Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vandringar från 2021 och tidigare

På denna sida kan du läsa om ett axplock av våra genomförda vandringar på helger. Den senaste vandringen syns först på sidan.

Vandringar 2021 och tidigare på tisdagar

 

Tisdagsvandring 19/10 med ledare Rolf Rosenblüth

Fyra vandrare startade klockan 09.20 i hyggligt väder på Lotsvägen i Årsta havsbad. Lite sol kunde skönjas.

Via lite småvägar kom vi ut i spenaten. Vi gick obanat och på små djurstigar längs havskusten i riktning mot Näsudden. På andra sidan vattnet hade vi Gålö. Vi tog en tidig första rast före klockan elva för att klara oss från regnet, vilket vi gjorde.

Strax efter rasten rundade vi Näsudden och fortsatte mot Näset. Över vattnet såg vi då och då fågelsträck med sannolikt gäss. Vid halvtolvtiden kom det lite lätt regn i skurform.  

Vid några tillfällen plockades det trattkantareller. Andra rasten hade vi strax före två i lätt duggregn men vi satt i skydd av lite strandgranar. Vi fortsatte mot Valsta på Dalarövägen där vi var cirka 15.10. Då hade vi gått tolv km i sex timmar. Eftersom klockan blivit så mycket beslutade vi att spara resten av vandringen till ett senare tillfälle. Bussen hemåt, timmestrafik, kom klockan 15.23.

 

___________________________________

 

Färdrapport tisdag 28/9 2021 med ledare Rolf Rosenblüth

Vi var nio personer som gick på Waxholmsbåten för färd mot Skärmaräng klockan 8.15. Jag stod och satt ute medan övriga satt inne. Vi skulle vara tio men någon kanske skulle stiga på längs vägen. Kunde konstatera i Ipoden att en avanmält sig på morgonen.

I Vaxholm skiner solen en stund. En deltagare som var med meddelar att hon inte kommer att gå med eftersom hon inte känner sig frisk. Åtta personer startar vandringen mot Lillsved klockan tio på ett motionsspår.

Strax före Lillsved ses en mäktig havsörn. I Lillsved gör vi en vattennära extra runda. Solen lyser igenom då och då hela vandringen. Vid Nyvarp går vi denna gång utan att hindras av älgjägare. Vi slapp att gå asfaltvägen. Vi gick obanat parallellt med stora vägen.

När vi kom fram till crossbanan tog vi första rasten på en takveranda. Klockan var då 11.30. Utsikten var inte den bästa och slammer av maskiner från verksamhet hördes men det var bekvämt och solen lyste. Efter en halvtimme fortsatte vi mot Strömmen via svampskogen.

Direkt efter rasten korsade vi stora vägen och där valde en deltagare att avsluta på grund av värk. De som önskade svamp kunde nu plocka av trattkantareller, rödgul trumpetsvamp, svart trumpet och gula kantareller samt taggsvamp. Vi gick obanat söderut.  Bron över vattnet låg mycket nära där vi kom fram ur skogen. En enkel skogsväg tog oss mot Norrnäs. En stor hjord med dovhjortar sågs på ett fält intill vägen. Från Norrnäs blev det asfaltvägen mot Långbron och andra rasten vid Södernäs med utsikt över Solöfjärden. Även här fanns bänkar med bord och solen sken. Rasten var mellan 14.30 och femton. Mot slutmålet Torsby gällde småvägar. Vi passerade Södernäsbadet.

Som avslutning blev det lite språngmarsch för att hinna en tidigare buss. Men tyvärr gick min klocka efter, så vi fick vänta tjugo minuter på bussen som skulle gå 16.39. Då hade vi gått 19 kilometer enligt några mätare.


___________________________________

 

Tisdag 5:e November  .....Var vandringen från Bro station till Kungsängens station och blev sammanlagt 21km. Vi var 15 deltagare som fick både strålande sol och lite kyligt och blåsigt.
   Vi startade kl 9:oo och hade två raster. Lunchen blev vid Frölunda naturreservat (se den fina utikten på bilden nedan) och kort fikarast i närheten av fågeltornet i Kungsängen.
     Framme vid vandringens slutstationen som var  Kungsängen var vi efter sex timmar, prick kl 15:oo.


Hälsar Vandringsledarena Halina o Ann-Marie

Frölunda naturreservat - Utsikt 5:e November

 

Vandring från Svärdsnäsviken till Tyresta By under ledning av Rolf Rosenbluth den 21/5 2019
      Tretton personer samlades vid starten vid Svärdsnäsviken vid Sandemar. Vi gick in i området i lugn takt. Först gick vi en runda på Höggarn bland de vackra blommorna i strålande sol. Kungsängsliljor, Adam och Eva, gullvivor, ängsbrässma, mandelblom, styvmorsviol och humleblomster var några av de blommor vi såg. Vid vandringen längs stranden såg vi havsörn, trana, storskarv, gråhäger, fisktärna, sånglärka, rödbena, större strandpipare, storskrake, grågäss och kanadagäss. Därefter gick vi ut på Killingen för att ha vår halvtimmes rast där jag bjöd på min påskkaka. Efter rasten gick vi en sväng förbi fågeltornet. Via Svärdsnäs gick vi mot Tjursjön på en skogsväg. I Tjursjön såg vi massor med uppfödda gräsandungar. Dessutom ett kanadagässpar med färska kycklingar fortfarande gula i färgen.   
    Vi passerade Östra och västra Ösby där vi kollade på intressanta olika sorters höns i en hönsgård. I ett stort vilthägn såg vi massor av dovhjortar. Via Mörby och korsande Åvavägen fortsatte mot Tyresta by. Fyra av oss valde att gå via fågeltornet vid Tyresta. Där såg vi knipor med ungar, sångsvan och svarthake-doppingar.

Kvart i fyra hade vi andra rasten vid Tyresta by.
Alla återsamlades till bussen som avgick fyra minuter över 16. Då hade vi gått ca 17 km och vi hade använt 6,5 friluftstimmar dvs summa 84,5 friluftstimmar.  
/Rolfo

 


Tisdagsvandringen 14:e Maj

Bilderna från Skogen, Skeviksgrottan och den Gula Kallan är alla tagna av Lotta Damstedt.

    Den långa Tisdagsvandringen 14:e Maj 2019.
     16 personer var med på vår långa vandring. Vi startade vid 9:30-tiden i Gustavsberg centrum, vidare utmed Ösbyträsk mot Betsede där vi kom på Värmdöleden. I den fascinerande Skeviks grottan hade vi vår första rast. Vi fortsatte mot Strömma och Booleden. Från Vinberget öppnade sig landskapet med utsikt över Velamsund. Där tog vi en liten andningspaus, bl.a. fyllde på med vatten. Klipporna på Himlaberget blev självklart val för vår andra rast. Vid Eriskvik lämnade vi Booleden och fortsatte på norrsidan av Sågsjön tills vi kom till Wiboms trädgård, där vi hade turen att se fantastiska gula kallor. Rundade Sågsjön, och kom tillbaka på Booleden som ledde oss utmed Myrsjön ända fram till Orminge. Dit vi kom vid 16:30-tiden.
    Det blev dryga 22 km på underbara skogsstigar i fantastiskt väder.
Tack till alla er som ville vara med!
    /Ann-Marie och Halina

 

Vandrings-rapport från tisdagen den 16 April 2019, precis innan påsk, inklusive en liten båtresa.
    Tio vandrare embarkerade övre däck och njöt i solen av båtresan till Tappström dit vi kom tjugo i nio.

Sex ytterligare vandrare mötte upp där. Kvart i nio avtågade vi mot Ekebyhovs-backens topp. Därifrån fick vi en vacker utsikt.
   Ungefär vid klockan 10.30 tog vi färjan till Slagsta. Snart efter den fortsatta vandringen, då vi kom förbi busshållplats valde två att avvika.

   Strax därefter tog vi första rasten vid Albysjön på några bänkar i lite blåsigt läge. Därefter fortsatte vi längs Albysjön och Tullingesjön mot Segersjö i Tumba. Dit kom vi klockan två och kunde inta förtäring på Café och Träffpunkt Segersjö. Vi åt soppa eller paj med tillbehör samt kaffe/te och kakor. Efter en knapp timme, tio i tre, fortsatte vi mot närmaste busshållplats där sex vandrare valde att avsluta för färd mot Tumba. Övriga åtta fortsatte längs Utterkalven och Uttran mot Rönninge station. Längs vägen såg vi mycket blåsippor och något mindre med vitsippor, dessutom en blommande tibastbuske vid Uttrans strand. Från Rönninge tog vi Pendeln mot Stockholm 16.24.

Vi hade gått knappt 20 km. Tyvärr fanns ingen som hade mätare. Vi var ute i åtta och en halv timma. Summan friluftstimmar blir 136.

Vandringsledare Rolf Rosenblüth

 

   Rolf's vandringsrapport tisdag 16 oktober 2018.
Vi var 14 personer som var ute i 6,5 timmar och gick 18 km från Hanviken till Hammarby.
   Sjöstad. Vi hade inledande soligt väder. Utsikten över Drevviken var underbar. Vår första rast hade vi med utsikt över sjön Flaten kl 11.15 till 11.45. Det hade då börjat mulna lite.
Deltagarna bjöds på hembakad rulltårta. Vi fortsatte till Ältasjön.  Därefter gick vandringen öster om Brotorpskanalen. En stor dubbel bäverhydda besågs. En vacker torrfura beundrades. Kl:13.45 till 14.10 hade vi andra rasten med utsikt över Söderby-sjön och golfbanans klubbstuga. Efter rasten passerade vi Golfrestaurangen. Vi gick via Hammarbybacken till Hammarby Sjöstad med tvärbanan/ båten till Norra Hammarbyhamnen.
   Klockan hade passerat 15 när vi avslutade en fin höstdag.

        "...rulltårtan var utsökt - webredaktörens anmärkning" blobid0.png


Återrapportering från tisdagen den 5 september 2018.
    Tolv personer vandrade cirka arton kilometer från Ekerö kyrkoväg till Tappström i vackert höstväder.
Genom att bussen passerade vår planerade startplats i full fart, blev startpunkten en annan än tänkt. Men det fungerade det också.
  Första rasten tog vi vid badet efter Nibbla utan att någon badade. Nästa stopp blev i Ekerö kyrka där vi fick lite information av en man som också släppte in oss i den av misstag låsta kyrkan. Äppelallén fick bidra med lite äpplen.
   Vid Lundhagensbadet hade vi en liten olyckhändelse med blodvite, som täten missade. Därför avvek två deltagare för att hitta en bussförbindelse hemåt. Andra rasten blev på fornborgen.
   Därefter passerades Jungfrusund och Ekebyhovs skidbacke med fin utsikt. Ekebyhovs slott var sista punkt före slutmålet Tappström. Där kom precis bussen mot Brommaplan och Mörby.

     /Rolf

 

Tisdagsvandringen 22/5 2018 VANDRING I ROSLAGEN - Ledare Rolf Rosenblüth
   Vi var 10 personer som vandrade 16 km i sex timmar, vilket innebär 60 friluftstimmar.
Vädret var soligt och varmt. Starten skedde i Gregersboda varifrån vi gick till Malmsjöns naturrreservat. Guckuskorna hade ännu inte slagit ut.
Vi gick genom kärret och vandrade totalt tre kilometer tillbaks till Gregersboda.
Därifrån fortsatte vi mot havet och gick längs farleden mot Ljusteröfärjeläget.
Första rasten hade vi på vacker blomsterrik plats vid vattnet. Efter rasten fortsatte vi förbi Östanå slott.
Vi passerade Mörby gård. Sjön Viren var andra rastens fina utsikt. En deltagare tog ett uppfriskande dopp.
Efter rasten fortsatte vi till Vira bruk. Därifrån gick bussen hemåt.



