Regioner
Mälardalen
För lokalavdelningar
Äventyr
"Vad gäller när vi genomför organiserat friluftsliv på annans mark?"
- Meny: Region Mälardalen Region Mälardalen
"Vad gäller när vi genomför organiserat friluftsliv på annans mark?"
2024-10-09- Allemansrätten får användas i organiserad form eller kommersiell organiserad form men olägenhet eller påtaglig skada får inte uppstå. Risker är kopplade till tid, plats och aktivitet.
- Aktiviteterna får inte orsaka ekonomiska konsekvenser i form av till exempel slitage.
- För att genomföra evenemang på annans mark (den kan räknas som offentlig plats) behöver du söka tillstånd, det behövs inte när du genomför en guidning.
- Här finns information om hur du hittar vem som äger marken.
- Som arrangör har du ett ansvar att informera dina deltagare om Allemansrätten.
- Förbjudna aktiviteter kräver dispens, i naturreservat som skyddas av Länsstyrelsen söks tillstånd och dispens hos Länsstyrelsen. I kommunala reservat görs ansökan hos kommunen.
Skyddade områden, naturreservat och nationalparker samt skyddsområden
- Grunden är Allemansrätten när man genomför aktiviteter.
- Det kan finnas inskränkningar som du behöver ha koll på, såsom bara tältning på vissa platser eller ingen tältning alls.
- Det kan vara lite olika regler på olika platser, på grund av olika förutsättningar (speciella naturtyper, känsliga arter).
- Vad man gör spelar roll. Är det en organiserad grupp, oavsett form, är det alltid bra att kontakta förvaltaren (oftast är det Länsstyrelsen, kan även vara kommunen).
- Gå gärna en aktörsutbildning inför verksamhet i nationalpark. Syftet är att ha en löpande dialog med förvaltaren och att bli samarbetspartner. Det är inget krav att ha gått en aktörsutbildning för att få genomföra aktiviteter i ett skyddat område men det ger dig ökad och användbar kunskap om området.
Frågor att fundera igenom och ta ställning till
- Vad gäller kring den specifika platsen: rättigheter och skyldigheter?
Finns inskränkningar på platsen, till exempel är tältning bara tillåtet på vissa platser eller inte alls? - Hur ser du till att deltagarna får den information om Allemansrätten de behöver för deltagande?
Det är arrangörens ansvar att säkra att deltagarna har kunskap. Använd gärna Friluftsfrämjandets hemsida eller lokalavdelningens egna sida. - Vilka risker medför aktiviteten?
- Återkommer aktiviteten regelbundet?
Då närmar man sig gränsen för vad som funkar med Allemansrätten. Ha en dialog med markägaren så att det fungerar. Bjud in till dialog. - Behöver du/ni konstruera eller förändra något i samband med aktiviteten?
Då kan det behövas avtalas i en del fall, till exempel ta ner björkar, bygga broar, spänger, rastplatser. - Behöver det skapas avtal så att det inte finns oklarheter i framtiden? Det kan gälla sådant du bygger, såsom leder, stigar och anläggningar. Tänk på att det måste vara säkert för allmänheten och att det måste underhållas.
- Krävs ersättning för genomförandet?
Utgångspunkten är att Allemansrätten är gratis men du kan ta betalt för tjänster som du säljer.
Vägledning
Prata med Länsstyrelsens friluftslivssamordnare och berörda markägare, förvaltare, turistbyråer inför ett arrangemang. Det är alltid bra med dialog.
Här finns gratis informationsmaterial att ladda ner:
Turism på annans mark (Naturturismföretagen)
Arrangemang i naturen (Naturvårdsverket)
Dialog om arrangemang i naturen (Naturvårdsverket)
Allemansrätten vad säger lagen (Naturvårdsverket)
Föreskrifter hittar du på Länsstyrelsens hemsidor och här www.skyddadnatur.naturvardsverket.se
För att hitta vem som förvaltar skyddade områden kan du söka på Naturvårdsverket webbsida
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem