Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Att paddla med oss

Hur det är att paddla med oss på turer:

Vi som paddlar i Friluftsfrämjandet gör det för att komma ut i naturen och komma nära växt och djurlivet. Det innebär också att vi paddlar spårlöst. Det vill säga att det inte ska synas eller märkas att vi har rastat eller campat där vi far fram:

  • Behöver vi stenar till tälten så lägger vi tillbaka dem efteråt.
  • Vi tar med oss allt vårt skräp och slänger det på avsedda platser.
  • Latrinet gräver var och en ner och lägger en sten över så inte lösspringande hundar eller fåglar sprider papper över hela ön. Helst ska man ta med sig pappret för att slänga i någon sopmaja, för papper bryts ner väldigt långsamt i naturen. En liten hundbajspåse funkar jättebra till att förvara pappret i.
  • Vi värnar om djurlivet och respekterar skyddsområden.
  • Vi paddlar runt fågelfamiljer och splittrar inte mamma med ungar.

Kajaken som färdmedel på semestern är ett smart sätt att få med sig det mesta man behöver. Man får utan problem med sig mat och dryck för tre fyra dagar. Är turen längre kan det hända att vi planerar besök på någon bunkringsplats där det går att handla mat och fylla på vatten.

Just nu är vi 9 stycken ledare i Tyresö och har god vana och erfarenhet av paddling och friluftsliv. Vi är alltid minst två ledare på våra turer och tar då med ca 8-10 deltagare. Antalet deltagare är förutom antal ledare också beroende på bl a paddelområde och tältplatser.

På våra turer har vi utsatt start och målplats. Oftast blir det som vi planerat, men det är inte något vi kan garantera eftersom väderförhållandena kan göra att vi måste lägga om turen något. Detta innebär att det finns risk för att framför allt målgången inte blir exakt som vi tänkt oss. Vi anpassar oss efter rådande förhållanden. Vi riskerar ingenting och om vi blir inblåsta kan det hända att vi måste stanna en natt extra. Men det är förstås i extremfall. För det mesta så går det att förutspå dåliga förhållanden och lägga turen redan från början så vindarna stör så lite som möjligt.

En vanlig paddeldag kan se ut ungefär så här:

Vi vaknar runt 8.00 äter frukost och gör morgonbestyren, river tälten och packar kajakerna och är klara för avfärd klockan 10.00.

Vi paddlar ca 2 timmar och har då färdats drygt en mil, vi letar upp någon fin klippa att luncha på och är det fint sommarväder tar vi ett bad också.

Runt 13.30 sitter vi återigen i kajakerna och paddlar runt öar och skär. Turledarna har lite olika nattläger i tankarna och vi tar oss dit på behagligt vis. Vi gör stopp för vätskekontroller både påfyllning och avtappning. Det är bra att ha något tillgängligt för blodsockernivån typ frukt eller nötter.

Framåt 16.00 16.30 bör vi närma oss nattlägret. Har vi tur är det ledigt och vi kan komma iland och sitta ner och pusta ut och dryfta dagens paddling, sen är det dags att hitta en bra plats för tältet. Vi tältar helst på flata solvarma klipphällar, en bit från myggorna i bushen. Då passar tält som är självstagande bäst, typ kupoltält. Även vissa tunneltält kan gå bra med hjälp av nån sten eller stock. Andra typer av tält kan också fungera, men om de ska stå stadigt kanske man får flytta in i bushen och fajtas med myggen.

När tältet är rest och madrasserna pumpade, då är det dags att leta upp en klippa med solnedgång så vi kan laga middag. Oftast sitter vi i stor cirkel och håller koll på vad de andra har i matsäcken. Alltid lär man sig något nytt. Efter maten och det ofta efterföljande kaffet, så blir det dags för en välbehövlig ö-promenad. Det är skönt att röra lite på andra muskler då man sitter ganska mycket på dagarna. Efter sjörapporten klockan 22.00 brukar de flesta tycka att kudden ropar på sällskap och en paddeldag är till ända.

Det händer ju ibland att det regnar. Då gäller det att veta var i packningen sakerna ligger så man slipper rota fram allt. Det är en klar fördel om man tänkt till lite, så att samma packning ligger på samma plats i kajaken varje gång. Det underlättar framför allt i dåligt väder. Kläder och andra vattenkänsliga saker packas bäst i små vattentäta påsar. Det kan underlätta en hel del om man packar utrymmena i kajakens skott med små påsar, gärna märkta med sitt innehåll. Påsar på ca 4-8 liters brukar vara lämpligt. Kajakerna är ju vattentäta, men även om det regnar så måste man ju ändå ta fram grejorna.