Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Förbered din kajak för säsongen

Koltrasten spelar och sjunger. Tussilagon blommar på grusiga slänter. Första blåsipporna kryper fram genom lövhögarna. Tranorna sträckar norrut. Vi söker oss till varma husväggar med en kopp kaffe. På hållplatser står människor vända mot solen med slutna ögon som rörliga solfångare. Någon skrattar helt oförklarligt. Vi tittar på varandra med nya ögon. Vi ler! Våren är här! Det är snart sommar!

Så kommer den där dagen, det är 15 grader i luften och solen värmer ännu mer. Vi vill ut och paddla. Kajaken har övervintrat och samlat damm. Däckslinorna var redan slitna i slutet av förra säsongen. Skäddan inte fullt fungerande. Ena locket torr och sprucken. Drömmen om att komma ut förblir en dröm. Om din kajak dessutom suttit ute i väder och vind har den kanske också fått andra skador av samlat vatten etc. 

Föregå med att damma av kajaken i lugn och ro för att vara förberedd när den där dagen anländer. Tänk igenom vad det innebär att paddla när det blir varmt i luften men vattnet fortfarande är väldigt kallt. April är en bra tid att gå igenom din checklista för säsongen för att se till att din utrustning är redo för den kommande säsongen.  

Här får du lite råd och tips! 

Inventera din utrustning

Det första på din lista är att inventera. Har du allt du kan tänkas behöva inför kommande säsong? Försök att ha din kajakutrustning på ett ställe, så att du inte glömmer någonting. Det händer oftare än man tror! Se till att allt fungerar och byt ut vid behov.

Utrustning för året

Innan du ger dig ut för att shoppa är det bäst att fixa en lista på vad du kommer att behöva. Sök på nätet och kolla Blocket i lugn och ro. Om du planerar att bara vara ute på vattnet några timmar åt gången är din grundläggande utrustningslista tack och lov relativt kort.

Utrustningslista för kortare turer

  • Kajak
  • Paddel
  • Flytväst
  • Visselpipa
  • Kapell
  • Vattentät påse för telefon
  • Torrsäck för ombyteskläder
  • ev flottör
  • ev pump
  • ev allt annat som du själv kan anse är livsnödvändigt!

Kontrollera, rengör och reparera din utrustning

Det är viktigt att se till att din utrustning är ren och i gott skick.

En närmare titt på din kajak

Den viktigaste utrustningen du har, förutom din flytväst, är din kajak. Se till att den är i gott skick och utan synliga skador. Ta en närmare titt på din kajak. Är några delar slitna eller visar tecken på skador? Byt ut alla slitna eller trasiga delar, dra åt eventuella lösa skruvar och se till att det inte finns några sprickor.

Skrov

Se över din kajaks skrov först. Vänd kajaken upp och ned. Torka rent den först. Tittta och känn med händerna. Leta sprickor och skador. Här skiljer sig platskajaker och glasfiberkajaker åt. En plastkajak kan bli repig utan problem så länge repan inte gjort hål i skrovet. En glasfiberkajak har ett skyddande lager gellcoat som agerar som ett slitlager. När repor sliter ned gellcoatlagret blottas själva glasfibret. Glasfibret suger upp vatten. Ser du att gellcoat lagret är kraftigt slitet behöver gellcoat fyllas i. Hur du gör kan du hitta på YouTube. Eller så lämnar du in kajaken på reparation.

Däck

Vänd kajaken och undersök däcksytan på samma sätt som skrovet. Leta efter sprickor och repor. Däcksytan slits inte lika mycket som skrovet. Både skrov och däck på en glasfiberkajak mår bra av att poleras och vaxas varje år. Vax ger skydd mot sol och UV strålning. Dessutom är den härligt att se vattendropparna rulla av kajaken!

Linor och beslag

En annan lika viktig del av kajakunderhållet är att kolla linorna och beslagen som de sitter i.

Linorna som löper längs sidorna av däcket kallas perimeterlinor. Perimeterlinor ska inte vara flexibla och används för att hålla i kajaken i olika sammanhang. Linor töjer sig och slits. Kolla också knutarna. Har de börjat gå upp?

Ska du byta ut däckslinor så tänk på att välja linor med inbyggd reflex. Blir du tvungen att skruva isär beslag för att byta ut linor, se till att beslaget sluter tätt igen för att undgå läckage.

Olika kajaker har olika typer av beslag. Vissa har öglor som är gjutna i däcket. Andra har beslag av plast som är fastskruvade i kajaken. Beslagen av plast påverkas av solen och kan torka och slits och kan gå sönder. Byt ut om de ser matta och ser ut att vara uttorkade eller har sprickor.

Handtagen för och akter används ofta till att bära kajaken men har också en annan viktigare funktion. Dessa används för att hålla i kajaken i vattnet vid en räddning och änvänds som säkerhetshantag. Kolla över dessa. Ett tips! Bär kajaken med handen under för och akter, istället för i handtagen – särskilt om kajaken är lastad – så slipper bärlinan gå av och kajaken slå i marken. Tänk säkerhetshandtag och inte bärhandtag.

Övriga linor som löper tvärs över däck kallas gummicord och är flexibla för att kunna fästa utrustning på däck. Gummicord försämras av solen, salt och kyla. De torkar och vittrar ofta sönder. Byt ut i god tid. Slappa gummicord är inte roliga att ha med att göra. Ingen eller inget vill vara slappt!

Välj gärna linor och gummicord i starka synliga färger med reflex för att lättare synas på vattnet.

Skotten

Nu är det dags att kika in i kajaken. En modern friluftskajak är indelad i skott som är vattentäta. En vanlig kajak har ett skott framför sittbrunnen och en bakom sittbrunnen. Numera är det också vanligt med ett litet skott med en sk fikalucka. Dessa vattentäta skott håller kajaken flytande även om sittbrunnen fylls med vatten.

Ta bort luckorna och släpp in ljuset. Dammsug och gör rent om det är smutsigt. Torka av om så behövs. Titta sedan och känn efter med händerna. Känn på ytorna. Undersök noga väggarna mellan skotten. Är dessa hela? Hur ser väggfästena ut i skrovet? Är en vägg skadad måste den repareras då skottet fylls med vatten och flytkraften försvinner.

Luckor

Luckornas lock kan ha flera olika fästningsmetoder på däck. De kan vara helt integrerade i däcksnivå eller vara upphöjda. Lucktyper i plast är vanligast och det är dessa vi tar upp här. Undersök locken, är dem hela och utan sprickor? Sitter de fast ordentligt? Sluter dem tätt?

Lock av plast mår bra av att sköljas av från saltvattnet när du kommit i land efter din paddlingstur. De mjuka plastlocken blir efter ett tag grå, då de åldras av solens UV strålar. Ungefär som vår egen hud! Använd silikonspray så de håller sig mjuka och inte spricker. En sprayad lucka blir mjukare och lättare att stänga.

Kolla också luckornas kanter. Är de hela? Även om locken är täta så kan vatten läcka in om kanterna är trasiga.

Sittbrunnen

Sätt dig bredvid sittbrunnen och undersök delarna i sittbrunnen. Fotstöd eller pedaler längst in. Skenan som pedaler sitter fast i. Kolla skruvar och skruva åt dessa. Smörj in pedalerna så dessa lätt kan justeras. Den som är vass kan justera pedalerna med enbart hjälp av fötterna! Pedaler brukar slitas och kan behöva bytas ut. Det är trist om en pedal går sönder under en tur. Vilket kan resultera i att rodret inte går att använda. Pedaler och fotstöd tar stryk genom att de utstår stora krafter vid rätt paddlingsteknik där ben och bål används.

Kolla sitsen och ryggstödet. Ryggstöd brukar slitas och banden brukar gå av. Oftast under färd, eller när man kliver i och ur kajaken, när man spretar emot med kroppen. Kollar skruvar och skruva åt dessa.

Känn på sargkanten runt sittbrunsöppningen. Är den hel och utan sprickor? Var försiktig med att aldrig lyfta kajaken i sargkanten då den är en skör del av kajaken och orkar inte bära vikten av en kajak, särskilt en fullastad sådan.

Som med skotten kan sittbrunnen behöva rengöras. Dammsug och tvätta rent.

Skädda och roder

För att underlätta att hålla kurs i en kajak finns antingen en skädda eller ett roder. Dessa har rörliga delar och styrs av vajrar.

Ett roder har många rörliga delar och två vajrar. Ett roder styrs också av pedaler som också har fler rörliga delar än ett fotstöd. Kolla alla delar från pedaler och hela vägen till själva rodret. Kolla vajrar. Byt ut dessa om de ser slitna ut eller är frasiga. Rör sig rodret med pedalutslagen så som det är tänkt?

Testa skäddan. En skädda kan kärva. Flytta inte skäddareglaget med våld. Då kan vajern böjas så att skäddan blir obrukbar och vajern behöver bytas ut. Dra ut skäddan för hand. Dra ut den och skjut in den ett par gånger. Om skäddan kärvar vidare spola in i själva skäddaboxen för att avlägsna smuts, sand och småsten. Fäst ett snöre i skäddan så går den att dra ut för hand i vattnet också. En bra åtgärd.

Övrig utrustning

Förutom kajaken behöver tre andra delar i din utrustning vara tillförlitliga. Flytvästen, visselpipan och paddeln. Kapell anser vi också är en nödvändig och viktig del av utrustningen.

Flytväst

Flytvästen är din livlina om du hamnar i vattnet. Här finns inga genvägar. Se till att din flytväst har den bärkraft som din vikt behöver. Ställ dig på vågen! Bit i det sura äpplet. Drömmen om träningsresultaten till trots.

Testa flytkraften och hur den sitter i vattnet. Flytvästen ska gå under revbenen och helst fästas med en rem underst så att den inte flyter upp och hamnar runt ditt huvud. Att försöka dra ned sin flytväst i vattnet och fixa är inte kul om än möjligt. Justera axelremmar. Den ska också sitta bekvämt och tillåta rörlighet i axlar och bål.

Undersök dragkedjor och remmar och fästen. Detaljer på flytvästen slits. Plastdetaljer påverkas av sol och saltvatten. Fästen till dragkedjor kan gå sönder och fästen till remmar kan gå sönder. Känns flytvästen sliten byt ut den. Sälj inte den. Släng.

Visselpipa

Var fäster du din visselpipan på din flytväst? Du ska kunna nå den lätt och den ska vara fäst i din flytväst. Blås och testa hemma. Hur ljuder den? Hur långt når ljudet? På vattnet testar vi inte visselpipor om inte alla i gruppen är informerad och inte finns båtar i närheten. Man ropar inte efter varg…

Paddel

Paddlar går sönder! Särskilt när man behöver dem som mest! I tuffa lägen när paddelblad eller skaft utsätts för starka krafter.

Det finns massa olika typer av paddlar. Grönlandspaddlar, europaddlar, vingpaddlar. Hela paddlar, delbara paddlar, ställbara paddlar. Det finns ett veritabelt smörgåsbord där ute! Oavsett vilken typ du har kan du undersöka den på följande sätt.

Kolla, känn och kläm på alla delar av din paddel. Börja med bladet. Hur ser kanterna ut? En paddel används för att trycka ut kajak från stranden mot botten och den kan kanten börja naggas och börja frasa sönder. Flexa bladet. Kolla efter sprickor. Näst kollar du fästet mot bladet. Hur ser det ut? Bänd lite genom att hålla längst in på bladet och skaftet precis ovanför fästet. Undersök skaftet från ena fästet till den andra. Är den delbara och ställbar? Kolla fästanordningen och skruva åt. Funkar fjädrar för knappar etc som det ska. Smörj om så behövs.

Paddellängden kan variera beroende på hur man vill paddla, vilken kajakbredd du har och vilken typ av paddel du har. Men här är ett bra test. Ställ dig bredvid din paddel, sträck upp din arm. Kan du vika handen ovanför paddelbladet och greppa det? Då har du bra längd på din paddel.

Kapell

Kapell finns i nylon, i neoprene, med eller utan hängslen. Viktigast är att ditt kapell har en ögla eller handtag längst fram. Den används för att dra av kapellet om du skulle hamna i vattnet. Den ska du kunna “känna” dig till. Så kläm, känn på den så du vänjer dig vid känslan. Du ska hitta den utan att se den under vatten.

Undersök ditt kapell och tyget. Kolla efter hål. Hur är resåret? Sitter den bra på din sittbrunsöppning. Är det rätt storlek? Lagom tajt är bra. Ett för tajt kappel kan bli svår att ta av. Ett för stort kommer läcka in vatten. Sitter den bra runt din midja?

Kappel slits av sol och saltvatten och nöts i kanterna mot sittbrunnssargen. Välj att byta ut ett slitet kapell eller ha en ny i reserv med dig.

Bilens takräcke och detaljer

Du som transporterar egen kajak behöver kolla dina bågar och fästen. Är allt som det ska? Kläm och känn. Om du ska sätta på bågarna för säsongen. Ta dig tid och se till att allt blir bra. Du vill inte se din kajak lyfta som ett segelflygplan på 222:an! Lovar, den kommer inte så långt i luften. Inte hela vägen till iläggningsplatsen!

Undersök fästremmar. Byt ut nötta eller slitna remmar.

Sist men inte minst

Hur mår du? Hur mår din kropp? Var ärlig mot dig själv och var försiktig. Tränar du inte regelbundet kan det vara bra att ta det lugnt. Allt från att handskas med kajaken på land till hur du paddlar. Även om tränar innebär paddling en ny slags rörelse i början på säsongen.

Gör rörlighetsövningar och styrkeövningar i förberedelse inför den där dagen! Väl mött!