Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Fjällvandring kring Abisko 11–16/7 2020

En fjällvandring i juli riskerar behöva brottas med myggen. Därför valdes Abiskofjällen att vandra kring, för möjligheten att snabbt kunna komma över trädgränsen och upp på kalfjället. Dessutom påverkades planeringen av risken för Covid-19 samt väldigt mycket snö (och därmed smältvatten) i fjällen. Slutligen blev rutten: Abisko turiststation, genom fjällbjörkskogen längs östra sidan av Abiskojåkka, upp i dalgången Kårsavagge, ännu högre upp förbi sjön Latnjajávri (981 m.ö.h.), vidare genom den högalpina terrängen till Låktatjåkko Fjällstation, och slutligen ner till Låktatjåkka busshållplats och bussen tillbaka till Abisko turiststation.

Före gruppen träffades på Abisko turiststation så hade gruppen haft en förberedande övernattning i Paradisets naturreservat, Huddinge. Vid denna övernattning var fokus att lära känna varandra samtidigt som vi gick igenom färdigheter, utrustning, kost och planering.

Gruppen bestod av 12 deltagare och tre ledare (varav två hjälpledare), och vandringen var anpassad för både nybörjare på fjällvandring med tält och mer erfarna.

Lördag 11/7

När tåget kom fram till Abisko turiststation lämnades gruppens ”resebagage” i bagagerummet på STF Abisko. Därefter gick vi en kort sträcka ner till Abiskojåkka och åt lunch i solen. Efter lunchen fortsatte vandringen några timmar till nationalparkens gräns, och strax efter gränsen slog vi upp tälten. (Det är inte tillåtet att tälta fritt inom nationalparken). Vid tältplatsen hade vi en fin utsikt över sjön Vuolimus-Gorsajavri och många passade på att ta ett friskt dopp.

Regnmoln drar in över sjön Vuolimus-Gorsajavri.

Friluftsfrämjandets rekommendationer m.a.a. risken för Covid-19 innebar att deltagarna (förutom de som bor tillsammans vanligtvis) inte delade tält eller kök, vilket innebar att ryggsäckarna blev lite tyngre och att gruppen totalt hade 12 tält. Att hitta bra tältplatser i fjällen med plats för 12 tält kräver extra planering i förväg och letande på plats.

Söndag 12/7 och måndag 13/7

Dag 2 vandrade gruppen vidare in i Kårsavagge, med växlande väder. Kårsa betyder ravin och vaggi betyder dal på samiska. Namnet beskriver hur dalen omgärdas av imponerande branter med många vattenfall. Tältplats två valdes även det vid Vuolimus-Gorsajavri, och återigen var det många i gruppen som passade på att ta ett friskt dopp.

Dag 3 lät vi tälten stå kvar och vandrade utan ryggsäck. En mindre del av gruppen gick upp i branten upp mot Latnjajávri, för att titta på och planera den lite mer krävande stigning som väntade på tisdagen. Övriga vandrade förbi STF:s Kårsavaggestuga ännu längre in i dalen längs sjön Kårsavaggejaure.

Gruppen fikar med utsikt över Kårsavagge och sjön Kårsavaggejaure.

Tisdag 14/7

Efter några lite lugnare dagar var tisdagens etapp lite tuffare. Stigningen mellan Kårsavagge och sjön Latnjajávri innehåller mycket brant vandring, flera snöfält (varav några lite brantare) samt ett lite längre vad.

Från björkskogen, till dalgången och upp i den högalpina terrängen. Vandringen var planerad för att visa de olika naturtyperna. Och väl uppe efter stigningen belönades gruppen med fantastiska utsikter och strålande solsken.

Tälten slogs upp vid den södra sidan av Latnjajávri, och på kvällen gick många upp till ett vackert vattenfall. I sluttningarna kring Latnjajávri var det fullt av olika vackra blommor.

Brant vandring i mycket lugnt tempo.

Efter stigningen från Kårsavagge upp mot sjön Latnjajávri pratade gruppen igenom att vandringen nu skulle gå en hel del över snöfält, och vad som då är bra att tänka på.

Vandring över snöfält.

Ett lite längre vad.

Tältplats vid Latnjajávri.

Onsdag 15/7

Efter fyra nätter i tält vandrade gruppen vidare mot en lite lyxigare övernattning på Låktatjåkko Fjällstation. Vandringen fortsatte uppåt mot 1200 m.ö.h., över flera snöfält och längs issjöar. Väl framme vid Låktatjåkko Fjällstation var himlen blå och solen sken. Några skyndade in i duschen, medan några prioriterade att beställa in varm choklad eller våfflor, och några andra gick upp på toppen av Låktatjåkka (1404 m.ö.h.) och njöt av milsvid utsikt åt alla håll.

Dagen avslutades med en fantastiskt god och trevlig trerättersmiddag, många skratt och samtal om våra gemensamma upplevelser.

Utsikt från Låktatjåkkas topp.

Middag på Låktatjåkko Fjällstation.

Torsdag 16/7

Torsdagen inleddes med en fin frukost på fjällstationen, och sedan några timmars vandring ner till E10:an och busshållplatsen vid Låktatjåkka tågstation. Efter den korta bussresan tillbaka till Abisko turiststation hämtades resebagaget upp, vandringen avslutades, och resan med nattåget hem påbörjades.

 

/ Adam Bergsveen, fjälledare