- Meny: Huddinge lokalavdelning Huddinge lokalavdelning
Vanliga frågor
- Hur anmäler jag mig till en aktivitet?
- Vad gäller vid avbokning?
- Hur vet jag att jag orkar en medeltur?
- Är det stor risk för att välta, och vad händer om man välter?
- Vilken kajak ska jag välja till turen?
- Vilken längd ska jag ha på paddeln?
- Vilka paddelkläder ska jag ha vid vår- och höstturer?
- Varför har vi kajaker med skädda och inte roder?
Skäddan har fastnat. Vad ska jag göra? - Hur skall kajaken packas för turpaddling?
- Svårighetsgrader vid kajakturer
- Vad behöver jag kunna?
- Hur hittar jag?
- Andra frågor?
Hur anmäler jag mig till en aktivitet?
Alla anmälningar skall gå via anmälningsformulär på lokalavdelningens hemsida. Kajakledarna tar alltså inte emot anmälningar. Dår får vi automatiskt en lista på deltagare och kan lätt skicka ut information. Betala samtidigt avgiften så är du säker på att få plats. Än så länge sker betalning via pg143535-3 ange medlemssnummer och tur
Vad gäller vid avbokning?
Avbokningar förekommer och ibland ställer de till problem för oss som arrangerar turerna. Ett inte ovanligt scenario är att vi först placerar intresserade på "reservbänken" för att på slutet få avhopp, men då har reservisterna bokat in sig på annat. Vi har förståelse för att sena avbokningar är oundvikliga ibland, men vi ber er ändå att hantera detta på ett respektfullt sätt gentemot såväl paddelkamraterna på reservlistan som ledarna som arrangerar.
Följande gäller vid avbokning:
Om du bara inte dyker upp, eller avbokar samma dag, debiteras 100% av avgiften.
Om du avbokar 1-5 dagar före turen, debiteras 50% av avgiften.
Om man avbokar tidigare än 5 dagar före aktivitetens start tar Friluftsfrämjandet ut en avgift på 80 Kr, för att täcka administrativa kostnader.
Vid sjukdom återbetalas 90 % av avgiften exl.. våra fasta kostnader (tex vandrarhemshyra) under förutsättning att ansvarig ledare informerats om sjukdomen i förväg.
Avbokning hyrkanoter
Vid avbokning av kanoter gäller följande:
Bokade ej avhämtade kanoter debiteras med full kanothyra
Avbokning mellan 1 till 3 arbetsdagar i förväg debiteras med en avgift motsvarande halva kajakavgiften. Avbokning minst 3 arbetsdagar i förväg medför ingen avgift.
Hur vet jag att jag orkar en medeltur?
En 3:a tur är en tur för "normala" paddlare. Vi försöker undvika grov sjö och längre sträckor i motvind. Turlängden ligger mellan 15 - 25 km på en dag och effektiv paddeltid brukar vara 4 till 5 timmar. Orkar du paddla en kvällstur runt Orlången utan att bli helt slut kan du hänga med. delta gärna i vår endagstur på Orlången som just är till för att på "hemmaplan" paddla 2 mil under "turlika" förhållanden.
Är det stor risk för att välta, och vad händer om man välter?
Alla våra kajaker är stabila och det händer väldigt sällan att någon välter. Vanligast är att man välter vid i- eller urstigning. Skulle olyckan vara framme brukar det inte ta mycket mer än någon minut innan vi med hjälp av kamraträddning har fått paddlaren på plats i kajaken igen.
Vilken kajak skall jag välja till turen?
Våra enmanskajaker är av "havskajaktyp". Dvs de har vattentäta packutrymmen med gummiluckor och liten till medelstor sittbrunn. Våra kajaker är av normalstabil typ och lämpar sig såväl för nybörjare som erfarna paddlare.Om du hyr själv är bra nybörjarkajaker tex Trapper Dolphin, Trapper Albacore och Kanotbryggan Arctic, den sista lämpar sig väl för mindre personer.
Zegul Arrow Play och North Shore Atlantic är två väldigt lättsvängda kajaker då de har en ganska böjd köllinje.
För större personer är Kajaksport Artisan Milennium och Trapper Dolphin ett bra alternativ, båda dessa är även riktiga laståsnor som lätt sväljer packning för en veckotur.
För vana paddlare har vi även de mer avancerade kajakerna Skim Dex, Skim Differ och Skim Distance. Alla tre är lättsvängda kajaker som av ovana paddlare kan upplevas som ranka. Skim Dex lämpar sig bäst för lätta personer medan man inte får vara för kort för att paddla Skim Distance.
Vi har två kajaker med roder vilket dock sällan är en särskilt stor fördel..
Vilken längd skall jag ha på paddeln?
Rätt längd är beroende av paddelstil och paddlarens kroppslängd. Hålls paddeln högt dvs. i axelhöjd, och sätts i nära kajaken kan man ha en kortare paddel än om den hålls lågt och sätts i långt ut från kajaken.
