- Meny: Solna-Sundbyberg-Spånga-Kista lokalavdelning Solna-Sundbyberg-Spånga-Kista lokalavdelning
- Till lokalavdelningens startsida
- AKTUELLT
- ORGANISATION
- FJÄLLVANDRING
- BARNVERKSAMHET
- UNGDOMSVERKSAMHET
- MTB - Stigcykling
- SNÖ & IS
- Projektet: Häng med oss ut
- I UR OCH SKUR
- VÅRA NATUROMRÅDEN
- För ledare
- Ledare barnverksamheten
- STYRANDE DOKUMENT
- LOKALA SPONSORER
- För Ledare (TEST)
- Se fler lokalavdelningar
- Meny: Solna-Sundbyberg-Spånga-Kista lokalavdelning Solna-Sundbyberg-Spånga-Kista lokalavdelning
- Till lokalavdelningens startsida
- AKTUELLT
- ORGANISATION
- FJÄLLVANDRING
- BARNVERKSAMHET
- UNGDOMSVERKSAMHET
- MTB - Stigcykling
- SNÖ & IS
- Projektet: Häng med oss ut
- I UR OCH SKUR
- VÅRA NATUROMRÅDEN
- För ledare
- Ledare barnverksamheten
- STYRANDE DOKUMENT
- LOKALA SPONSORER
- För Ledare (TEST)
- Se fler lokalavdelningar
Rapport från torsdagar
Här presenterar vi rapporter från våra gjorda torsdagsvandringar. Den senaste rapporten finns högst upp.
Brunnsviken runt 17 oktober 2024
I strålande höstväder ledde jag min första vandring tillsammans med Maria som hjälpledare och två trevliga deltagare längs Hälsans Stig runt Brunnsviken. Träden skiftade i de allra vackraste färger och solen lyste. Länge såg det ut som om det bara skulle bli en deltagare men på vandringsdagens morgon anmälde sig ytterligare en deltagare. Vi startade från Odenplan och vandrade sedan ner till Stallmästargården där vi tog varvet runt Brunnsviken i medsols riktning, vilket var nytt för deltagarna.
Strax efter Haga Slott njöt vi av fikastund i solen och vid Kafé Sjöstugan nedanför Bergshamra stannade vi för en längre lunchpaus. Där hittade vi också fantastiskt goda äpplen som låg på marken. Vi fortsatte runt Tivoli och över Ålkistan och vidare genom Bergianska trädgården. Vandringen avslutades vid Stallmästargården och några av oss fortsatte tillbaka till Odenplan där vi nöjda fortsatte hemåt efter en härlig vandringsdag.
Vandringsledare Anna Elgh
Rösjöskogens naturreservat den 12 september
Tio vandrare gick den 10 km vandringen i och nära Rösjöskogens naturreservat. Maria Nikolajeva var ledaren. Vi samlades kl 10 vid Rösjöns camping och gick på små branta skogsstigar, med mycket stenar och rötter, till sjöns norra kant. Vi gick i långsamt tempo och stannade då och då för att ta del av den vackra naturen. Sedan följde vi en kort sträcka på Roslagsleden till sjön Fjäturen där vi åt lunch. Vi gick en skogsslinga norrut förbi Käringsjön och vände tillbaka till Rösjön där vi tog ytterligare en rast på en klippa. Vi avslutade vandringen vid campingen som planerat kl 15. Det var perfekt väder för vandringen: inget regn och inte för varmt.
Kungsholmen runt. Vandring den 29 augusti 2024
I strålande sensommarväder genomfördes denna vandring ”Kungsholmen runt” tillsammans med 12 glada och trevliga deltagare. Vi startade och slutade vid Stadshuset. Vandringen gick i lugnt tempo och det blev ganska många stopp när jag eller någon av deltagarna hade något intressant eller kul att berätta. Kungsholmen och dess närhet rymmer ju en intressant historia och det finns mycket att prata om. En längre lunchpaus blev det i Fredhällsbadet som är öppet för allmänheten under juni till augusti. Sedan stängs det och bara dess medlemmar har tillträde hit. Här gavs också möjlighet till bad vilket flera av deltagarna utnyttjade. Vi fick en trevlig dag tillsammans vilket alla uppskattade.
Vandringsledare Klas Sjöblom
Säbysjön runt med cafébesök. Vandring den 6 juni
Idag på nationaldagen hade jag utlyst en kortare vandring runt Säbysjön i Järfälla med några avstickare. Vi samlades vid caféet vid Säby Gård och vi blev nio deltagare inklusive mig som ledare. Vädret var bästa tänkbara för vandring, soligt och 15-20 grader.
Första avstickaren gick till det relativt nybyggda och mycket fina fågeltornet i den södra änden av sjön. Där såg vi många skrattmåsar och även en rörhöna. När vi sedan gick vidare såg vi flera rovfåglar, först fiskgjuse och sedan troligen ormvråk. Vi såg även gott om tornseglare över de öppna fälten. De är verkligen helt fantastiska flygare.
Lunchen intogs vid rastplatsen norrut och öster om sjön. Där var det öppet och fint och vi passade även på att gå ner till sjön. Efter lunch passerade vi Rockstastugan som drivs av Friluftsfrämjandet Järfälla där cafét var stängt idag. På väg därifrån hittade vi ätbara smultron i vägkanten. Det måste vara rekordtidigt.
Andra avstickaren gjordes till en gammal fornborg från 500-talet. Vi föreställde oss hur det kan ha sett ut då vattnet låg 7,5 m högre än idag pga landhöjningen. Fornborgen låg strategiskt på uppe på höjden med vatten nedanför på den ena sidan och med en brant sluttning på den andra.
Den tredje och sista avtickaren gjordes ner till Säbysjön för att få en vy även från den västra sidan. Sedan var det inte långt kvar och vi rundade Säby Gård östra sida innan vi åter var framme vid caféet. Där stannade sju av oss och hade en mycket trevlig fika utomhus i solen.
Vi var alla nöjda med dagen och tyckte att vi hade haft en bra nationaldag i Sveriges fina natur.
Vandringsledare Klas Sjöblom
__________________
Tre sjöar runt på Lidingö torsdagen den 11 april 2024
________________
Vandringar 2023
Törnskogen runt den 5 oktober 2023
Idag ledde jag en vandring Törnskogen runt. Vi blev 11 deltagare inklusive mig som ledare. Törnskogen är en sällan besökt pärla vid Norrviken i Sollentuna. Idag var inget undantag då vi på hela sträckan bara mötte en enda person. Ganska märkligt med tanke på att det ligger så nära stan och att det bor 2 miljoner människor här.
Samling skedde kl 10:05 vid busshållplatsen nedanför Väsjöbacken och därifrån går man sedan över ett berg västerut för att komma på den markerade leden. Det började lite oturligt med att en deltagare gick in i en vass gren och fick ett blödande sår i pannan. Det kunde dock avhjälpas med omplåstring och vi kunde alla fortsätta som planerat.
En första kortare rast intogs vid den undanskymda och vackra sjön Snuggan. Därefter fortsatte vi norrut efter leden och hittade en fin glänta i solen för lunch.
Naturen är mycket fin i Törnskogen med mycket öppen och vacker skog. När man vänder söderut igen går man utefter Norrvikens strand. Sedan tar man av österut igen mot Vaxmora torp som är ett idealiskt rastställe. Där intogs en andra lite längre rast med eftermiddagsfika. Leden är numera väl utmärkt men det är väldigt många stigar kors och tvärs så det gäller att hela tiden ha koll på markeringarna om man inte ska gå fel.
När vi kom tillbaka till utgångspunkten så hade vi gått 12 km och där valde 6 deltagare att avsluta vandringen. Vi övriga 5 gick uppför Väsjöbacken där man på toppen har en fantastisk panoramautsikt.
Fint väder och klar luft gjorde att vi hade milsvid utsikt i alla riktningar runt Stockholm. Turen avslutades kl 16:15 vid busshållplatsen och då hade vi gått totalt 14 km. Alla deltagare var mycket nöjda med dagen och vandringen.
Vandringsledare Klas Sjöblom
_____________________
Vandring på Upplandsleden den 1 juni 2023.
Den 1 juni avslutade vi den tredje vandringen på Upplandsleden, 12 km från Kallhäll till Hummelmora och Gåseborg. Det var två deltagare utöver ledaren, Maria Nikolajeva, men vi hade trevligt ändå. Vi startade kl 10 och tog det lugnt, med en förmiddagsfikapaus på en klippa över Mälaren, ett besök i Görvälns slottspark med dess skulpturutställning och en avslappnad lunch i Hummelmora hage. Efter ett besök på fornlämningen Gåseborg med den fantastiska utsikten tog vi buss till Jakobsberg där vandringen avslutades kl 15.
Ledare Maria Nikolajeva
Foto: Klas Sjöblom
_____________________
_____________________
_____________________
_____________________
_____________________
Vandringar 2022
_____________________
Sörmlandsleden mot Nynäshamn. Vandring nr 3. Den 13 oktober 2022
Idag fortsatte jag med upplägget att göra ett antal vandringar på Sörmlandsleden och slutligen komma fram till Nynäshamn.
Detta var vandring nr 3 som tog vid där den förra slutade i Tyresta by. Vi inledde med att ta en fika på det trevliga caféet och även besöka Naturum i Tyresta by. Vi blev 10 deltagare inklusive mig som ledare. Den första halvan av vandringen, ca 5 km till Skutan gård, gick genom fin hällbergsskog och en del sankare partier. Vid Skutan gård fanns fina bord att rasta vid och där tog vi en längre lunchrast. Efter rast blev det fler och fler stigar så då det gällde att ha koll på Sörmlandsledens markeringar. Efter att vi passerat Nynäsvägen var det som att gå genom en lövsal med alla björkar på ömse sidor om stigen. Strax innan slutmålet, Handens pendeltågsstation, var gångbron över järnvägen riven. Förra gången jag gick här, för ett år sedan med Friluftsfrämjandet, upptäckte jag och Erik Spiegelberg att en av de bärande träbalkarna var knäckt och jag tog kort på det och skickade till SL. Deras första svar då var att detta inte var deras bord men jag stod på mig och uppenbarligen tog de sedan till sig detta så nu låg bron där riven och delad i stycken. Detta gjorde att vi fick fortsätta på östra sidan fram till pendeltågsstationen vilket inte var något problem. Då var klockan ca 14.30 och vi hade gått totalt 10 km i mycket lugn takt. Sträckan som inte är så välbesökt var klart finare än förväntat.
Vädret de första timmarna var halvklart med en hel del sol som tittade fram men som senare under dagen övergick i gråmulet. Alla var trevliga och glada deltagare och vi var alla mycket nöjda med dagen. Relativt torrt och fint i markerna denna dag så det var lättvandrat hela sträckan.
Detta var den sista vandringen på Sörmlandsleden mot Nynäshamn för i år. Fortsättning följer till våren.
Vandringsledare Klas Sjöblom
_____________________
_____________________
_____________________
Vandringen startade vid Kapellskärs vandrarhem som ligger i Riddersholms naturreservat på Rådmansö.
Deltagarna som var 11 stycken anlände med SL-buss på torsdag den 19 maj. Installation på vandrarhemmet gjordes och vid 10-tiden startade torsdagens vandring med ett fantastiskt vårväder. Under dagen besöktes Estonia korset vid udden innanför Kapellskäret och under vandringen mötte oss en fantastisk blomsterprakt med bland annat gullviva, majviva och orkideer. Vi gick 11 km den dagen. Avslutning skedde med en grillbuffé vid vandrarhemmet.
Fredagen den 20 maj startade med lätt regn och gick västerut till Åkerögården nära Åkeröfjärden där bussen tillbaka till Stockholm inväntades. Totalt under fredagen gick vi 12 km.
Göran Lindegårdh
Vandringsledare
_____________________
_____________________
Torsdagsvandring på Järvafältet🚶♂️🚶♂️🚶♂️🚶♂️🌲 28 april 2022
_____________________
_____________________
Vandring torsdag 7/4 2022 på Järvafältet
Vandring 7 april med ledare Göran Lindegårdh. Vi startade kl 0930 och vandrade ca 9 km från Häggviks pendeltågsstation i Sollentuna till Säby gård i Järfälla. Vi var 6 personer och vandringen tog 3 ½ timme.
Väderutsikterna spådde snöblandat regn som skulle öka vid 15-tiden. Detta gjorde att vi övervägde att korta ned vandringen från 12 till 9 km efter överväganden halvhalt vid Väsby gård. Vädret var mulet och med lite snö under vandringen. En rast vid skogsbrynet N kärret Djupan.
Vi fortsatte sedan söderut över Igelbäcken mot fågeltornet i södra delen av Säbysjön och avslutade vandringen vid Säby gård.
Väl framme lät vi oss väl smaka av kaffe och paj respektive soppa på Säby gårds café.
Hälsningar
Göran Lindegårdh
_____________________
Premiär för torsdagsvandringar 2022 31/3 Albysjön runt
Ledare Rolf Rosenblüth
Deltagarantal sju personer
Distans tio km
Vi startade 09.30 från hållplatsen Tyresö kyrka, med sol och gick vänstervarvet runt Albysjön. Första sjön var Fatburen med lite is kvar.
Vi gick förbi Uddby kvarn och upp till Albysjön. Där fanns två sångsvanar. Lite is fanns också kvar på Albysjön.
Bofinkens sång hördes ibland. Lite blyga blåsippor slokade i kylan på vissa ställen. Nyfors passerades men inga strömstarar visade sig. Första rasten tog vi i Alby friluftsgård raststuga. Där grillade en skolklass korv i öppna spisen. Eleverna åt utanför. Vi fortsatte efter en halvtimme mot Uddby gård med sina djur, Linderödssvin, Göingegetter och speciella höns. Tre killingar var speciellt gulliga. Efter detta stopp vandrade vi vidare runt Albysjön och mot Fatburen. Blomman backskärvfrö var ytterligare ett vårtecken. Klockan var efter ett när vi var tillbaka vid startpunkten. Vi klarade oss från snöfall. Alla utom en gick på Tyresö Pilgrimscenter för att fika eller äta dagens soppa.
_____________________
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem