Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Sensommarvandring på Gotland

Sommaren höll sig kvar när vi kom till Gotland för fem dagars vandring i slutet av augusti.

Nitton förväntansfulla vandrare anlände till Visby och for vidare till kastalen vid Fröjels kyrka där de möttes av veckans ledare Laila och Eva som dukat upp kaffe, saffranspannkaka, salmbärssylt och grädde som inledning på Gotlandsveckan.  Vi gjorde sedan en kort vandring längs Ekstakusten med utsikt över havet och Karlsöarna innan vi körde österut via Hemse. Målet var Ljugarn på Gotlands östra kust där vi sedan bodde i fyra nätter.

Nästa dag bjöd på en vandring på 15km med start och mål i Vitvär, Ardreböndernas fiskeläge sedan flera hundra år strax utanför Ljugarn. Vi gick på småvägar, i skogen och längs stranden. Vi besökte sojdet nära Ardre där man länge bränt tjära, liksom på nästan alla gårdar på Gotland. Innan vi gick ut till stranden för att rasta och bada tittade vi in i Kungens sal, mossbelupna raukar ett hundratal meter in i skogen. Strax före Vitvär kunde vi sedan strosa runt bland raukarna i Folhammar.

Nästa morgon var det tidig start för bilfärd upp till Fårös västra strand. Solen sken men det blåste hårt på förmiddagen. Vi startade vid Digerhuvud, Gotlands längsta raukområde på 3.5km. och gick upp till det fantastiska gamla fiskeläget Helgomannen där vi rastade. Med vinden i ryggen vandrade vi längs stranden. ”Utloppet” från Langhammarsviken (som är på väg att bli en sjö) var tack vare det låga vattenståndet lätt att passera torrskodd. Vid Langhammarshammaren med dess mäktiga raukfält med ett 50-tal raukar, vissa 8m höga, tog vi en lång rast i solen.  Vi vände mot sydväst och gick tillbaka genom gamla fårbetesmarker och ängar innan vi var tillbaka vid Helgomannen och Digerhuvud.

Tredje dagen bjöd på två vandringar söder om Ljugarn, först på Hammaren. Gotlands kust har många små gamla fiskelägen som alla är välhållna och vackra och som används fortfarande, som fiskebodar eller fritidsboende. Vi startade vid Nabben, och följde sedan strandlinjen söderut via Hammarnäs och Djaupdy till Austerviken. Vi passerade vackra strandängar och hedlandskap. Till del två av dagens vandring åkte vi ut på Närsholmen, Gotlands fågeludde, som när man kommer ut på den mest liknar en afrikansk savann. Med start och mål vid den gamla fyren från 1872 längst ut på udden vandrade vi runt i naturreservatet. Liksom på övriga platser vi vandrade på under veckan hade torkan slagit hårt mot floran, även om blomsterkännarna i gruppen kunde göra några fynd.

Sista dagen packade vi bilarna och körde några mil norrut till Östergarnslandet som bjöd på ännu en naturtyp. Nattens regn hade upphört och solen lyste åter över oss på den tur vi gjorde längs stranden från Herrvik och upp till udden vid Grogarnshuvud. Vi kunde ta ett sista bad innan vi åkte åter till Visby och båten hem.

Kvar i minnet har vi en innehållsrik vecka: vi vandrade ca 5 mil, solen sken alla dagar, temperaturen var perfekt för vandring och vi fick flera härliga bad i havet. Även om vi för det mesta gick längs havet var naturen omväxlande och bjöd på olika landskap varje dag – men varje dag lika vackert.

DSC01471.JPG
DSC_0193.JPG
DSC01489.JPG
DSC01509.JPG
DSC01560.JPG