Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bli skidlärare i Friluftsfrämjandet

Som skidlärare i Friluftsfrämjandet jobbar du med några av de bästa skidlärarna i Sverige och får chansen att utveckla din skidåkning. Du ger barn och unga möjligheten att lära sig åka i hemmabacken, och är ett viktigt alternativ för alla som inte vill tävla.

Friluftsfrämjandets skidverksamhet består i huvudsak av skidskolor i 80 olika ”hemmabackar” runt om i Sverige. Ca 28 av dessa skidanläggningar driftar vi själva. Utöver skidskola erbjuder vi även funktionell skidåkning för medlemmar med funktionsvariation, samt ”Freeskiers” för ungdomar som vill träffas och åka hemmabacken i organiserad form. Verksamheten sker utan tävling och prestationskrav.

Friluftsfrämjandets skidlledareutbildning är början på en karriär inom skid- och snowboardåkning och en bra merit i ditt CV.

Friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Vi strävar efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, anpassad och trygg för alla.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ideell skidledare, som är det vi kallar skidlärare i Friluftsfrämjandet, bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ledare verkar du för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen.

I gengäld erbjuder Friluftsfrämjandet dig utbildning och en kontinuerlig utveckling, gemenskap med likasinnade och chansen att leda äventyr.

Så funkar utbildningen

Friluftsfrämjandets skidledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Friluftsfrämjandets metodik kännetecknas av friluftsupplevelser, dialog och reflektion.

Målet med utbildningen är färdigheter för att leda andra. Genom utbildningen skapas insikt om ditt ledarskap, deltagarnas upplevelser och gruppens olikheter. Som skidledare behöver du trivas med samarbete i grupp.

Friluftsfrämjandets skidledareutbildning består av en introduktionsutbildning och fyra ytterligare utbildningsnivåer som gör dig behörig till att ta en Svensk skidlärarexamen. Introutbildningen är 16 timmar. En utbildningsnivå består av sju dagar, plus praktik och certifiering. Samtliga delar är obligatoriska. Utbildningen fokuserar på ledarskap, teknik, analys, säkerhet, fysiologi, pedagogik, metodik och utrustning.

  • Efter Introutbildningen kan du jobba som hjälpledare i skid- och snowboardskola i någon av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar.
  • Efter godkänd Utbildning 1 kan du som skidledare leda och utbilda nybörjare med fokus på barn som ännu inte åker med parallella skidor i någon av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar eller på en skidanläggning.
  • Efter Utbildning 2 kan du leda och utveckla deltagare som åker parallellsväng och själv organisera skidskola inom Friluftsfrämjandet.
  • Efter Utbildning 3 kan du leda och utveckla åkare upp till svart nivå och leda utvecklingsprocesser för skidledare i lokalavdelningen.
  • Efter Utbildning 4 kan du utveckla avancerade åkare i alla typer terräng, bli kursledare i Friluftsfrämjandet och ta Svensk Skidlärarexamen.

Förkunskaper

Förkunskapskraven (när du ska börja ledarutbildningen) är att du ska vara medlem, vara en god företrädare för Friluftsfrämjandet, ha stöd av din lokalavdelning, ha genomfört e-utbildningen om Friluftsfrämjandets värdegrund, samt kunna åka med parallella skidor eller snowboard i alla backar.

Om du vill bli skidlärare men ännu inte klarar förkunskapskraven – skaffa gärna mer erfarenhet genom att först delta i vår verksamhet.

 

Är du intresserad?

Om du är intresserad av att utbilda dig till skidlärare inom Friluftsfrämjandet ber vi dig fylla i intresseanmälan nedan, så kontaktar vi dig inom en vecka eller två. 

Varmt välkommen!

Om du har frågor så kontakta din lokalavdelning.

Möt våra ledare

Carl, ledare skidor

1986 gick jag min första ledarkurs – intro skidor. Idag är jag ledare i skidskolan, men utbildar även nya ledare och kursledare. Men jag är lika mycket deltagare. Det är ofta man träffar mig på skridskoturer, på paddlingar, längdturer, klättringar eller på cykeln...