Tisdagsvandringen 14:e Maj

Bilderna från Skogen, Skeviksgrottan och den Gula Kallan är alla tagna av Lotta Damstedt.

    Den långa Tisdagsvandringen 14:e Maj 2019
16 personer var med på vår långa vandring. Vi startade vid 9:30-tiden i Gustavsberg centrum, vidare utmed Ösbyträsk mot Betsede där vi kom på Värmdöleden. I den fascinerande Skeviks grottan hade vi vår första rast. Vi fortsatte mot Strömma och Booleden. Från Vinberget öppnade sig landskapet med utsikt över Velamsund. Där tog vi en liten andningspaus, bl.a. fyllde på med vatten. Klipporna på Himlaberget blev självklart val för vår andra rast. Vid Eriskvik lämnade vi Booleden och fortsatte på norrsidan av Sågsjön tills vi kom till Wiboms trädgård, där vi hade turen att se fantastiska gula kallor. Rundade Sågsjön, och kom tillbaka på Booleden som ledde oss utmed Myrsjön ända fram till Orminge. Dit vi kom vid 16:30-tiden.
    Det blev dryga 22 km på underbara skogsstigar i fantastiskt väder.
Tack till alla er som ville vara med!
/Ann-Marie och Halina

 

Vandringar torsdagar 2021 och tidigare

 

Rapport ifrån vandringen den 28 oktober 2021 "City 10 broar"

Samling av 14 stycken förväntansfulla vandrare vid Gamla stans T-bana i ett lite disigt väder.
Vi började vandringen på promenad delen av Centralbron mot Södermalm. 
Uppe på Södermalmstorg tog vi oss nedför Guld bron och vandrade Skeppsbron fram, och sen över Strömbron. 
 
Efter Strömbron talade vi om Strömbron tillkomst och att den fortfarande är ett provisorium, enligt stadsplanen. 
Vände sen blicken mot Norrbro som är väldigt gammal. Den första bron där var på slutet av 1200-talet. 
Men den nuvarande är byggd i början 1800-talet med och är den äldsta nu bevarade stenbron i Stockholm. 
 
Vandrade sen över Norrbro och gjorde ett stopp framför Stallbron. 
Där fick deltagarna information om dess namn och "Rännarbanan" under bron för riksdagsledamöterna. 
 
Efter Riksbron gjordes ett stopp framför Rosenbad där vi diskuterade om Rosenbads tillkomst och nyttjande. 
Den byggdes 1902 och då var det en "Galleria" för stockholmarna, med flera restauranger och butiker. 
Som snabbt blev populär bland stockholmarna.  
 
Efter Vasabron gick färden över Riddarholmsbron och där vi talade om Riddarbron och branden på slottet Tre kronor 1697.
Och följden av branden för de som skulle gå brandvakt den dagen.
Vandrade sen över till Kungsholmen via Stadshusbron fram till Stadshuset där en vi tog en rast.
 
Vandringen fortsatte efter rasten utefter Klarasjö mot Klarabergsviadukten och fram till den smala Blekholmsbron som vi forcerade snabbt. 
 
Uppe på Barnhusbron talade vi om att den ingick i City 67 planen och därför ovanligt bred. Planerna för City 67 blev aldrig genomförda som tur var.
Vandrade sen mot S:t Eriksbron där vi talade om de gamla höga husen S:t Eriks & Sportpalatset som på 1920-talet var Stockholms högsta hus. 
Vandringen på drygt 7km avslutades vid Fridhemsplan efter drygt 2,5h.
 
mvh Lennart Johansson
 
City 10 broar

       ____________________________

Rapport från Torsdagsvandring 15/10 under ledning av Rolf Rosenblüth.

     Från Norra Hammarbyhamnen runt Källtorpssjön och åter
Torsdagsvandring 15/10 under ledning av Rolf Rosenblüth.
     Vi, två män och fem kvinnor, startade i soligt väder från Anna Lindhs park. Vi gick över Skansbron där en deltagare till anslöt enligt plan. Via Hammarby sjöstad gick vi till teletornet. Grusvägar förde oss vidare till Hellasgården och ett av baden vid Källtorpssjön. Där var vi klockan 11.15 och hade 30 minuters rast. Vi hade då gått knappt sju km. Efter rasten rundade vi östra ändan av Källtorpssjön. Oftast gick vi gula spåret. Det var fin utsikt från berget ovanför sjön. Vid badet på Hästhagssidan svängde vi av mot Hästhagen. Vid Nacka kvarn kom vi ut på Ältavägen. Järlasjön gick vi längs till Nackanäs där vi tog stigen söder om Sicklasjön. Vi gick längs trädäcken i Hammarby sjöstad till konstverket i Hammarby sjö. Där hade vi andra rasten vid tvåtiden i tjugo minuter. Då hade vi avverkat femton kilometer. Sista biten gick vi över Henriksdalsberget och Danvikstullsbron tillbaka till Färgargårdstorget. Då hade vi gått cirka 17 km och klockan var tre.

              _________________________________

 

Vandringen  torsdag den 11 april 2019  ...startade vid Årstabergs station och gick i Årstaskogen mot Skanstull och sedan tillbaka längs Årstavikens södra strand till lunchplats nära nya Årstabron.

Årsta 11 april
       Vi gick sedan över bron med magnifik utsikt mot Liljeholmsviken och fortsatte sedan genom Tantolunden mot Hornstull där två deltagare avslutade. Övriga fortsatte över Liljeholmsbron med avslut vid Liljeholmens T-banestation.
     Antal deltagare - som på bilden ovan - var 9 st och vädret var lite kylslaget med en kall vind dvs typiskt aprilväder.   
      Vandringsledare och fotograf Göran Lindegårdh 

Vandringsrapport från torsdagsvandringen 18:e Oktober 2018.

     Endast 4 pers hade nappat på turen här i mina egna tassemarker. 3 damer o en herre hoppade av SL-buss 541 vid Odalgränd, där vi startade kl 10.oo.
Vädret var lite grått o kulet till en början men klarnade upp alltmer. Perfekt gå-temp!
     Härliga höstfärger i skogen. Planerad fikarast vid sjön+klipporna nedanför Hummelmora fick tyvärr inställas pga att nordosten gav kraftig hals. Istället sökte vi lä i ekdungen nedanför Gåseborgs mäktiga stenmurar. Där finns dessutom både bänkar och bord, föredömligt utplacerade av Järfälla kommun.
     Ett besök uppe på toppen av den gamla fornborgen för att beundra den milsvida utsikten hör ju till. Denna gång hade dessutom två deltagare aldrig varit där tidigare.     Se Där! Alltid roligt att få visa nya (gamla) sevärdheter...

    Sen traskade vi genom skogen förbi Kyrkhamn, gamla folkskolan där hrr Sträng och Tingsten slitit sina byxbakar, Lövstabadet, den nya fina strandpromenaden, genom parken i Riddersvik. Solen gassade skönt så
Vi tog en rast i solskenet för den sista kaffeslurken ur termosen. Uppe vid  själva gården fick deltagarna lite data om platsen och byggnaderna. Det finns faktiskt så mycket skrivet om Riddersvik och det är ”en pärla vid Mälarens strand” - som det står någonstans.

Hur långt hade vi då gått?  Våra mobiler visade olika resultat. Men eftersom det är ledaren som bestämmer och dennes Ihpone visade 10.9 km så kör vi på det!

Vi startade kl 10 och kom i mål 14.40. Då hade precis 541'an susat förbi men – "som man säger" -  ”det går ju flera tåg”... Så förflöt denna dag,  en torsdag den 18 oktober 2018....
    Ha de bra!       Kram SJLan

 

Rapport från Torsdagsvandringen 7 september 2018.

Vi vandrade i härtligt väder från Stallmästargården genom Hagaparken , Tivoliparken och Bergianska trädgården till slutmålet Univeritetets T-banestation.
Distans 10 km. Deltagare jag själv och 7 kvinnor.


 
    På Tivoliparkens västra höjd finns gravplatsen efter den tyskfödde komponisten Joseph Martin Kraus (1756-1792).

Han har kallats "den svenske Mozart" och tillhörde kretsen kring Gustav III.

/Göran

 

Vandring i Riddersholms naturreservat den 17 Maj 2018 där Kvarnbacken som var start och mål.

Antal deltagare var 9 st varav två män och resten kvinnor.
Väderförållanden: Stark nordlig vind samt 8-9 varmt. De tidigare daganas varma vädet gjorde att väderomslaget kom oväntat vilket påverkade deltagarnas val av klädsel.
Vandringen startade 0940 vid Kapellskärs vandrarhem efter bussresa från Stocholm. Eftersom lämplig buss avgick 1314 från vandrarhemmet så måste vandringen kortas ned från ca 10 km till 8,4 km.
Blomsterprakten vid vandringen var imponerande.

Erfarenheter: Eftersom väderleken och busstiderna starkt påverkade vandringen bör vid bättre väder en längre vandring på ca 11 km väljas med en senare hemfärd ca kl 15.30.

17e Maj i Kvarnbäckens naturreservat
Vandringsledare  Göran Lindegårdh 

 

Tidigare vandringar - samlade

Vandrings-Rapport från 20:e Maj på Järvafältet vid Säbysjön.

  Ansvarig ledare var Maria Nikolajeva, och antalet deltagare var 7 inkl ledaren. Det kändes som en bra gruppstorlek under de rådande omständigheterna. Alla deltagare förutom en var från lokalavdelningen Solna-Sundbyberg; det var fem kvinnor och två män. Vi samlades kl 10 vid Säby gårds café på Järvafältets naturreservat. Efter en kort introduktion började vi vandra motsols runt Säbysjön på en grusväg och gjorde en kort avstickare för att se en hällristning vid koloniområdet bredvid Säby gård. Vi gick i relativt långsamt tempo för att anpassa oss till en av medvandrarna. Efter 1 km avvek vi igen från grusvägen och gick på en skogsstig mot fågeltornet som bjöd på en vacker utsikt men inga fåglar. Vi såg dock en mängd grågäss lite längre fram på våtmarken. Vi såg även boskap av släkten Highland Cattle som används för underhåll av naturreservatet. Efter ytterligare 2 km besteg vi en kulle där vi kunde observera arbetet med anläggning av en stenmjölsbrant som ska locka backsvalor att häcka i reservatet. Därifrån följde vi en skogsstig som tog oss till vår rastplats, Håga båtsmanstorp vid Säbysjöns östra strand, dit vi kom kl 11.45. Efter en halvtimmes lunchrast vandrade vi vidare på en skogsstig längs med sjön och nådde sjöns norra kant vid Nysved, 6 km från starten. Där vände vi söderut på en grusväg, tog en kort vattenrast vid Rocksta och var åter vid Säby gård kl 13.40.
   Hela vandringen var 9,9 km; vårt genomsnittliga tempo var 22 min/km, höjdskillnaden 141 m, och kaloriförbränning 570. Vädret var perfekt, med sol och mild blåst. Vi noterade att det var dags att ta fram myggmedel.   /Maria

 
Vandrings-Rapport från 4:e Maj
     Tisdagsvandringen 4:e Maj gick från Hanviken till Norra Hammarbyhamnen Anna Lindhs park. Ledare var Rolf Rosenblüth. Sträckan blev 21 km och vi höll på i 6,75 timmar vilket innebär 27 friluftstimmar för fyra personer som var med. Kenneth avvek till Björkhagen. Halina tog tvärbanan vid Mårtensdal och Maria gick hem via Skansbron. Vädret var helt OK hela vandringen. Stor improvisation i vägval gjordes hela dagen. Kvart i tio startade vi från hållplats Hanviken. Vi gick söderut mot Drevvikens bergshöjder. Första rasten bland vårblommorna med utsikt mot Drevviken vid halv tolvtiden. Därefter längs Flaten- och Ältasjön. Andra rasten vid tvåtiden vid Brotorp. Efter rasten gick vi på norra sidan om Brotorpskanalen. Vi följde därefter Söderbysjöns branta bergssidor. Gick via grusvägarna mot Hammarbybacken och teletornet. Klockan 16.30 var jag hemma.                             /Rolf

 

Rapport från Norra Hammarbyhamnen runt Järla- och Sicklasjön och åter.      27:e Oktober 2020 med Rolf Rosenblüth som ledare.
     Vi startade 09.30 och gick över Danvikstullsbron. Danviksklippan bestegs varefter färden gick via Henriksdalhamnen bort till Sickla kanal. Sicklasjön passerades på södra sidan. Nacka kvarn och Hästhagen vid Järlasjöns södra sida bort till Saltsjö Duvnäs var nästa etapp. Vi gick förbi kostnären Olle Nymans atelje. Rasten hade vi vid Måsungens segelklubb. Då hade vi gått cirka åtta km och klockan var cirka tolv. Efter lunchen fortsatte vi mot Nyckelviken.

    Där följde vi mest gula spåret. Nästa plats blev Nacka Strand där vi avstod från att ta SL-båten mot Saltsjöqvarn. Vi hade då gått cirka 15 km. Kvarnholmen, Finnboda varv och Danvikstullsbron igen blev sista etappen. Startpunkten nåddes kl 15 efter 21 km.
/Rolf

 

Torsdagsvandring 15/10 under ledning av Rolf Rosenblüth.  Från Norra Hammarbyhamnen runt Källtorpssjön och åter...

    Vi, två män och fem kvinnor, startade i soligt väder från Anna Lindhs park. Vi gick över Skansbron där en deltagare till anslöt enligt plan. Via Hammarby sjöstad gick vi till teletornet. Grusvägar förde oss vidare till Hellasgården och ett av baden vid Källtorpssjön. Där var vi klockan 11.15 och hade 30 minuters rast. Vi hade då gått knappt sju km. Efter rasten rundade vi östra ändan av Källtorpssjön. Oftast gick vi gula spåret. Det var fin utsikt från berget ovanför sjön. Vid badet på Hästhagssidan svängde vi av mot Hästhagen. Vid Nacka kvarn kom vi ut på Ältavägen. Järlasjön gick vi längs till Nackanäs där vi tog stigen söder om Sicklasjön. Vi gick längs trädäcken i Hammarby sjöstad till konstverket i Hammarby sjö. Där hade vi andra rasten vid tvåtiden i tjugo minuter. Då hade vi avverkat femton kilometer. Sista biten gick vi över Henriksdalsberget och Danvikstullsbron tillbaka till Färgargårdstorget. Då hade vi gått cirka 17 km och klockan var tre.

      /Rolf

 

   Vandrings-rapport från den 17 September 2020
FRÅN NORRA HAMMARBYHAMNEN TILL NYCKELVIKEN OCH ÅTER.
Vi var tolv personer varav två män som startade 09.30 utanför ledaren Rolf Rosenblüths hem i Anna Lindhs park.

Solen sken och det blåste kraftigt. Utvägen gick via Danvikstull, Saltsjökvarn och Nacka Strand. Vi såg en havsörn. Efter cirka sju kilometer kom vi in i Nyckelviksområdet där vi följde blå spåret. Det är ungefär sex km. Efter ett par djävulska uppförsbackar och ett blåsigt strandparti tog vi första rasten på en fin utsiktsplats kvart i tolv i en halvtimme. Vi såg över till Lidingö, Frihamnen och Fjäderholmarna. Efter lunchen fortsatte vi blå spåret och såg på håll Nyckelvikens byggnader. Vi lämnade det fina Nyckelviksområdet via asfaltvägar mot Storängenområdet. Saltsjöbanan passerade vi under och kom fram till Järla sjö. Där gick vi i terrängen på en strandstig. Bebyggelsen längs Järla sjö och skulpturen med den vackra Piltkullan besågs. Där tog vi andra rasten vid några bänkar vid vattnet. Vi fortsatte längs Sicklasjön till Tvärbanan och färjan över till Norra Hammarbyhamnen. Nu var klockan kvart i fyra då färjan avgick. Det var alldeles för mycket folk på båten i dessa Coronatider. Vi hade efter ett rejält dagsverke avverkat cirka 18 km och använt 78 friluftstimmar.