Tabellen under ger anvisningar om vilken längd man bör ha på paddeln
Kroppslängd Paddellängd
150 cm 210 - 215 cm
160 cm 210 - 215 cm
170 cm 215 - 220 cm
180 cm 218 - 225 cm
190 cm 218 - 225 cm
Vilka paddelkläder skall jag ha vid vår- och höstturer?
Kallt vatten är en av de stora farorna. I 10-gradigt vatten (en vattentemperatur som är vanlig i Östersjön i början av juni) överlever man från en halvtimme till några timmar om förutsättningarna är mycket gynnsamma. Den sänkta kroppstemperaturen gör att både motoriken och omdömet försämras. De flesta klarar inte ens av att simma 200 m i denna temperatur. Det går att planera för säker paddling även i kallt vatten, men man måste vara noggrann.
Kläder för kallt vatten:
Den som tänker ge sig ut på kajakturer i kallt vatten under vår eller sen höst har lite extra att tänka på. Det gäller även forspaddling i kallt vårvatten för det är inte alltid så lätt att ta sig i land snabbt. Absolut det bästa att ha på sig är en ventilerande torrdräkt, men det är också det dyraste. Det är tjockleken på det inre lagret som avgör hur länge du kan ligga i vattnet. Våtdräkt är det näst bästa, men den kan bli obehaglig att ha på sig och obehaglig att ta av sig i kyla. Tiden i vattnet är dock ganska lika som för torrdräkten.
Om man nu inte har denna utrustning kan man sträva efter några viktiga punkter.
Klä ditt innersta lager med ylle eller syntet. Aldrig bomull!
Ditt yttre lager är regn- eller vindtåligt med små eller åtdragbara öppningar vid armar, vrister och hals.
Din flytväst sluter runt bålen som en tjock tröja.
Hellre förböjda neoprenhandskar än vanliga paddelhandskar som sitter på paddeln.
Mössa, gärna i neopren.
Varma skor, gärna med åtdragbart skaft.
Det viktigaste att tänka på är att minimera vattengenomströmningen runt kroppen. Det vatten som tränger in bör helst tränga in så långsamt som möjligt, och gärna stanna där. Då undviker man köldchock (torrdrunkning) och bromsar nedkylningen
Varför har de flesta kajakerna skädda och inte roder?
För att lättare manövrera kajaken eller underlätta att hålla en rak kurs finns det på de flesta kajaker ett roder eller skädda. Det är kajakens skrovform som avgör om ett roder eller en skädda behövs eller om den kan paddlas utan dessa hjälpmedel.
Ur underhållssynpunkt har vi valt att ha skäddakajaker, det är färre saker som kan gå sönder i uthyrningsverksamheten och de är enklare att reparera om något går sönder. Men vi har inget emot roderkajaker som vissa hävdar, flera av kajakledarna har roder på sina privata kajaker.
Skäddan är som ett litet reglerbart "centerbord" på undersidan av kajakens akter och höjs och sänks med ett reglage vid sittbrunnskanten.
Skäddan används för att hålla rak kurs i förhållande till vinden genom att minska/öka kajakens tendens att svänga upp mot vinden (lovgirighet). Om skäddan är nedfälld faller kajaken av från vinden, är den uppfälld lovar den upp mot vinden. Däremot kan du inte "styra" kajaken på samma sätt som med roder. Kajaker med skädda styr du med paddeln och genom att luta kajaken så att köllinjen förändras. OBS du lutar inte kroppen utan vickar på höften så att kajaken lutar i vattnet.
Skäddan har fastnat. Vad ska jag göra?
Den vanligaste orsaken är att sandkorn har fastnat mellan skeddan och sidorna i "skäddahuset" (platsen där skäddan sitter under kajaken). Detta händer ofta när kajaken dragits upp på en sandstrand.
Lösning:
Dra ut skäddan från huset med hjälp av det lilla snöret / buntbandet som (förhoppningsvis) sitter fastknutet i skäddans underkant. Alltså, be en paddelkamrat stoppa ner handen i vattnet under kajakens akter och dra i snöret. Paddlar du ensam måste du ta dig i land för att själv dra loss skäddan. Finns det inget snöre behöver du istället en plattång för att dra ut skäddan. Så det är klokt att kolla i förväg att det verkligen sitter ett litet snöre på skäddan.
Finns det någon genväg?
Nej, tryck absolut inte skäddareglaget bakåt med kraft om skäddan sitter fast. Då lossnar nämligen hela vajerpaketet inne i kajaken, med ett omfattande reparationsarbete som följd. Inget som man direkt fixar när man är ute paddlar i alla fall.
Hur skall kajaken packas för turpaddling?
Generellt gäller att tunga saker skall placeras på botten strax framför och bakom sittbrunnen. Lätta saker längst fram och längst bak. Även om kajaken har vattentäta utrymmen så skall fuktkänslig utrustning (mobiltelefon, bilnycklar, kamera m.m) alltid packas i vattentäta påsar. Det underlättar att packa i små kollin.
Däckslast eller packning i sittbrunnen bör man undvika.
Till viss del kan kajakens egenskaper styras genom fördelningen av vikt vilket är bra om man paddlar en kajak med skädda. Tung packning akterut gör kajaken fallgirig, vilket innebär att den svänger från vinden och ner mot lä. Detta beror på att aktern får bättre grepp i vattnet. Med tung packning förut händer motsatsen och kajaken blir lovgirig d.v.s. den vill gira upp mot vinden.
SVÅRIGHETSGRADERING VID KAJAKTURER
Inga förkunskaper
Du behöver inte ha paddlat förut eller ha någon tidigare friluftsvana. Vi paddlar i lugna, mycket skyddade vatten. Du lär dig grunderna i paddling. Simkunnighet är ett krav Dagsetapp max 10km Fart i snitt 1 km/tim
Lätt
Du har varit med på Prova-på-turer, eller motsvarande på egen hand. Du känner dig trygg i och kan manövrera kajaken. Du behöver inte ha någon tidigare friluftsvana.
Vi paddlar i lugn takt max 3km/tim i skyddade vatten där vi kan möta korta vågor som inte bryter. Om du vill får du hjälp att utveckla din paddelteknik.Dagsetapp max 15km
Medel
Du har varit ute på flera heldagsturer där du paddlat 2-3 timmar i sträck. Du har genomfört kamraträddning. Du har paddlat i mindre vågor och dåligt väder och behärskar det. Du har gjort kortare tältutflykter.
Vi paddlar ofta i delvis oskyddade vatten på fjärdar där vi kan möta brytande vågor. Om du vill får du hjälp med att finslipa din paddelteknik. Paddling 2-3 timmar såväl före som efter lunch. På dessa turer skall samtliga deltagare ha kajaker med vattentäta skott. Genomsnittsfart 5km/tim max 20km per dag
Krävande
Du har varit ute på flera flerdagsturer eller minst en veckotur där du paddlat 2-3 timmar i sträck såväl före som efter lunch. Du har paddlat i dåligt väder och brytande vågor och behärskar det. Du behärskar kamraträddning. Du har veckotältat eller gjort flera kortare tältutflykter.
Vi paddlar ofta i oskyddade vatten på stora fjärdar där vi kan möte större, brytande vågor. Marschfart upp till 6km/tim. upp till 40km per dag Istället för ovanstående kan det röra sig om paddling tidig vår/senhöst där vattentemperaturen ställer högre krav på säkerhet. På dessa turer skall samtliga deltagare ha kajaker med vattentäta skott.
Mycket krävande
Du har varit ute på flera veckoturer där du paddlat 2-4 timmar i sträck såväl före som efter lunch. Du har paddlat i dåligt väder och grov, brytande sjö och behärskar det. Du behärskar kamraträddning och flottöruppgång. Du har veckotältat en eller flera gånger.
Vi paddlar ofta i helt oskyddade vatten där vi kan möta grov, brytande sjö och de extrema väderförhållanden som kan råda utomskärs. Paddling 2-4 timmar såväl före som efter lunch, ofta i hög takt. Istället för ovanstående kan det röra sig om paddling vintertid där vattentemperaturen ställer högre krav på säkerhet. På dessa turer skall samtliga deltagare ha kajaker med vattentäta skott. Dagsetapper på upp till 50km med marschfart upp till 7km/tim
Vad behöver jag kunna?
Våra turer kräver olika grade av erfarenhet
Turer i skärgården kräver viss friluftsvana från vandring eller fjälltur plus tillräcklig kajakvana.Vissa turer sepciellt i ytterskärgården kräver mera vana och erfarenhet. Du måste kunna paddla längre ,klara motvind och vågor- För varje tur finns svårighetsgraden på en skala 1-5 angiven där 1 gäller nybörjare och 5 mycket vana paddlare- se ovan
Är du tveksam kontakta ansvarig ledare för råd
Nybörjaren som vill prova på och lära sig mer om kajakpaddling rekommenderas att anmäla sig till någon av våra kvällskurser och komma på de öppna träningskvällarna tisadar och torsdagar vid Sundby/Orlången
Hur hittar jag till startplatsen?
Paddlingarna i Orlången startar från kanothusen som ligger nere vid sjön rakt nedafr den första parkeringen på Sundby gårdsväg. Man följer en stig längs ängen ner till sjön. Har du kommit till bussvändplan har du åkt för långt. Kartbild och adressangivelse finns i äventyrsbeskrivningen för varje aktivitet
Andra frågor
Kontakta ansvarig ledare för turen eller grenledare Susanna Wennberg 0706561242
eller kansliet tel 087748599
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem