Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Dags- och helgturer

 FÅGLAR I FOKUS

Upplandskusten (Björns skärgård eller norra Gräsö)

 20 maj

En dagstur där vi fokuserar på nyanlända gäster i den ännu svala men nyväckta skärgården.

Från den tysta och lugna kajaken får vi goda möjligheter att se fåglar och annat djurliv som andra skärgårdsresenärer ofta missar. Vi passar på att ta rejäl lunchpaus med tid för strövtåg och fågelskådning från land. Beroende på väder och vind så väljer vi antingen Björns skärgård som är en erkänt god fågellokal. Alternativt siktar vi in oss på norra Gräsö med Örskär som start och slutpunkt. Havsvattentemperaturen är fortfarande isande även om majsolen värmer, varpå korrekt klädsel för kallvattenpaddling är ett krav (torrdräkt eller motsvarande). Ombyte, förstärkningskläder, lunch+fika och kikare/tubkikare rekommenderas. Vi äter gemensam middag längs vägen hem på lämpligt ställe.

Ansvarig ledare: Jakob Hansson (hanssonjakob@gmail.com, 073-0492485)

Svårighetsgrad: 3

Startdatum och tid: 20 maj kl. 07.00 Sunnerstastugan

Slutdatum och tid: 20 maj kl. 20.00 Sunnerstastugan

Pris: medlem 200,- övriga 300,- eventuell kajakhyra och bilkostnad tillkommer

Anmälanwebbanmälan. Är du inte medlem men vill prova på en aktivitet fyller du i en nolla (0) i fältet för medlemsnummer. Bokningsregler hittar du här. Behöver du hyra kajak kontakta kanotuthyrningen tel 0707 48 12 47, ange vilkentur det gäller när du bokar kajak. 

Utrustning: Lunch och fika till 2 stopp. Ombytes-och förstärkningskläder. Tagärna med mössa och paddelhandskar, det kan blåsa snålt på sjön.

 

SINGÖ RUNT

Upplands skärgård

Söndag 10 juni

En dagstur i ytterskärgården i den spirande försommaren. Vi startar på Singö och paddlar runt ön, vilket innebär att vi rör oss både i skyddade vatten och iexponerade lägen ut mot havet. Vi passerar fyren Svartklubben och vi får en finutblick över ytterskärgården. Om vädret skulle bli alltför tufft väljer vi en merskyddad rutt.

Paddlingssträckan blir ca 25 km. Vi paddlar i öppna vatten så att god paddelvana i skiftande väderförhållanden krävs.

Ansvarig ledare: Per-Eric Johansson, 070-526 00 46

Svårighetsgrad: 4

Startdatum och tid: samling söndag 10 juni, kl. 7.00 vid Sunnerstastugan

Slutdatum och tid: söndag 10 juni, kl. 19

Pris: medlem 200,- övriga 300,- eventuell kajakhyra och bilkostnad tillkommer

Anmälanwebbanmälan. Är du inte medlem men vill prova på en aktivitet fyller du i en nolla (0) i fältet för medlemsnummer. Bokningsregler hittar du här.  Behöver du hyra kajak kontakta kanotuthyrningen tel 0707 48 12 47, ange vilkentur det gäller när du bokar kajak. 

Utrustning: Lunch och fika till 2 stopp. Ombytes-och förstärkningskläder. Tagärna med mössa och paddelhandskar, det kan blåsa snålt på sjön.

 

GRÖSÖ UTSIDA MED TID FÖR BAD

Gräsö

28 – 29 augusti

Samling vid Sunnerstastugan för lastande av kajaker och annan utrustning samt fördelning över bilar. Vi kör i kolonn till färjan i Öregrund och vidare norrut på ön. Iläggningsplats planeras till Långanäs på Gräsö. Där äter vi lunch innan paddling. Var vi sover är inte spikat men lite söderöver är en bra gissning. Längs vägen stannar vi för fika, mat, sol och bad. Lite lek med kajakerna blir det säkerligen! Den exakta vägen avgörs som alltid av väder och vind. Vårt spår på kartan kommer att vara snirklande snarare än rakt. Under kvällen, sedan tälten slagits upp och middagen är avklarad, kan en extra sväng på vattnet företas. Efter morgondoppet, den utdragna frukosten och genomgång inför dagen, äntrar vi våra vackra farkoster för vidare färd.
En allmän utrustningslista: http://tinyurl.com/ff-kajakutrustningslista.
Badkläder, ev. våtdräkt, näsklämma, cyklop/simglasögon.
Mat och vatten för 2 luncher, några fikapauser, 1 middag, 1 kvällsmat, 1 frukost. Glöm inte vattenflaska att ha på däck!

Här finner du svar på det mesta: http://tinyurl.com/vanliga-fragor

Ansvarig ledare: Erik Gregefalk 0736152211 (gärna SMS),

Svårighetsgrad: 3

Startdatum och tid: 2018-07-28 kl. 07.30

Slutdatum och tid: 2018-07-29 kl. 20.00

Anmälan: webbanmälan. Är du inte medlem men vill prova på en aktivitet fyller du i en nolla (0) i fältet för medlemsnummer. Bokningsregler hittar du här

Pris: 320,- medlem, 400,- övriga, ev. kajakhyra tillkommer, bilkostnad tillkommer

 

PADDLING I HAVSBANDSLINJENS SPÅR

LÖRDAG 8 – SÖNDAG 9 SEPTEMBER 

Öarna Måssten, Stor Roten och Norrskär utanför Singö var länge hemliga. Under andra världskriget byggdes den norra delen av Havsbandslinjen här. Stor Rotens kanoner var en del av ”låset” i Södra Kvarken som skulle hindra fartyg från att ta sig in i Bottenhavet. Idag är allt avvecklat men spår finns kvar även om naturen håller på att ta tillbaks öarna.

Vi ger oss ut i havsbandet och gör strandhugg på öar där det var en omfattande verksamhet under beredsskapstiden. Målet för lördagen är Norrskär där vi övernattar, ön bjuder på en fantastisk utsikt mot Södra Kvarken och i bra väder kommer vi att se både Märket och Åland. Har vi tur kommer vi att se säl ute på de yttersta öarna

Turen går i ganska oskyddade vatten så du bör vara van vid vågor.

Paddlingsdistans ca 40 km

SVÅRIGHETSGRAD: 4

SAMLING/TID: vid badplatsen Backby på Singö lördag kl. 09.30, åter söndag eftermiddag

AnmälanwebbanmälanBokningsregler hittar du här. Behöver du hyra kajak kontakta kanotuthyrningen tel 0707 48 12 47, ange vilkentur det gäller när du bokar kajak. 

AVGIFT:   200,- kr (endast för medlemmar), evt kajakhyra tillkommer.

DELTAGARANTAL: Max 8, min 4.

UTRUSTNING: En allmän lista finns utlagd på websidan.

LEDARE: Lars Kristian Stölen och Henning Lorenz

 

DAGSTUR PÅ FÄRNEBOFJÄRDEN (ELLER PÅ IRRFÄRD LÄNGS LIMES NORRLANDICUS!)

Nedre Dalälven

14 oktober

En dagstur där vi njuter av höstens prakt och snirklar längs Dalälvens stränder.

Längs ”Limes Norrlandicus” gör vi denna sena hösttur och avrundar paddelsäsongen i en färgsprakande natur. I det unika älvlandskap som utgör Färnebofjärdens nationalpark får vi ta del av rikt djurliv och vackra miljöer som strandkärr, älvängar och gammelskog. På ena sidan kajaken är norrländska myrmarker och barrskog, den andra sidan söderns lövskogar. I centrum är du.

Ansvarig ledare: Jakob Hansson (hanssonjakob@gmail.com, 073-0492485)

Svårighetsgrad: 3

Startdatum och tid: 14 oktober kl. 07.00 Sunnerstastugan

Slutdatum och tid: 14 oktober kl. 18.00 Sunnerstastugan

Pris: medlem 200,- övriga 300,- eventuell kajakhyra och bilkostnad tillkommer

Anmälanwebbanmälan. Är du inte medlem men vill prova på en aktivitet fyller du i en nolla (0) i fältet för medlemsnummer. Bokningsregler hittar du här. Behöver du hyra kajak kontakta kanotuthyrningen tel 0707 48 12 47, ange vilken tur det gäller när du bokar kajak. 

Utrustning: Lunch och fika till 2 stopp. Ombytes-och förstärkningskläder. Tagärna med mössa och paddelhandskar, det kan blåsa snålt i oktober.

 

KORTA DAGAR – LÅNGA NÄTTER

Skärgården; insjö eller Dalälven om vädret är dåligt

20 - 21 oktober

Korta dagar, långa nätter är en årligen återkommande tur där vi paddlar korta dagar i en vacker och enslig skärgård och bor en lång natt på en öde ö. Nytt för i år är att vi ska ut i alla fall. Är väderprognosen hemsk ska vi anpassa paddelområdet och, om nödvändigt även välja bort skärgården för ett mindre utsatt vattendrag. Turen handlar om paddling, naturupplevelse och gemenskap. Vi hoppas på härligt höstväder. Men solen är inte lika kraftig längre och ofta är det trevligare att sitta i kajaken än att stanna länge på land. Ta med varma kläder för en trevlig utekväll och gärna en bra bok (samt extra batterier till fick-/pannlampan).

Ansvarig ledare: Henning Lorenz, 0733-622 655, Maria Rolf

Svårighetsgrad 4, klädsel för paddling i kallt vatten

Startdatum och tid: 21 oktober, kl. 07:00

Slutdatum och tid: 21 oktober, kl. 19:00

Anmälan: öppnar vecka 10. Är du inte medlem men vill prova på en aktivitet fyller du i en nolla (0) i fältet för medlemsnummer. Bokningsregler hittar du här

Pris: medlem 300, övriga 400,-  ev. kajakhyra och bilkostnad tillkommer>

Deltagarantal: 8

 

ADVENTSPADDLING
Norra Stockholms eller Upplands skärgård

Datum: 2 december

Följ med på en adventstur i en lugn och förhoppningsvis snöklädd skärgård. Vi paddlar i ett moderat tempo men vinterpaddling och låg vattentemperatur ställer krav på mycket god paddelvana.
Lussebullar och glögg ingår i adventkonceptet. Paddelområdet bestäms under veckan före turen med hänsyn till väder och isläge. Turen genomförs om isläget tillåter.

Ansvarig ledare: Henning Lorenz

Svårighetsgrad: 5

Startdatum och tid: söndag, 2 december, kl. 7

Slutdatum och tid: söndag, 2 december, kl. 19

 Pris: medlem 50,- övriga 200,- evt lån av kajak  ingår, bilkostnad tillkommer

Anmälan: öppnar vecka 10. Är du inte medlem men vill prova på en aktivitet fyller du i en nolla (0) i fältet för medlemsnummer. Bokningsregler hittar du här.

Behöver du låna kajak kontakta kanotuthyrningen tel 0707 48 12 47, ange vilken tur vid bokning. 

Deltagarantal: max 6

 

LUCIAPADDLING
Stockholm

Datum: 16 december

Ett flytande luciatåg genom Stockholm stad.
Om isläget tillåter paddlar vi från Kärsön till Stockholm stad. Sedan följer "Luciatåg" längs Djurholmen, Skeppsholmen och Gamla Stan. Turen slutar i närheten av Källhagen/Sjöhistoriska museet.

Ansvarig ledare Henning Lorenz

Svårighetsgrad 5

Startdatum och tid söndag, 16 december, kl. 8

Pris: medlem 50,- övriga 100,- evt lån av kajak ingår, bilkostnad tillkommer

Anmälan: öppnar vecka 10 Är du inte medlem men vill prova på en aktivitet fyller du i en nolla (0) i fältet för medlemsnummer. Bokningsregler hittar du här.

Behöver du låna kajak kontakta kanotuthyrningen tel 0707 48 12 47, ange vilken tur vid bokning. 

Deltagarantal: max 6