Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Historisk vandring över och under jord

Via Ulf Linder som har arbetat på Atlas Copco fick vi tips om att göra ett besök på Atlas Copcos test-, utvecklings- och visningsgruva i Nacka. Eftersom vädret var underbart tog en del av deltagarna en promenad runt Sicklasjön först. Längs promenaden fanns det många skulpturer och mycket historia att ta del av.

Sjöarna runt Nacka utgjorde förr i tiden det viktigaste färdvägen från skärgården in till Stockholm. En medhavd matsäck intogs vid en badplats innan vi fortsatte till Atlas Copco. 
Vid Atlas Copco huvudkontor i Sickla möttes vi av vår guide Lennart, som följde med oss ned till gruvan och berättade om Atlas Copco och gruvans tillkomst. 

Sedan 1870-talet

Företaget Atlas (efter guden Atlas) grundades 1873 i Stockholm. Under de första åren tillverkades utrustning för att bygga och driva järnväg. Det utökades sedan med de kompressorer, verktyg och bergborrmaskiner som behövdes för att industrialisera världen. 1901 startades tillverkning av tryckluftsverktyg och 1917 slog man samman med Diesels Motorer som tillverkade marinmotorer och stationära dieselmotorer. Företaget fick namnet Atlas Diesel, och under 1920-talet flyttades hela verksamheten till Sickla, där huvudkontoret fortfarande ligger i dag. 
Numera har Atlas Copco fyra affärsområden: kompressorteknik, vakuumteknik, industriteknik och kraftteknik. Bland annat tillverkar man skruvdragare för bilar som är ljudlösa och vibrationsfria.
Nere i gruvan finns utställning om Atlas Copco och Epiroc’s utveckling.  
En ny dinosaur som upptäcktes i Australien har fått namn efter Atlas Copco.
Sedan 2018 ägs gruvan av Epiroc, ett separat bolag som tillhandahåller borriggar, bergbrytnings- och anläggningsutrustning och verktyg för ovanjords- och underjordsapplikationer. 

Testgruva

1938 startades skapandet av gruvan. Den ursprungliga tanken var att skapa ett skyddsrum, men bolaget insåg värdet av att ha en testgruva nära produktionsanläggningarna. Tunnlarna i Nacka är 3,5 km långa och gruvan täcker totalt 17 000 m2 och har tunnlar på 20, 40 och 48 meters djup. Berget är en blandning av granit och gnejs, så kallad “Stockholmsgranit", en av världens hårdaste bergformationer, som bildades för uppskattningsvis över 1,9 miljarder år sedan. 

Modernisering och hållbara lösningar

Sedan 1938 har tusentals timmar ägnats åt att testa och utföra kvalitetskontroller i gruvan. Borrar utvecklades under första världskriget och från början krävdes det att flera personer hjälptes åt att hålla i borren, men från 1925 räckte det med en person. Dessa borrar används än idag på sina håll. 
I dag jobbar Epiroc med hållbara lösningar för låga koldioxidutsläpp, minimal miljöpåverkan och god arbetsmiljö. Utvecklingen går mot automation, digitalisering och elektrifiering - som t ex en ny, helelektrisk gruvtruck och den största batterielektriska lastaren från Epiroc. Skopan är tillverkad av SSAB Zero™, ett stål baserat på återvunnet skrot som produceras med praktiskt taget noll fossila koldioxidutsläpp.
Borrkronor med ytskikt av diamant håller 10 gånger längre och behöver därför inte bytas ut så ofta. Tack vare det kan CO2-utsläppen per borrad meter minskas med upp till 90 procent. 
Lennart guidade oss under två timmar och vi imponerades av vilka fantastiska maskiner och system som Epiroc och Atlas Copco tillverkar och tillhandahåller. Idag har de svenska företagen Atlas Copco och Sandvik 40 % vardera av världsmarknaden. 
Fullmatade av intryck åkte vi upp till solen igen i Sickla.