom att vara ledamot i regionstyrelsen för Region Mitt (för andra perioden), även ordförande i Gagnefs lokalavdelning. Han tillför erfarenhet och kompetens gällande ledarskap, styrelsearbete och friluftsliv.

Tror på framåtskridande tankesätt

– Friluftsfrämjandet är en positiv och tillåtande organisation. Huvudändamålet är att idka friluftsliv som även ger ett socialt umgänge, vilket också är viktigt. Styrelsearbetet är både viktigt och svårt. Det gäller att rekrytera rätt i styrelserna så att man får grupper som gagnar framåtskridande verksamhet. Det är också viktigt att få in unga människor. Unga idag har generellt sett inte lika stort intresse för ideellt arbete som förut, därför måste man agera framsynt och värva till styrelsen på ett klokt sätt. Det är också en fördel om det finns olika kompetenser från olika verksamhetsgrenar i en styrelse.

Lokalavdelningen i Gagnef är livaktigt och numera finns nästan 600 medlemmar vilket är en bra siffra även om avdelningen bakåt i tiden haft glansdagar med över 1 000 medlemmar.

– Toppen var för cirka 15 år sedan, då drevs föreningen av en riktig eldsjäl som inte minst hade goda kontakter lokalt i kommunen. Men vi är en bra förening än idag. Och vi har en effektiv styrelse. Den utgörs inte av några mesar som inte vågar säga vad de tycker. Vi har diskussionerna, men de leder framåt. Styrelsen arbetar mot gemensamma mål och det är riktigt roligt.

Vad är på gång just nu i din närhet?

– I Gagnef finns vandringsleder och övernattningsstugor i hela kommunen i Friluftsfrämjandets regi. Vi håller just nu på med en uppfräschning och ett underhåll av stugorna och våra vandrings- och cykelleder. I år bygger vi spänger och vi bygger också en helt ny övernattningsstuga, Prästbuan, som självklart byggs i fäbodstil. I Gagnef finns också kanotleder och en mycket aktiv kanotsektion som framförallt paddlar i Dalälven, men även i andra vattendrag. Vi har en hyfsat uppdaterad ledkarta, berättar Anders avslutningsvis.

Här hittar du kontaktuppgifterna till regionstyrelsens ledamöter.

Läs mer om Friluftsfrämjandet Gagnefs lokalavdelning på www.friluftsframjandet.se/gagnef och om Region Mitt på www.friluftsframjandet.se/mitt