Promenadvägen 17 sept 2020

/Rolf

 

Rapport från vandringen från den 17:e september (se även bild ovan och fikarastbilden nedan).     Vi var 20 stycken! Vädret var fantastiskt, mest soligt och ganska varmt. Det blev 22,6 km! Vi gick från 10 till 17.
En och annan svamp hamnade i våra svamppåsar.
Hälsningar
/Halina

17:e september

 


Rapport från vandring från Tyresta by till Tyresö kyrka
Tisdagen den 10:e September.
Ledare var Rolf Rosenblüth - Distans 20 km

    Elva personer startade strax efter klockan tio. Toaletterna vid Tyresta användes för första buskrasten. Ganska snart visade det sig att en ny deltagare inte alls kunde hålla övrigas takt. Tyvärr hade vandringen presenterats som lätt i äventyrsbeskrivningen.
   Vandringen gick mot Stensjön och väster därom. Vi gick genom brandområdet från 1999. Första rasten togs vid Stensjön klockan 12.20. En deltagare tog ett bad. En havsörn visade sig högt upp i luften. Eftersom vår nya bekantskap hade svårt med balansen på grund av trötthet och synbrister beslutades att deltagaren skulle avbryta vid Stensjödals parkering och ta taxi därifrån mot Dalarövägen alternativt mot Handens pendeltågsstation. Ledaren och en deltagare gick de åttahundra metrarna till parkeringen med den avbrytande vandraren. Där kontaktades Handens taxi. Gruppen väntade på oss vid rastplatsen nära dämmet.
  Vi gick nu öster om Stensjön återigen genom brandområde. Andra rasten togs vid badet med rastplats öster om Stenjön något efter klockan två. Ytterligare en deltagare valde att ta ett dopp. Efter rasten fortsatte vi Storskogsslingan mot Brakmaren.
En ormvråk observerades.  Ormvråk på pinne         Avslutande gick vi på pilgrimsleden, Kristinaleden. Klockan fem över fem var vi framme vid busshållplatsen vid Tyresö kyrka. Gruppen hade då gått tjugo kilometer och använt 77 friluftstimmar. En lärdom att dra för ledaren är att vid kopiering av Äventyr vara mer noggrann vid textredigering. Om texten inte varit "lätt vandring", hade sannolikt den oerfarna vandraren inte dykt upp. Vår vandringstakt sjönk från rekognoseringen med en dryg timma till första rasten.
         /Rolf


Årets första vandringsrapport kom från Tisdagsvandringen 9:e April.

...som Ni ser på bilden ovan kan man ana att April-dagen lever upp till sin kallaste sida med isande nordliga vindar.

   Premiärvandring för Ann-Marie och Halina
Vandring den 9 april var planerad från Alvik till Hässelby Strand. Nio tappra vandrare möttes vid Alvik station. På grund av kalla nordliga vindar ändrade vi riktningen, åkte till Hässelby Strand istället och därifrån klockan 10 började vi gå söderut med vinden i ryggen. Skönt!
    Tog en extra runda i Grimstaskogen via Kvarnviken och anlände strax efter halv tolv i Bromma-Vällingby Skid- och Orienteringsklubbens stuga i Kanaan dit Ann-Marie hade nycklar. Vi kunde förtära vår lunch i värme. På vägen mot Alvik passerade vi många vackra platser idealiska för raster, tyvärr ingenting lockade i det kyliga vädret.
   Nästa paus tog vi i Dambadet vid Solviksbadet där vi kunde fika i lä sittande i hytter.  Ann-Marie bjöd på urgoda hembakade chokladkakor som räckte till bägge rasterna eftersom vi inte var så många. Vandringen avslutades i Alvik kl:15:40. Två personer avvek innan slutmålet, en vid Drottningholmsbron och en innan Ålsten. Totalt 18 km.
       /Ann-Marie och Halina