Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Rapport från vandringar helger

På denna sida kan du läsa om ett axplock av våra genomförda vandringar på helger. Den senaste vandringen syns först på sidan.

Höstvandring runt Norra Djurgården – Naturupplevelse mitt i Stockholm den 20/10

20 okt 2024.jpg

 
 

Den 20/10 2024 ledde jag och Maria Nikolajeva en fem timmars vandring runt Norra Djurgården med en tydlig höstkänsla.

Vi startade kl. 11.00 vid Tekniska högskolans t-bana (Valhallavägen 77D) och avslutade exakt kl. 16.00 på samma plats. Vädret var lite osäkert – flera vädertjänster som Klart, SMHI och Yr förutspådde molnigt väder utan regn, men vi överraskades av spöregn vid starten och hann ta skydd strax innan kl. 14.00 när det började regna igen. Trots detta tyckte några deltagare att det var skönt utan sol, eftersom höstfärgerna verkligen framträdde, särskilt det klara gula i lövverket.
 
Vi gick genom Fiskartorpet, där vi stannade en stund för att beundra den gamla skidbacken vid Laduviken (den första bilden togs där). Efteråt stötte vi på en lerig och halkig stig med rötter och stenar som stack upp, men alla tog sig igenom utan problem. Vid Dansbanan i Stora Skuggan hälsade vi på några vänliga änder och tog sedan en kort fikapaus i ett närliggande uteklassrum. Längs vägen passerade vi Lappis strand och Ekhagens kaj, där vi tyvärr såg spillt bränsle i vattnet som skapade en regnbågseffekt och gav ifrån sig en obehaglig lukt.
 
Jag testade idén att äta lunch på Gamla Orangeriet med hela gänget och lätt deltagarna svara vid anmälan om de ville vara med. Alla, med några få undantag, svarade ja, och jag lyckades boka platser för 12 personer (10 deltagare + 2 ledare) med start vid 14.00 och få det bekräftat flera dagar innan vandringen. Vanligtvis tar de inte emot bokningar på helger, men ägaren gjorde ett undantag för oss eftersom hon tyckte det var roligt att vi kom som en grupp vandrare. En deltagare planerade att ta med en hund (men avbokade sig senare), och vi fick veta att hundar är välkomna på kaféet. Vi nådde Bergianska trädgården vid 13.30 och anlände till Gamla Orangeriet lite tidigt, så vi fick vänta en stund tills vår bord blev ledigt. Vi kunde dock ha börjat köa redan då, vilket vi inte tänkte på, eftersom kaféet var fullt med folk. Det vår trevligt att sitta vid ett och samma bord tillsammans. Vi njöt av biff à la Lindström, goda mackor och kaffe (den andra bilden visar oss sittande vid bordet på kaféet).
 
20 okt 2024 - 2.jpg
 
Efter lunchen, mätta och glada, fortsatte vi genom Bergianska trädgården, vidare till Frescati och tillbaka till startpunkten. Solen tittade fram en stund när vi närmade oss Ugglevikskällan, vilket var en fin avslutning på vandringen.
 
Ledare: Helena Zhemchugova
Hjälpledare: Maria Nikolajeva

 

Törnskogen runt. Den 29 september 2024

Idag ledde jag en vandring Törnskogen runt. Vi blev 9 deltagare plus mig som ledare. Törnskogen är en sällan besökt pärla vid Norrviken i Sollentuna. Vi mötte inte heller idag särskilt många men ändå fler än då jag varit här tidigare gånger

Samling skedde kl 10.00 vid busshållplatsen nedanför Väsjöbacken och därifrån går man sedan över ett berg västerut för att komma på den markerade leden. En första fikarast intogs vid den undanskymda och vackra sjön Snuggan. Därefter fortsatte vi norrut och när det var dags för lunch gjorde vi en avstickare från leden till en fin rastplats.

Naturen är mycket fin i Törnskogen med mycket öppen och vacker skog. När man vänder söderut igen går man utefter Norrvikens strand. Sedan tar man av österut igen mot Vaxmora torp som är ett fint rastställe. Där intogs en andra lite längre rast med eftermiddagsfika. Leden är numera väl utmärkt men det är väldigt många stigar kors och tvärs så det gäller att hela tiden ha koll på markeringarna om man inte ska gå fel.

Vid Vaxmora torp valde 5 deltagare att avsluta turen och gå genaste vägen till bussen. När vi kom tillbaka till utgångspunkten så hade vi gått 11 km och där valde 3 av resterande 4 deltagare att avsluta vandringen. En deltagare och jag gick uppför Väsjöbacken där man på toppen har en fantastisk panoramautsikt. Fint väder och klar luft gjorde att vi hade milsvid utsikt i alla riktningar runt Stockholm. Turen avslutades kl 17.00 vid busshållplatsen och då hade vi gått totalt 13 km. Alla deltagare var mycket nöjda med dagen och vandringen.

Vandringsledare Klas Sjöblom

 
Den 2 juni 2024 - Längs stränderna från Sundbyberg till centrala Stockholm i vårljus (11KM)
 
2024-06-02-Huvudsta.jpeg 2024-06-02-Grupp.jpeg
 
Deltagare: 12 (plus Benedetta Camozzo Caneve och jag som ledare för vandringen). 
14 stycken vandrade modigt tillsammans i värme.
Roligt att se anmälda deltagare från Friluftsfrämjaravdelningar som Stockholm, Norrviken, Västerort, Söderort, Salem, Uppsala och vår egen.
Rapporterat av Barbara Gallina ,Solna Sundbyberg Spånga Kista lokalavdelning 
 
Vandring Sundbyberg - Stadshuset den 28 januari 2024
 
Huvudsta 28 jan.jpg  Grupp vandring 28 jan.jpg
 
Deltagare: 7 (plus Stefan Wramner och jag som ledare för vandringen). 
9 stycken vandrade modigt tillsammans i kylan..
Roligt att se anmälda deltagare från Friluftsfrämjaravdelningar som Stockholm, Lindigö, Botkyrka och vår egen.
Rapporterat av Barbara Gallina ,Solna Sundbyberg Spånga Kista lokalavdelning.
 

 

Vandringar 2023

 
Sörmlandsleden mot Nynäshamn. Vandring nr 5. Den 27 maj 2023
 

Vandrare på stig.JPG

Jag fortsatte med upplägget att göra ett antal vandringar på Sörmlandsleden som startade i Björkhagen och som kommer att avslutas i Nynäshamn. Detta blev vandring nr 5 i ordningen.

Anledningen till att utlysa denna vandring till just lördag den 27 maj var att Sörmlandsleden fyllde 50 år just denna dag. Det var nämligen exakt 50 år sedan som den första delsträckan på Sörmlandsleden invigdes. Idag omfattar Sörmlandsleden ca 100 mil och det är ju helt fantastiskt att man håller i ordning alla dessa etapper.

Vi blev fyra deltagare inklusive mig som ledare som valde att fira Sörmlandsledens tillblivelse och gå etappen 5:3 från Paradiset till Hemfosa. Det började inte så bra med många inställda pendeltåg men efter att ha fått kontakt med övriga deltagare kunde vi genomföra vandringen i stort sett som planerat. Istället för busshållplatsens ändstation ”Ådran” samlades vi i Paradiset ca kl 10:00 varifrån vandringen utgick.

Fågeltorn.JPG

Ett första stopp gjordes vid Tornberget där man byggt ett nytt utkikstorn. Därifrån har man en fantastiskt fin utsikt och vi kunde se ända in till stan med bl a Globen och Kaknästornet i blickfånget. Tornberget är Stockholms läns högsta punkt 111 möh.

Utsikt från fågeltorn.JPG

En första längre lunchrast intogs sedan vid 12-tiden på bryggan vid badplatsen vid Vedasjöns södra ände. Nästa sjö som passerades var Vädersjön som var rejält igenvuxen.

Vandringsdeltagare träd.JPG  Rishög.JPG

Där såg vi att bävrar gått hårt fram på träden och inte långt från leden syntes deras jättestora bo. En andra längre rast intogs i en fin skogsdunge i närheten av Transjön och sedan var det bara några kilometer kvar till pendeltågsstationen i Hemfosa. Även här var det strul med inställda pendeltåg så vi fick tappert vänta en halvtimme extra.

Svamp.JPG  Pinnar och svamp.JPG

Lite kuriosa var att det växte en vacker murkla mitt på leden. Murkla som tidigare var en delikatess är numera dödskallemärkt. Också på stigen hittades blåträ som en av deltagarna förklarade att det berodde på ett svampangrepp.

Det blev en fin vandringsdag och ett jubileum att minnas. Naturen är mycket omväxlande på denna etapp med allt från fin hällmarkstallskog till våtmarker, mossar och vackra lövskogar. Vädret var också perfekt med ca 20 grader och soligt. Mycket trevliga och glada deltagare och vi var alla mycket nöjda med dagen.

Vandringsledare Klas Sjöblom

 
___________________________________
 
 
Vandring med historisk prägel söndagen den 14 maj 2023
 
Söndagens vandring hade en historisk prägel och gick på Järva leden med start och mål Kista kyrka söndag 14 maj.
Fredrik Killander och Per Jonson var ledare och det var 5 deltagare med på vandringen.
 
___________________________________
 

Vandringar 2022

 
En väl genomförd vandring den 22 maj 2022 genom ett soligt, blomsterrikt Hansta naturreservat🌲🍀 
 
Längd: 12 km i ett Hansta som öppnade sig med sin vänaste sida.
Deltagare: 10 med mig och Per Jonson räknade som ledare för vandringen. 
5 anmälda genom Friluftsfrämjanet, 3 genom Norra Järva hembygdsförening.
Roligt och se anmälda deltagare från Friluftsfrämjaravdelningar som Stockholm, Enskede och vår egen.
 
Rapporterat av Fredrik Killander ,Solna Sundbyberg Spånga Kista lokalavdelning 
 
___________________________________
 
 
Vandring runt Säbysjön i Järfälla naturreservat den 15 maj 2022
 
Igår gick 9st deltagare (inklusive ledare) runt Säbysjön i Järfälla naturreservat. Fantastiskt fint väder fick vi. Vandringen startade vid Säby gårds café genom hästhagar och grusvägar kom vi till Råcksta Gård.
 
Efter en kortare paus fortsatte vi till Båtsmanstorp där lunchen intogs. Det fanns deltagare med i gruppen som var förväntansfulla inför mötet med Highland Cattle och fick säga hej till dem på nära håll. Vi gick uppför fågeltornet men såg inga andra fåglar än skrattmåsar... Vidare förbi Säbyhällen och sedan målgång vid Säby gård.
 
12 km och 4 timmar senare nöjda deltagare skildes åt. 
 
Ledare Arlinda
 
Säbysjönrunt 2022.jpeg

___________________________________

 

Vårvandring på Lovön 20 mars 2022

Här kommer min berättelse från vandringen igår.
Vårvandring på Lovön, 20 km, 6,5 timmar.
11 deltagare inklusive ledaren plus två hundar (en tax och en mopps) samlades vid busshållplats Drottningholm för en vandring ute på Lovön. Efter en transportsträcka på ca 2km svängde vi in på Lovön runt-leden där vi gick förbi Sötvattenlaboratoriet för att fortsätta förbi hästhagar där vissa av iver att klappa hästarna fick elstötar istället. Vandringen fortsatte vidare längst Mälaren där vi intog lunch på de varma klipporna.
 
Vi alla var överens om att våren var kommen på Lovön. Solen sken, 14 grader varmt och lunchen åt vi i sällskap av både blå sippor och citronfjärilar. Hundarna Bobo och Bodil klagade inte heller på tillvaron där och då.
 
Första stoppet efter lunch blev Lovö Vattenverk som många trodde var ett anstalt. Strax efter vek vi in på Fornstigen där vi så småningom kom till Lådan, där arkitekten Ralph Erskine bodde tillsammans med sin fru Ruth och två barn i en låda på 22 kvm. Vandringen fortsatte vidare via Kantongatan där delar av Pippi-filmerna spelades in för att nå vackra Kina Slott och slutligen målet Drottningholms Slott (eller Torvesund som stället hette innan Johan den III döpte det till Drottningholm Slott efter sin maka Katarina Jagenollica). En uppskattad vandring som innehöll natur, kultur och djur i en härlig blandning.
 
Vi kunde inte ha firat vårdagjämningen på ett bättre sätt.
Hälsningar 
Arlinda 

Image.jpeg

___________________________________