- Meny: Söderort lokalavdelning Söderort lokalavdelning
Fjällvandring i Jämtland 17-23 augusti 2015
Tio deltagare med två ledare vandrade mellan fjällstugor i Jämtland.
Sträckorna valdes så att vi kom till olika stugtyper, bl.a. STF:s äldsta och nyaste, och olika typer av fjällterräng: granskog, björkskog, kalfjäll och grusformationerna i Gröndalen. Vädret var ovanligt bra, vi prickade in en vecka med stabilt högtryck med sol och minst 20 grader varje dag. Ibland med skön blåst som svalkade och höll myggen borta.
Måndag 17/8. Vi åkte nattåg till Undersåker och vidare med taxi till Vallbo dit vi kom straxt efter kl 9. Vandring till Anarisstugan (17 km, upp 410 m, ner 150 m) genom barrskog, björkskog och slutligen ca 5 km på kalfjäll. Vi tittade på den välhållna rastkåtan Stalovielle (9 km), men där fanns inget vatten så vi lunchade straxt efter vid Tvärån. Därefter upp till passet på ca 960 möh, sedan nedför i 3 km till Anarisstugan. Den är STF:s äldsta stugmodell, 10 bäddar i två rum. Vi var totalt 13 personer så två sov skavfötters och två på extramadrasser. I denna äldsta stugtyp finns det i vartdera rummet kök, sängar och bord.
Tisdag 18/8. Vandring till Lunndörren (ca 18 km, upp 410 m, ner 440 m). Vandring på kalfljäll uppåt i Hällådalen till passet på ca 1190 möh, med vacker utsikt över bl.a. Gröndalen. Efter nedförsbacken passerade vi Gröndalen, såg ner i Issjödalen och beskådade Pyramiderna. I Lunndörren nyttjade vi den bastun. I Lunndörrsstugan finns fyrbäddsrum och ett stort separat kök med matplats.
Onsdag 19/8. Vandring till Vålåstugorna (16 km, upp 260 m, ner 160 m). Stugvärden i Lunndörren visade ett björfotspår några hundra meter från stugan. Vi vandrade mestadels i björkskog och utan större nivåskillnader. Lillån passerades på olika sätt, balanserande på kullfallna träd, med högskaftade kängor på eller med vadarskorna på. I Vålåstugorna bodde vi i "Fjällstuga 65", även kallad Abrahamssonstugan efter arkitekten Tore Abrahamsson. Denna stugtyp byggdes på 21 platser från 1965 och ett par decennier framåt. Den består av två rum med tio bäddar i två sovalkover avskilda från kök/matrum med draperier. Samt ett rum i mitten för stugvärden.
Torsdag 20/8. Vandring till Stensdalen (13 km, upp 40 m, ner 170 m). Vi vandrade på gränsen mellan skog och kalfjäll. Drygt halvvägs vadade vi över Tvärån, och straxt före stugorna Stensån. På båda ställena gick de flesta i vadarskor och några i högskaftade kängor. Stensdalen är STF:s nyaste stuga, invigd 2014. Med moderniteter som solcellsdrivna LED-lampor och avlopp i köket. Ett stort ljust köks-, mat- och soffrum, ljusa fyr- och sexbäddsrum. Även här nyttjade vi bastun.
Fredag 21/8. Vandring till Gåsen (14 km, upp 500 m, ner 160 m), STF:s högst belägna stugor. Vi började med att leta efter kåtagrunder i björkskogen men hittade dem inte. Sen upp på kalfjället. Vi provsatt i vindskyddet Stjäntja (8 km) och konstaterade att vi alla fick plats. Men solen sken så vi åt lunchen ute. Sedan vidare till passet på 1200 möh, och slutligen svagt nedför i 1,5 km till Gåsens numera röda stugor. Här bodde vi i samma stugtyp som i Lunndörren.
Lördag 22/8. Här fanns det tre val. Några gick upp på Stora Härjångsstöten 1624 möh, några gick upp på Gåsen (1426 möh) och några njöt av dagen i närheten av Gåsenstugorna.
Söndag 23/8. Tidig start (kl 7.30) för att komma till Storulvån (ca 21 km, upp 20 m, ner 400 m) i tid för att duscha och äta innan bussen till tåget går kl 18. Vi gick leden i en km, därefter gick vi norrut orösat på Gåsens sluttning på fina hedar till bron över Tjallingån, där vi åt lunch. Därefter på grusvägen och stigen till fjällstationen. Efter en god middag tog vi buss till Duved kl 18 och därifrån nattåg söderut efter en härlig fjällvecka.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem