- Meny: Knivsta lokalavdelning Knivsta lokalavdelning
VANDRING
Att komma ut i naturen och vandra ger avkoppling för sinnena och god motion för kroppen samtidigt som man får möjlighet att uppleva vår vackra natur. Det finns inte många bättre sätt till friskvård för både kropp och själ. Välkommen att följa med oss i Knivsta lokalavdelning på låglandsvandringar.
Här i Knivsta lokalavdelning har vi dels vandring för daglediga i form av torsdagsvandringar och dels helgvandringar på lördagar några gånger per termin. Om du skulle vara intresserad av att delta eller har frågor om denna verksamhet är du välkommen att kontakta oss på knivsta@friluftsframjandet.se
Torsdagsvandringar för daglediga
I Knivsta har vi sedan många år vandringar för daglediga med natur och kulturinslag. Det brukar vara varannan torsdag vår och höst, 5 tillfällen per termin. Vi går max 8 km i eller runt Knivsta. Alla glada torsdagslediga hälsas välkomna till sköna vår- och höstvandringar!
Datum för torsdagsvandringar hösten 2024:
28 augusti - Eda-Fjällnora
12 september - Nyvallen-Lunsen
26 september - Nåsten(St. Djurgården-Högbyhatt)
10 oktober - Noor (Matildedal-Säby)
24 oktober - Tant Brun (Billby-Sigtuna)
Är du intresserad av att delta i dessa aktiviteter kan du skicka ett meddelande till vår grenledare för vandring Magnus Simonsson. magnus.simonsson@friluftsframjandet.se
Helgvandringar
På våra helgvandringar tar vi oss iväg till olika vandringsleder i vår omgivning för att tillsammans upptäcka vår vackra natur. Sträckan och terrängen kan variera från gång till gång men normalt går vi mellan 1 och 1,5 mil varje gång. Vi håller ett tempo så att alla hänger med och tar paus för fika längs vägen.
Vandringsprogram hösten 2024
Knivsta lokalavdelning har planerat in fyra helgvandringar hösten 2024. Nedan följer kort information om dessa vandringar. Anmälan kan göras från 1 månad innan respektive aktivitets datum.
Avgifter
Varje vandring har en grundavgift på 50 kr per person. Om det är ett specifikt tema på en aktivitet eller vandring med övernattning kan avgiften bli högre. När vi åker kollektivtrafik betalar du själv din biljett och när vi samåker med bil delas kostnaden med 25 kr/mil. För att delta ska man vara medlem i Friluftsfrämjandet men det går bra att komma med och prova på vid ett tillfälle för icke medlemmar.
28 september: Vandring i Österbybruk.
På den här första vandringen för höstterminen beger vi oss till Österbybruk. Vi kommer bygga ihop två vandringsslingor som finns där som tillsammans blir ungefär 12 km. Slingorna kallas Kulturstigen, Österbybruk och Upplandsleden slinga 12:1, Österbybrukslingan. Start och mål blir vid Österbybruks busstation så den här gången satsar vi på en resa med buss och tåg.
Mer information om vandringen finns på följande länkar:
https://www.naturkartan.se/sv/uppsala-lan/kulturstigen-osterbybruk-6-km?utm_source=naturkartan&utm_medium=map
19 oktober: Gruvdammsrundan i Sala.
På den här andra vandringen för terminen åker vi till Sala för att prova på Gruvdammsrundan. Hela vandringen är lite för lång för en dagsvandring så vi kommer hålla oss till den norra slingan som startar och slutar vid Järndammen och är 11 km lång. Till denna aktivitet blir det samåkning med bil
Mer information om vandringsslingan finns på följande länk:
https://www.naturkartan.se/sv/vastmanlands-lan/sala-gruvdammsrundan?utm_source=naturkartan&utm_medium=map
9 november: Marma-Älvkaleby
Välkommen att hänga med på den 3:e vandring hösten 2024. Vid detta tillfälle har vi tänkt att gå Upplandsleden etapp 16 från Marma till Älvkaleby. Sträckan är 13 km och det är mestadels lätt att gå på jämna skogsstigar. Endast någon kortare passage med lite kuperad terräng.
Mer information om leden vi ska gå på finns på följande länk: https://www.naturkartan.se/sv/uppsala-lan/upplandsleden-etapp-16
30 november: Vildmarksleden med efterföljande bastu i Eda. (Avgift 100 kr)
Sista vandringen för terminen har vi start och mål vid Eda-lägergård. Vi går norrut och rundar sjön
Ramsen. Vildmarksleden är bara 4,5 km men då vi går till och från Eda samt förlänger rundan runt Fjällnora blir den totala sträckan lite drygt 1 mil. När vi kommer tillbaka till Eda blir det bastu och kanske ett svalkande dopp i sjön för de som vill. Till denna aktivitet blir det samåkning med bil
Mer information om vandringen finns på följande länk:
https://biotopia.nu/vandra-vildmarksleden/
Att tänka på för att få en bra vandringsupplevelse
För att din vandring ska bli en så bra upplevelse som möjligt är det några saker som är bra att tänka på. Först och främst behöver man ha bra skor på fötterna. Det bästa här är att ha någon form av kängor som håller vätan ute och som går upp lite över vristen för att ge stabilitet och minska risken för stukning när man går i ojämn terräng. Om du köper nya kängor är det bra att använda dem några gånger innan du ger sig ut på en längre vandring för att gå in dem. När man vandrar är det viktigt att fylla på med vatten och energi. Glöm därför inte vattenflaskan och fikat hemma. Att ha lite russin eller någon annan snabb energi i fickan att fylla på med vid kortare raster är också bra. Sist men inte minst är det viktigt att ha kläder efter väder så att man håller vind och regn ute och kan vara varm och torr under hela vandringen.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem